Nieuws

Oranje U19 aan de afworp bij EK, verwachtingen liggen hoog

Oranje U19 aan de afworp bij EK, verwachtingen liggen hoog

Europees clubkampioen Györ heet de talenten EK U19 welkom

Door Frits Feuler – De thuisbasis van meervoudig Champions League-winnaar Györi Audi ETO KC vormt tien dagen lang het middelpunt voor het EK voor meisjes U19. Een nieuwe generatie talenten zal zich ongetwijfeld aandienen in deze handbalgekke Hongaarse stad.

In 2017 werd Oranje U19 in Celje (Slovenië) vijfde na 27-24 (rust 11-16) verlies tegen Duitsland om plek vijf. Omdat verliezend finalist Rusland werd teruggezet naar de laatste plek vanwege drie dopinggevallen, schoven Nederland en Duitsland een plaatsje op.

                                                                         

16 topploegen, verdeeld over vier groepen, spelen om de podiumplekken. De nummers een en twee stromen door naar de hoofdronde, vervolgens halve finales en finale. Alle duels zijn via livestream te volgen op www.ehftv.com

Het EK vindt in twee sporthallen plaats: 2800 fans kunnen er in de Magvassy Mihály Sportcsarnok, 5500 in de grote thuishal van Györi, de Audi Arena die in 2014 gebouwd werd voor het vrouwen EK.

In groep A zitten regerend kampioen Frankrijk, Rusland – een land met aardige talenten maar ook niet helemaal vrij van dopingverhalen – en Slowakijke plus nieuweling Slovenië.

Duitsland, kampioen bij de U17 twee jaar geleden, ontmoet Nederland, zilveren medaillewinnaar Denemarken en Kroatië in groep B.

Gastland Hongarije hoopt het met ondersteuning van de eigen fans beter te doen dan de bronzen plak twee jaar geleden bij de U17. Tegenstanders in groep C zijn Montenegro, Spanje en de buren uit Oostenrijk.

Het EK wordt donderdag geopend (14.15 uur) met het duel tussen de beide Scandinavische ploegen Noorwegen en Zweden in groep D. Roemenië en Portugal maken de groep compleet.

Voor Handbalstartpunt.nl verzorgt Tommes Krullaars de berichtgeving vanuit Györ.

De livestream voor de drie groepswedstrijden van Oranje U19:

https://www.ehftv.com/us/livestream/germany-netherlands/1614145

https://www.ehftv.com/us/livestream/netherlands-denmark/1614160

https://www.ehftv.com/us/livestream/netherlands-croatia/1614220

Deel dit bericht