Nieuws

Zweden tikt regerend Olympisch kampioen Denemarken op de vingers

Van de Redactie – Op de vijfde en laatste speeldag in de groepsfase van het mannentoernooi bij de Spelen in Tokio waren de kaarten zo als geschud. In elke groep waren de vier ploegen die doorstromen naar de kwartfinales, bekend.

Portugal moest in groep B Bahrein voor laten gaan en is uitgeschakeld na vier nederlagen en een overwinning – nota bene op Bahrein – voor verdere deelname. Bahrein behaalde dezelfde resultaten, zij het dat verliesbeurt kwam tegen gastland Japan. Onder leiding van de IJslandse coach Dagur Sigurdsson kon de thuisploeg niet voldoend aan de minimale verwachtingen om tot de beste acht ploegen door te dringen.

Bahrein was er in januari 2021 ook bij op het WK in Egypte: na zes duels (vijf nederlagen en eenmaal winst op Congo) kon de ploeg met een 21e plaats voortijdig de koffers pakken. Op het WK 2017 behaalde de ploeg uit het Midden-Oosten een 17e plek.

Geen enkele van de acht ploegen ontkwam aan een nederlaag in vijf groepsduels. Spannend was de strijd om de uitgangsposities in groep A waar twee ploegen met 8 en twee ploegen met 6 punten eindigden. Frankrijk verslikte zich in Noorwegen maar won wel van Europees kampioen Spanje. Duitsland ging tegen Spanje en Frankrijk onderuit. Noorwegen – opvallend genoeg met het minste aantal gescoorde treffers (136) - moest zich ook gewonnen geven tegen Spanje. Duitsland kon bogen op de ‘sterkste’ defensie, met de beide keepers Andreas Wolff en Johannes Bitter in de hoofdrol.

Revanche

In groep B waren er 8 punten voor drie ploegen: Denemarken, Egypte en Zweden. Laatstgenoemde ploeg wilde sportieve revanche voor de met 26-24 verloren WK-finale in Egypte. Dat lukte: 33-30, met onder meer treffers van Carlsbogard (6), Sandell (6) en Lagergren (5). Drie weken geleden oefenden beide ploegen ook al tegen elkaar, toen won de tweevoudig wereld- en Olympisch kampioen met 31-30. Zweden speelde sinds oktober 2019 30 officiële duels (vriendschappelijk, EK, WK en OS) en incasseerde vier nederlagen - IJsland, Noorwegen, Noord-Macedonië en Zweden - en twee gelijke spelen (Noorwegen en Hongarije).

Bahrein haalde het met twee punten, evenveel als Portugal en Japan. Sinds 1984 was de nationale iedere vier jaar present op het Olympisch evenement, tot medailles leidde die aanwezigheid niet.

Alle acht kwartfinalisten waren actief op het WK 2021. Denemarken pakte goud, Zweden zilver en Spanje brons. Ereplaatsen waren er voor Frankrijk (4), Noorwegen (6), Egypte (7), Duitsland (12) en Bahrein (21)

PROGRAMMA KWARTFINALES: (tijden nog niet bevestigd door IOC/ IHF)
Dinsdag 3 augustus:
02:30 Frankrijk vs Bahrein (QF 1) - scheidsrechters Lah/Sok (Slovenië)
06:15 Zweden vs Spanje (QF 2) - scheidsrechters Schulze/Tönnies (Duitsland)
10:00 Denemarken vs Noorwegen (QF 4) - scheidsrechters de zusjes Bonaventura (Frankrijk)
13:45 Duitsland vs Egypte (QF 3) - scheidsrechters Nikolov / Nachevski (Macedonië)
HALVE FINALES:
Donderdag 5 augustus:
Halve finale 1: Winnaar van QF 1 vs Winnaar van QF 3
Halve finale 2: Winnaar van QF 2 vs Winnaar van QF 4
FINALES:
Zaterdag 7 augustus:
Om plek 3: Verliezer halve finale 1 – verliezer halve finale 2
Om plek 1: Winnaar halve finale 1 – winnaar halve finale 2

VERLENGING:

Eindigt een duel in deze knock-out-fase gelijk, dan wordt er na een pauze van vijf minuten tweemaal vijf minuten verlengd met een pauze van één minuut. Is er dan nog geen beslissing, volgt er opnieuw tweemaal vijf minuten extra, met opnieuw een wisselpauze van één minuut.

Mocht de wedstrijd na de tweede verlenging nog steeds niet beslist zijn, dan wordt de winnaar bepaald door middel van een strafworpen, overeenkomstig regel 2:2 van de spelregels.

Alle duels zijn te volgen via EUROSPORT / EUROSPORT PLAYER.

cover  Lucas Pellas vanaf de flnak in actie tegen Denemarken

foto IHF

Deel dit bericht