Nieuws

Dapper Oranje U19 haalt het niet tegen Hongarije

Verliesbeurt is geen schande, genoeg positieve elementen

Door Frits Feuler - De tweede wedstrijd op het EK in het Sloveense Celje is voor de Oranje U-19 op een 26-34 nederlaag uitgelopen tegen een van de favorieten, Hongarije. De ploeg van Robert Nijdam kende echter teveel pieken en dalen in de wedstrijd om gelijkwaardig te blijven aan de fysiek sterke Hongaarsen.

Na bijna een kwartier op de klok had Oranje al het nakijken tegen de fanatiek startende opponent: 1-8. Een Nederlande timeout, na zes minuten al, bracht maar geen verbetering in het Oranje-spel. Aanvallend hadden de Nederlandse voorwaartsen het bijzonder moeilijk om, zoals het duel tegen Zweden, tot aanvaardbare afrondingen te komen. Sterker nog: met vier Hongaarse treffers op rij in de daaropvolgende zeven minuten en de vele nul-shots bij Oranje kwam de teller logischerwijze op 1-8. Een afstraffing, zo vroeg in de wedstrijd opgelopen, hing in de lucht. Vanaf de eerste lijn kreeg de Oranje-defensie maar nauwelijks vat op de acties van Hongarije, een probleem dat zich ook in de rest van het duel meer dan eens voor zou doen. 

Maar toch gaf Oranje zich niet zomaar gewonnen. Vanaf 3-11 rechtte de ploeg de rug, mede door een wat meer offensievere verdedigingstaktiek waar Hongarije niet echt raad mee wist. Niet dat Oranje qua score de pannen van het dak speelde, maar er was wel iets merkbaar van een extra portie inzet en daadkracht. Ook het doorwisselen van Nijdam hielp zeker mee in de jacht op een optisch betere tussenstand. De 8-14, van Merel Freriks aan de cirkel, na een geweldige pass van Dione Housheer, gaf die mentale veerkracht het duidelijkst weer. Met een dubbele bewaking voor de twee Hongaarse opbouwspeelsters raakte die ploeg helemaal het overzicht kwijt en zag in de laatste acht minuten een ontketend Oranje stap voor stap dichterbij sluipen: 14-18. De rust was een hinderlijke onderbreking voor Oranje, zo leek het. .

De koppen werden nog maar eens bij elkaar gestoken, de winst die de ploeg op zichzelf behaalde in de slotfase van die eerste helft, moest mee genomen worden naar de tweede dertig minuten. De mogelijkheden daarvoor had men immers laten zien.

Maar binnen twee minuten konden alle goede bedoelingen in de ijskast. Hongarije liet zich niet nog een keer verrassen en ging vlotjes, na vele missers over en weer, naar 16-24. Tijd voor opnieuw een time out bij Oranje in de hoop de neuzen nog een keer in dezelfde richting te krijgen. IJdele hoop, zo zou blijken want ondanks alle goede bedoelingen van iedereen was Oranje deze keer niet bij machte om de fysiek sterke en geroutineerdere Hongaarsen het leven zuur te maken. Via 19-28 en 23-32 namen de teams bij 26-34 afscheid van elkaar. 

Tot beste speelster aan Nederlandse kant werd Mariël Beugels uitgeroepen, bij Hongarije viel die eer te beurt aan topscoorster Klujber (8).

Samengevat kan men stellen dat een mindere beginfase Oranje bijna het hele duel parten heeft gespeeld. Anderzijds vertoonde het schotpercentage van de totale ploeg geen al te hoog rendement. Amy Oostveen met name was in de tweede helft bepaald ongelukkig met een aantal schoten die of in het blok of in de handen van de keepster of op het houtwerk kwamen. 

Deze nederlaag is geen ramp, een verdere stap in het leerproces. De rechtzetting en daarmee plaats twee in de groep zal moeten volgen in het duel met Roemenië, komende zondag om 15 uur.   

Scores Nederland: Merel Freriks (7), Mariël Beugels 6, Dione Housheer 6, Sharon Nooitmeer 2, Amy Oostveen 2, Tessa Hilbrands 1, Lynn Molenaar 1, Laura Zeldenthuis 1. 

Scores Hongarije: Klujber 8, Maron 8, Pasztor 6, Hornyak 3, Faluvegi 2, Hafra 2, Szabo 2, Fodor 1, Roma 1, Tovizi 1.

Scheidsrechters: Tatjana Pratalo/Vesna Todorovic (BIH).

In de tweede wedstrijd van de dag in de groep van Oranje won Roemenië met 26-23 van Zweden.

Stand:

1. Hongarije 2-4 60-47

2. Roemenië 2-2 47-49

3. Nederland 2-2 52-57

4. Zweden 2-0 46-52.

De nummers 1 en 2 gaan door naar de volgende ronde, de nummers 3 en 4 naar de verliezersronde.

Deel dit bericht