Nederland U19 neemt eerste horde en wint van Duitsland

Door Tommes Krullaars – Oranje U19 heeft de belangrijke eerste wedstrijd van het EK in Györ gewonnen van Duitsland: 31-30. In de harde maar sportieve wedstrijd was vooral het snelle spel van Nederland doorslagggevend. De Duitse dames hadden vooral geen grip op de snelle Zoë Sprengers op de linkerhoek.

In de eerste helft heeft Duitsland zichtbaar moeite met de offensieve dekking van Nederland. De grote schutters van Duitsland komen hierdoor niet lekker in hun spelletje. Zeven  minuten voor het einde van de eerste helft staat het bewegelijke Nederlandse team met 17-10 voor. De Duitse dames weten in de de laatste minuten, als de Nederlandse  dames zijn teruggegaan naar een 6-0 dekking toch nog 3 keer te scoren en terug te komen naar 17-13. Aanvallend weten de Nederlandse dames in die eerste dertig minuten met mooi uitgespeelde aanvallen met name de cirkel en hoekspelers (Zoë Sprengers, Nikita van Vliet en Britt van der Baan) vrij te spelen.

Oranje komt goed de kleedkamer en vergroot de afstand met Duitsland snel weer naar 7 punten. Langzaam komt Duitsland terug tot 4 en kruipt steeds dichter naar Nederland toe. In de laatste minuut is het zelfs gelijk: 30-30. In deze laatste seconden weet Britt van der baan echter haar hoofd koel te houden en vanaf de rechterflank het winnende doelpunt te maken: 31-30.

Zoë Sprengers werd na afloop uitgeroepen tot 'woman-of-the-match'.

Opstelling Nederland: Zoë Sprengers 13, Nikita van der Vliet 7, Britt van der Baan 3, Sarah Dekker 2, Larissa Nüsser 2, Nyala Krullaars 2, Zola Amsen 1, Roos Daleman 1, Marit Huiberts, Larissa Schutrups, Isa Ternede, Kirsten Theron, Danique Trooster, Floor Tutert, Pien van der Geest, Marit Winkels.

Morgen (16.30 uur) de tweede groepswedstrijd tegen Denemarken, te volgen via livestream op www.ehftv.com