Zweden elimineert Denemarken en is eerste WK halve finalist

Zweden heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finale van het wereldkampioenschap in het Duitse Hamburg . Dinsdagavond in Leipzig moest Zweden, dat Slovenië uitschakelde in de achtste finale. het opnemen in de Scandinavische derby tegen Denemarken, dat in de achtste finale Duitsland in rouw dompelde door het gastland uit te schakelen.

Na een gelijk opgaande eerste helft waarin Denemarken lange tijd het voortouw had en steeds een minimale voorsprong had, kantelde Zweden de wedstrijd rond de 20e minuut en ging met een 13-12 voorspong de kleedkamers in.

In de tweede helft scoorde Denemarken het eerste doelpunt (13-12) maar zag vervolgens Zweden uitlopen naar een 18-13 (38’) tussenstand. Halverwege werd het verschil zelfs nog even zeven doelpunten: 22-15.

Bij Denemarken begreep men dat er iets moest gebeuren wilde men niet uit het toernooi gegooid worden. Langzaam knabbelde Denemarken aan de voorsprong van Zweden en kwam met zes minuten te spelen uit op 23-20. Met nog vier minuten te gaan werd het zelfs 24-22.

Zweden bezweek niet onder de druk en zette in de voorlaatste minuut via Olivia Mellegard de 26-23 eindstand op het scorebord en plaatst zich daarmee voor de halve finale van V.

Keepster Sandra Toft die tegen Duitsland een hoofdrol vertolkte kwam vandaag niet verder dan 10 stops op 36 schoten. Ze kwam daarmee uit op 28 procent. De beide Zweedse keepsters Bundsen en Idehn haalden beiden nagenoeg hetzelfde percentage (26) met 8/31.

Topscores bij Zweden: Hanna Blomstrand 7 en Isabelle Gulden 5. Voor Denemarken:  Mette Tranborg 7 en Stine Jorgensen.

Zweden speelt in de halve finale tegen de winnaar van Frankrijk en Montenegro die vanavond om 20:30 uur gespeeld gaat worden.