TACHOS-DOELMAN DE FOLTER WINT ZONDER TE SPELEN

Bron: Brabants Dagblad / Frank Vonken - De uitslag doet anders vermoeden, maar handbaleredivisionist Tachos had zaterdag in Eindhoven een moeilijke avond tegen PSV. De Waalwijkse ploeg van onder anderen doelman Michiel de Folter (22) won met 23-30.

De Folter speelt meestal één helft, de andere is dan voor Milan van der Bruggen. Maar De Folter keept geen seconde in Eindhoven. “Geen probleem”, zegt hij direct na de pot. “Milan begon, en hij deed het prima. Er was geen aanleiding om hem te vervangen. De wedstrijd vroeg er niet om.”

‘AAN TELEURGESTELDE SPELERS HEBBEN WE NIKS’

De Waalwijkers balden slordig in de eerste helft. Ze hadden mazzel dat de PSV’ers dat ook deden. Er werd weinig gescoord, na ruim zeventien minuten stond er 4-4 op het scorebord. Dat kwam ook door het keeperswerk van Van der Bruggen en PSV-doelman Patrick Prijs. De keiharde eerste helft eindigde in 10-12.

TEAMSPORT

De Folter leefde vanaf de bank mee met zijn collega Van der Bruggen. Hij applaudisseerde voor elke redding, en hij praatte tijdens de time-outs in op Van der Bruggen. “Dit is een teamsport”, zegt De Folter. “Wanneer ik mijn reserverol in deze pot als een probleem ga zien, dan hebben we er niks aan.”

De Folter is begaan met Tachos. Hij wil het beste voor de club, waarvoor ie al elf jaar speelt. Promotie naar de BENE-League is een doel voor hem en voor de club. Tachos speelde vorig seizoen op het hoogste Nederlands-Belgisch handbalniveau, maar de club degradeerde.

‘We hebben in het eerste blok van het seizoen te veel laten liggen. Zoals in de wedstrijd tegen koploper Arnhem’- Michiel de Folter

“Terugkeren gaat moeilijk worden”, aldus De Folter. “We hebben in het eerste blok van het seizoen te veel laten liggen. Zoals in de wedstrijd tegen koploper Arnhem. We beginnen fantastisch aan die pot, we staan na een kwartier met acht doelpunten voor. Maar we verliezen ’m toch nog. Waardoor dat komt? Misschien omdat je denkt dat je er bent, dat je al gewonnen hebt. En je zet na een kwartier niet meer dat extra stapje. Dat zijn van die dingen. Je weet dat je voor zoiets moet waken, maar op de een of andere manier sluipt het erin. Dat is frustrerend. Ja, over zulke dingen denk ik vaak na. Ik vind dat je gewoon je wedstrijd moet spelen. Zorg er als speler voor dat je na afloop met recht kunt zeggen dat je er alles aan gedaan hebt.”

Tachos speelt een stuk beter in de tweede helft. Langzaam maar zeker wordt PSV teruggedrongen. Dat resulteert in een toch nog ruime overwinning: 23-30. Tachos klimt naar de derde plek in de eredivisie, maar de achterstand op Arnhem blijft zes punten.

TERUG NAAR BENE-LEAGUE

Dat De Folter bij Tachos blijft, is geen uitgemaakte zaak. “Ik wil het liefst met Tachos terug naar de BENE-League”, zegt de keeper. “Maar ik sluit een andere club niet helemaal uit. Ik ben benieuwd wat er sportief gezien nog op mijn pad komt. Het moet wel binnen twee, drie jaar gebeuren, want over een jaar ben ik klaar met mijn studie. En je kunt ook een hoop energie halen uit een baan.”

De Folter speelde tot aan het huidige seizoen met rugnummer 1. Dat is rugnummer 33 geworden. “Er is bij Tachos wat misgegaan bij het bestellen van de nieuwe shirts”, zegt hij. “Het shirt met nummer 1 bleek te klein, dat met 33 paste me wel.”

cover Tachos-doelman Michiel de Folter (13) steunt zijn collega Milan van der Bruggen vanaf de bank