Zwaar bevochten overwinning voor Nederland

De Nederlandse handbalsters hebben donderdagavond een zwaarbevochten overwinning behaalt in het EK kwalificatietoernooi tegen Hongarije. Biede ploegen leunde zwaar op hun verdediging waardoor er weinig kansen werden gecreëerd.

Meer dan driekwart van de tijd keek Oranje tegen een achterstand aan maar wist  na de 11-10 ruststand aan het slot van de wedstrijd een 18-16 tussenstand tien minuten van het einde om te draaien in een 18-19 voorspong. De winnende treffer kwam vier minuten voor het einde van de hand van Lois Abbingh die daarmee haar eerste veld doelpunt wist te scoren.

Nederland begon niet goed aan de wedstrijd en kwam na de openingstreffer van Debbie Bont met 4-1 achter, na vijf minuten. Oranje antwoordde met een sterke fase waarin men via Smeets, Bont, Groot en Broch op een 4-5 voorsprong kwam. Daarna zakte het bij Nederland toch wat in en kon Hongarije weer de leiding nemen: 6-5 Het was in deze fase enkele keren stuivertje wisselen, maar na de 7-8 van Bont kreeg Nederland het toch moeilijk en kon Hongarije uitlopen naar 11-9. In de laatste seconden van de eerste helft kon Abbingh met haar eerste treffer uit een  zevenmeter de 11-10 ruststand op het scorebord zetten.

Hoewel Nederland in de tweede helft meteen gelijk maakte via Broch kon Oranje ook in de tweede helft niet het gewenste snelle spel spelen en kreeg het geen grip op de wedstrijd. Beide ploegen stonden sterk in de dekking waardoor er ook weinig gescoord kon worden. Hongarije nam steeds de voorsprong waarna Nederland wel weer een paar keer op gelijke hoogte wist te komen maar nooit er over kon gaan. Via 14-12 werd het 14-14 en vervolgens werd het weer twee verschil bij 16-14 halverwege de tweede helft.

Met nog tien minuten te spelen kwam Hongarije op 18-16 waarna Snelder snel de 18-17 wist te scoren. Na een rommelige fase aan beide kanten scoorde Broch zes minuten voor het einde weer de gelijkmaker. Nu was het Wester die zich een van de weinige keren deze avond wist te onderscheiden en voorkwam dat Hongarije weer op voorsprong kwam. Uit de tegenaanval kon Oranje via Abbingh weer voor het eerst na de 7-8 op voorsprong komen bij 17-18. Twee minuten voor het einde raakte de Hongaarse Tomori na een overtreding van Snelder ernstig geblesseerd. De laatste twee minuten in ondertal ging Hongarije nog op zoek naar de gelijkmaker die er niet meer kwam dankzij twee reddingen van Wester.

Met deze overwinning neemt Oranje de leiding in groep 7 van het EK- kwalificatietoernooi. Komende zondag treffen beide ploegen elkaar om 16:00 uur in Eindhoven.

Scores Hongarije: Dora Hornyak 4, Bernadett Bodi 3, Anna Kovacs 2, Zsuzsanna Tomori 2, Szidonia Puhalak 2, Aniko Kovacsics 2, Nadine Schatzl 1, Anett Kisfaludy 1, Viktoria Lukacs 1.

Nederland:, Yvette Broch 6, Debbie Bont 6, Laura van der Heijden 1, Lois Abbingh 3, Danick Snelder 1, Nycke Groot 1, Martine Smeets 1.

Twee minuten voor het einde werd de Hongaarse Zsuzsanna Tomori met het  naar zich laat aanzien met een ernstige knieblessure van het veld gedragen. Daarmee lijkt de Hongaarse topclub Györi Kc dit seizoen niets bespaart te blijven en lijkt het er op dat men opnieuw na Nora Mork voor de rest van het seizoen een speelsters moet missen..

De plichtplegingen voorafgaande aan de wedstrijd stonden in het teken van het afscheid van de voormalige wereldhandbalsters van het jaar en bij leven al een legende in Hongarije: de 34-jarige Anita Görbicz die voor Hongarije 232 wedstrijden heeft gespeeld en daarin 1110 doelpunten heeft gescoord