75+: SITTARDIA HAALT HELE OUDE HERINNERINGEN OP
Door Frits Feuler – Het was in de vroege oorlogsjaren dat Albaer Sluys en zijn medestudenten van de opleiding tot gymleraar wel iets zagen in het handbalspel. Niet veel later stelden twee Sittardse clubs met een atletiek-afdeling (VVS en Sittardse Boys) hun leden in de gelegenheid het ‘nieuwe spel’ te beoefenen. In onder meer Geleen (Wilskracht) en Beek (Caesar) zagen al meer dames iets in het spel dat als tegenhanger van het mannen voetbal werd gezien. Er werden al echte wedstrijden gespeeld, zo leert een passage uit het jubileumboek ’50 jaar Sittardia-heren’ uit 1998. Als er in die dagen over handbal werd gesproken, was er sprake van elfhandbal dat op een voetbalveld werd gespeeld.
In 1948 is er dan officieel sprake van een herenteam in de handbalafdeling van Sittardse Boys. Op aandringen van de toenmailige burgemeester fuseerden de beide Sittardse handbalverenigingen in 1951 en ontstond de naam ‘Sittardia’. Het begin van een handbalsprookje.
Veel talentvolle jonge handballers die vooral op middelbare scholen werden gerecruteerd door bevlogen gymdocenten, vonden bij Sittardia onderdak, kregen een gedegen opleiding en schopten het in een groot aantal gevallen ook tot international. Tot 1998 telde de club er 31, daarna nog een handvol uitverkorenen. Patrick van Olphen (222) en Bert Bouwer (136) kregen hun caps bij meerdere clubs, dat gold ook voor doelman Dick Mastenbroek (138). Topinternationals bij Sittardia zijn doelman Jacques Josten (181) en Lambert Schuurs (302).
SPORTIEVE SUCCESSEN
Een hele rits! Het eerste nationale succes komt in 1962 als Sittardia in Rotterdam, als kampioen van het district Zuid, in de zaal de tweede plaats behaalt achter het Haagse Operatie’55. In 1963 neemt Jo Maas de opleiding van de junioren op zich en wint meteen de hoofdprijs: nationaal kampioen. Dit team vormt de basis voor latere successen, nationaal en internationaal.
Guus Cantelberg: spectaculair! foto HSP
Opmerkelijk: veel spelers volgden hun middelbare studie aan twee verschillende scholen in Geleen en Sittard. Op beide scholen was Chief Wauben gymdocent. Hij slaagde er midden jaren zestig meer dan eens in om beide schoolteams in de finale om de nationale titel te brengen en te winnen. Rivaliteit tot het gaatje! Voorbeeld: Piet Kivit op de Geleense school, tegen Ton Reijnders van de Sittardse school. In de club ploeggenoten, in de schoolteams tegenstanders.
ACCOMMODATIE
Ernstig nadeel in de jaren zestig: Sittardia beschikte niet over een eigen hal, speelde wedstrijden in Au Ciel (Rothem), garage Kelleners (Susteren) of over de grens in Maasmechelen. Zaalhandbalwedstrijden op districtsniveau werden zelfs in het Duitse Rheydt gespeeld! In 1966 werd de gloednieuwe CIOS-hal de nieuwe thuishaven. In 1978 stapte de club over naar de Stadssporthal.
Jaren zeventig: de derby tussen Sittardia en Vlug en Lenig, voor een tjokvolle CIOS-hal, foto NHV
In 1965/1966 bereikt Sittardia de hoofdklasse, de huidige eredivisie. Thuiswedstrijden waren destijds in Geleen (!). Op carnavalszondag 20 februari 1966 verloor Operatie’55 onverwacht en werd de eerste landstitel een feit. Spelers als Ton Velraeds, Guus Cantelberg, Jo Maas, de broers Pim en Gabrie Rietbroek en Choef Wauben hadden een ding gemeen: allemaal werkzaam in het onderwijs. Sinds 1964 leidden zij Sittardia, de club waar ze hun eerste handbalstappen zetten, ook als trainer naar tallozen successen.
BUITENLANDERS
Een resem buitenlanders streek neer in Sittard: we noemen spelers uit de periode tot 1998, zoals Alfred Hundsdorfer, Herbert Paulzen, Peter Zaunbrecher, Mirec Benda, Heiko Kresse, Emile Caba, Robert Bolevin, coach Bosse Johansson, Morgan Hermundstad, Abderahim Atmani, Malik Besirevic, Jo Smeets en Luc Brouwers. Sittardia had uitstraling, spelers wilden dolgraag in Sittard spelen. Het aanbod was groot.
Rond de eeuwwisseling daalden de prestaties van de Sittardse club, was er een nood aan goed bestuur en financiële impulsen. Toen de rek eruit was, restte niets anders dan de vlag te strijken op het hoogste niveau en de nieuwe loot aan de Sittardse handbalboom, LIMBURG LIONS, het aanzien van de ooit zo roemrijke club in stand te laten houden.
MEER INFORMATIE OVER DE GESCHIEDENIS VAN ZOWEL HET HEREN ALS DAMES HANDBAL IN SITTARD OP:
Zaterdag 24 juni 2023 wordt opnieuw een historische dag. Herinneringen komen weer tot leven, nostalgie zal bij het jubileumfeest hoogtij vieren. Ook zal zeker worden stil gestaan bij de velen die inmiddels van de club ontvallen zijn.Het programma en inschrijving voor die dag vindt u op:
cover Spelmoment uit het duel tussen Aalsmeer en Sittardia, op 21 januari 1968, uitslag 15-12: Peter Muyres in duel met doelman Martien Bosman
foto © ANP / Rob Taconis / HSP