Nieuws

Luciano vindt het na negen seizoenen welletjes

Luciano vindt het na negen seizoenen welletjes

Van de Redactie - Ailly Luciano (29) stopt bij de Franse topploeg Metz HANDBALL. De oud-international vindt negen seizoenen tophandbal in de Franse competitie voldoende. 

                             

                     Ailly Luciano als C-speelster in 2002, foto Sportfotografie.net Jan Bezemer

De in Willemstad geboren Luciano startte haar handballoopbaan bij Quintus, vertrok in 2011 richting Noord-Frankrijk. Met Metz behaalde ze in negen seizoenen - feitelijk maar acht want in het seizoen 2018-2019 stond ze 'verplicht' aan de kant vanwege haar zwangerschap - een behoorlijk aantal prijzen.          

Vijf landstitels, drie bekersuccessen maakte ze 'live' mee. In 2013 werd ze met Metz verliezend finalist in het EHF Cup-toernooi. In de dubbele ontmoeting met Tvis Holstebro verloor Metz tweemaal: 31-35 en 23-28. Luciana scoorde drie keer. In 2017 werd ze uitgeroepen tot beste Franse hoekaanvalster.

Afgelopen seizoen kwam ze in actie in de Champions League - ze scoorde 34 keer - en was met haar ploeg geplaatst voor de kwartfinale die in Boedapest zou plaatsvinden, vlak voor de FINAL4. Dat evenement werd gisteren door de EHF gecanceld.

                                      

                            Tess Wester en Ailly Luciano, november 2018, foto archief HSP / Indra Gerets

Tussen 2012 en 2016 maakt ze deel uit van de Oranjeselectie: een 13e plaats op het WK, in 2014 een 7e plaats op het EK. In Metz won Oranje in het voorjaar van 2016 het OKT waardoor Nederland voor het eerst op de Spelen present was. In de strijd om het brons was, toen nog, 'Angstgegner' Noorwegen de gelukkige. Luciano kwam tot 56 interlands en 115 treffers in het shirt van Oranje.

Haar vervangster op de rechter hoekpositie is inmiddels gearriveerd. Oranje-international Debbie Bont komt over van Kopenhagen en is inmiddels in training bij de ploeg van Emmanuel Mayonnade. Bont tekende voor twee seizoenen.

cover Ailly Luciano tijdens het EK 2014 in actie tegen Rusland

foto archief HSP / Sportfotografie.net Jan Bezemer

 

Deel dit bericht