Nieuws

Limburgse scheidsrechters gehuldigd voor 40 jaar trouwe dienst

Limburgse scheidsrechters gehuldigd voor 40 jaar trouwe dienst

Door Huub Senden – In sporthal Margraten was er afgelopen zaterdag, voorafgaand aan de derby tussen Margraten en de reserves van Vlug en Lenig (hoofdklasse C) even tijd voor een jubileum. René Daemen en John Linssen hanteren reeds veertig jaar de scheidsrechtersfluit en de vereniging Margraten en bondsafgevaardigde Huub Gubbels wilden deze mijlpaal niet zonder meer voorbij laten gaan. René en John ontvingen de bijbehorende gouden fluit en een bos bloemen.

                    

                                      De beide jubilarissen: links John Linssen, rechts René Daemen

40 jaar op pad, als handbalscheidsrechter….dan ben of heb je voor je hobby:

-             ruim 1600 zaterdagen en/of zondagen van huis geweest

-             ca. 2000 wedstrijden gefloten

-             ca. 12.000 gele kaarten uitgedeeld

-             ca. 20.000 tijdstraffen uitgedeeld

-             ca. 8000 uren onderweg geweest

-             verbaal heel veel moeten incasseren

                                                     

Voor de  beide jubilarissen iets om trots op te zijn, want ook hier geldt: ZONDER SCHEIDS GEEN HANDBAL.

René Daemen behaalde op 14 januari 1980 het scheidsrechtersdiploma. Hij was een jaar of tien toen hij in aanraking kwam met handballen. Zijn vader was destijds coach van een damesteam van Mosam Maastricht, René ging vaak mee naar trainingen en wedstrijden. De link met handbal was dus al snel gelegd.

Op zijn vijftiende werd hij handballer bij de Maastrichtse club, drie jaar later werd hij gevraagd om arbiter te worden. En dat gebeurde dus in 1980. Vier jaar later richtte hij met een stel vrienden handbalclub Maastricht op waar hij trainer en speler werd. Weer een jaar later bereikte hem een telefoontje van het NHV met het verzoek om als koppelscheidsrechter te gaan fluiten met de voor hem toen nog onbekende Martin Slenter. Dat duo hield 18 jaar lang stand. Vanaf 2003 werd Stefan Hanssen zijn nieuwe ‘fluitmaat’, iemand waar hij tot nu tot nog steeds wedstrijden mee leidt.

Als actieve speler kwam Daemen uit voor Mosam, HC Maastricht, IASON, Gulpen, Be Quick en Marsna. Dus floot hij ook voor clubs als leveringsplichtig scheidsrechter waar hij zelf speelde. Na zijn actieve carrière (1995) is Damen actief voor HV Margraten. Dus over een paar maanden opnieuw feest: 25 jaar leveringsplichtig voor de club die hem nu huldigde voor 40 jaar fluiten! Of de magische grens van 50 nog gehaald wordt?

John Linssen behaalde één dag later - dinsdag 15 januari 1980 – zijn scheidsrechtersdipoma. Hij was toen net geen 25 jaar. Na een ‘toezegging op een bierviltje’ tijdens de kermis in Grathem (vlakbij Roermond) ging hij fluiten voor de plaatselijke club. Achteraf bleek dat een ‘opzetje’ van enkele dames van het team te zijn waar hij coach van was!

Na de eerste jaren als solist te hebben gefloten werd hij in 1984 gekoppeld aan Johan Sullot, uit Roermond. Beiden floten 24 jaar - tot 2008 - als koppel, waarvan 19 jaar op het hoogste niveau. Hoogtepunt in hun beider carrière was de bekerfinale tussen Swift Roermond en Hellas Den Haag.

Vanaf 2015 is Linssen opnieuw als solist actief en fluit sinds 2017 ook voor HV Margraten. Ook voor hem lonkt waarschijnlijk nog het 50-jarig feestje!

 

                                             

 

Deel dit bericht