Nieuws

Debbie Klijn in trainersstaf Duitse bondscoach Henk Groener

Door Frits Feuler– De nieuwe coach van de Duitse handbalvrouwen, Henk Groener, heeft twee nieuwe assistenten aangetrokken voor zijn trainersstaf. Samen met technisch directeur Axel Kromer werd besloten om ex-international Heike Horstmann als assistent-trainster te benoemen. Ze keert na tien jaar terug bij de nationale ploeg. Als keeperstrainster komt Debbie Klijn weer in beeld. Zij stapte eind 2017, na een verschil van inzicht met de huidige coach van Oranje Helle Thomsen, op bij de nationale damesploeg.

“Stap voor stap krijgt de opbouw van onze nationale vrouwenploeg vorm,” verklaart bondsvoorzitter Andreas Michelmann de keuzes. “Wij zijn blij met Horstmann en Klijn. Onze trainersstaf wordt daardoor vrouwelijker.”

Heike Horstmann was tussen 2005 en 2008 assistente van bondscoach Armin Emrich. Zelf was ze als speelster aanvoerster van de Duitse ploeg en speelde onder haar meisjesnaam Schmidt 168 interlands. Zowel als speelster en assistent-trainster behaalde ze in 1997 en 2007 brons op het WK.

Debbie Klijn werkte als met Henk Groener samen bij de Nederlandse vrouwenploeg, met als hoogtepunten zilver op het WK in 2015 en de halve finale op de Olympische Spelen in 2016. Klijn volgt in deze functie keeperstrainer Jan Holpert op. De vorige bondscoach, Michael Biegler, had geen assistent-trainer in zijn staf.

“Heike heeft ervaring als speelster en op de bank, dus past ze goed in ons team. Ze kent het Duitse vrouwenhandbal. Met Debbie heb ik bij Oranje zeer goed en succesvol samengewerkt,” vertelt Groener op een clubbijeenkomst afgelopen dinsdag in Kassel. “We hebben niet veel tijd, de eerste interlands tegen Spanje komen zijn aanstaande. We moeten dus goed en efficiënt werken.”

 Samen met teammanager Wolfgang Sommerfeld was Groener vanaf begin januari te gast bij een aantal clubs om zijn concept met de nationale ploeg ter plekke uit te leggen en contact met de clubtrainers en potentiële speelsters voor de nationale ploeg in gang te zetten. De eerste stage voor de nieuwe trainersstaf en de selectie is voorzien van 19 tot 22 februari in Sportcentrum Kamen-Kaiserau. In maart wordt het serieus als de twee kwalificatieduels voor het EK 2018 tegen Spanje (thuis 21/22, uit 23/24 maart) op de rol staan.

“Ik verheug met op de samenwerking met Henk en de terugkeer in de omgeving van onze nationale vrouwenploeg,” aldus Horstmann. “Ik heb Henk als een rustige, zeer motiverende trainer leren kennen, die de speelsters heel veel verantwoording geeft. Als jeugdspeelster kwam ze uit voor Oldenburg en ontwikkelde zich daar onder leiding van de legendarische trainer Robert Schumann tot een van de beste Duitse spelverdeelsters. De 46-jarige architecte is getrouwd en moeder van een zoon.

“Ben blij met de uitdaging om samen met Henk en Heike de nationale ploeg richting wereldtop te brengen,” blikt Debbie Klijn vooruit in haar nieuwe job. “Persoonlijk ben ik blij dat ik de goede samenwerking met Henk verder kan voortzetten. Daarnaast is het ook mooi om dit samen met Heike te doen. We kennen elkaar al heel lang en zullen onze individuele ervaringen van in en buiten het veld op de groep proberen over te brengen.” De 42-jarige zakenvrouw verliet Swift Roermond in 1999 en speelde vervolgens voor Bayer Leverkusen, Frankfurt a/d Oder en Buxtehuder SV. Bij die club is ze actief binnen de trainersstaf. Tussendoor was ze nog kortstondig actief voor het Deense Holstebro. 112 maal kwam Klijn uit voor Oranje, met een vijfde plek op het WK in 2005 als hoogtepunt. In de strijd om die plek werd van de Duitse ploeg, met Heike Horstmann.   

Deel dit bericht