Nieuws

NHV terughoudend met herstart competitie na verlenging lockdown

NHV terughoudend met herstart competitie na verlenging lockdown

Van de Redactie – Het ‘nieuws’ zat er al een paar dagen aan te komen en werd vanavond door premier Rutte via de zoveelste persconferentie nog maar eens bevestigd en toegelicht.

In sporten als handbal, tafeltennis en vermoedelijk ook badminton betekent de verlengde lockdown opnieuw uitstel van het vervolg van de competities op het hoogste niveau. “Zo lang de lockdown duurt, gaan wij niet beginnen”, zegt Sjors Röttger, directeur van het Nederlands Handbalverbond.

Ook voor de tafeltennisbond is het ingewikkeld om te voldoen aan alle maatregelen. De kans op hervatting van de competitie in de eredivisie staat op losse schroeven. Dat heeft grotendeels te maken met de reisbewegingen die teams in den lande moeten afleggen. In het volleybal en basketbal wordt inmiddels onder een strak protocol weer in competitieverband gespeeld. Voetballen in de eredivisie en eerste divisie gingen al die tijd gewoon door.

Gezondheidsredenen

Het NHV overwoog vorige maand al geen herstart en blijft bij dat besluit zo lang als de volgende lockdown duurt: tot 9 februari. “Om ethische, maatschappelijke en gezondheidsredenen. Nu de lockdown is verlengd, willen we pas op 1 maart met de competities beginnen. Al zullen we nog wel met de clubs om de tafel gaan zitten. Wij hoeven geen voorkeursbehandeling. Bovendien voorkom je met een of twee testen niet dat corona zich van Emmen naar Sittard verplaatst.”

NHV-directeur Sjors Röttger

Röttger vindt het niet vreemd dat andere sporten wel weer zijn begonnen. “Het is ook niet te vergelijken. Bij het basketbal heb je op het hoogste niveau te maken met 95%  profs, bij ons met 95% amateurs. Mensen hebben gewoon een baan en werkgevers hebben ook liever niet dat ze gaan sporten.”

In ons land werd eerder al een begin gemaakt met de HandbalNL League bij de heren. De BENE-League kwam niet van de grond. Het NOC*NSF zag vorige maand nog graag dat de topsportcompetities weer zo snel mogelijk van start zouden gaan. Slechts een paar clubs – Hurry-Up, Aalsmeer en LIONS – deden al het mogelijk om hun spelers te testen en dat nog wel voor eigen rekening! Maar bij andere clubs – en ook een treetje lager – zijn die middelen niet voorhanden. Teveel angst voor nieuwe besmettingen lopen als een rode draad door het clubbeleid. “Gezondheid van spelers staat voorop!”

Ook de kosten voor het tweemaal per week testen van spelers in de BENE-League, de ere- en eerste divisie is voor veel clubs een rib uit het lijf. Gesproken wordt over bedragen tussen de zes- en achtduizend euro. Daar staan op dit moment geen inkomsten uit recettes of extra sponsoring tegenover.

“Een test kost onze club zo ongeveer 8, 9 euro,” aldus bestuurslid Evert Hoiting van LIONS. “Als je alleen al spelers en staf van de eerste ploeg in competitie wilt houden, dan loopt al dat testen behoorlijk in de papieren. Gelukkig hebben we een buffer, maar veel ploegen zullen afhaken bij het horen van het prijskaartje!”

De waterpoloërs beginnen 23 januari met het bekertoernooi, een datum die in december al werd bepaald. Sinds het begin van deze maand zijn de clubs in training in zwembaden die hiervoor open gesteld zijn.

De zwembond hoopt over drie weken weer aan de slag te kunnen gaan. “Wetenschappelijk is inmiddels aangetoond, dat sporten in zwembaden op een veilige manier mogelijk is,” aldus een reactie van de bond.

Gespeelde wedstrijden in het handbal: (tot medio oktober)

Mannen:                                            Vrouwen:

HandbalNL

7

Eredivisie

18

 BNL

2

Eerste divisie

31

Eredivisie

20

2e divisie A

14

Eerste divisie

29

2e divisie B

11

2e divisie A

12

HKL A

12

2e divisie V

11

HKL B

9

HKL A

10

HKL C

14

HKL B

16

HKL D

16

HKL C

13

HKL E

11

HKL D

13

HKL F

15

Deel dit bericht