Nieuws

AALBORG SCHAKELT KAMPIOEN MAGDEBURG UIT; HANSEN NOG IN RACE VOOR CL-TITEL

Door Frits Feuler – Zestig spannende minuten in de eerste halve finale van de FINAL4 tussen titelverdediger SC Magdeburg en het Deense Aalborg. Pittige duels, tempo omhoog als het kon, tempo eruit als het moest. Een duel waarbij pas negentig tellen voor affluiten een marge van twee (25-27) op het bord verscheen. Kort daarop kon uitdager Aalborg, waar Mikkel Hansen jaagt op zijn eerste CL-titel ooit, juichen: 26-28 (11-11).

Die laatste negentig seconden waren dus beslissend waarbij de bijna 20.000 fans konden terug kijken op een spectaculair duel. Het vak met de Deense fans waar zelfs twee moeders nog tijd vonden om hun paar weken oude baby’s de borst te geven in al dat lawaai, werd gek van vreugde. Met een vijftal ex-spelers van Aalborg bij de Duitse kampioen was vooraf duidelijk dat er geen cadeautjes zouden worden uitgedeeld.

De wedstrijd, onder leiding van de Franse zusjes Bonaventura, kwam snel op gang: via 2-1 en 4-5 wees het bord na dertien minuten 6-6. Magdeburg zicht het vooral in de een-tegen-een-situaties waarbij Magnusson, Claar en Kristjansson in stelling gebracht moesten worden. Bij de Denen kwam de 23-jarige ‘rising star’ Mads Hoxer tot geweldige acties en snoeiharde afrondingen. Iets meer risico lag in het spel van de Deense linkspoot  die 8 van de 15 schoten in een treffer zag verworden. Tot grote verschillen leidde dit alles niet in de tussenscores. Boeiend waren aan beide kanten de duels die op elke positie werden uitgevochten. Geen centimeter ruimte werd de opponent gegund.

VROEGE WISSEL LANDIN

Niet helemaal okselfris begon doelman Niklas Landin – vier stopts op vijftien schoten bij in totaal 23 minuten speeltijd - aan de wedstrijd. Hij kon in de eerste achttien minuten (8-8) geen stempel op de wedstrijd drukken. Ook zijn collega aan de overkant, Sergey Hernandez – zes stops in de eerste dertig minuten - kwam maar moeilijk in zijn ritme: pas na elf minuten noteerde de 28-jarige Spaanse doelman zijn eerste stop toen hij een strafworp van Hansen wist te keren. Landin zocht na bijna twintig minuten teleurgesteld de wisselbank op. Aalborg-coach Stefan Madsen, bezig aan zijn laatste klus in Aalborg na tien seizoenen, probeerde het met zeven tegen zes waarbij de specifieke hoofdrol was weggelegd voor Hansen. Na ‘gedane arbeid’ in de aanval sprintte de Deen als een haas naar de wisselbank. Hoxer en Arnoldsen waren in de dekking de meest vooruitgeschoven pionnen, iets waar Magdeburg zichtbaar moeite mee zou krijgen: Kristjansson en Claar verzandden te vaak in de lijf-aan-lijf gevechten met het duo die, op punten, goed overeind bleven.  

RODE KAART AANVOERDER O’SULLIVAN

Ook na de veldwisseling veranderde er nauwelijks iets aan de krachtsverhoudingen binnen de lijnen. Kansen genoeg voor beide ploegen om het duel naar zich toe te trekken maar dat was vooralsnog een utopie. Hoxer liep tegen zijn tweede tijdstraf aan nadat hij de snelle midden van Saugstrup met een spectaculaire sprong vanuit de cirkel uit het doel hield. De Franse zusjes toonden geen medelijden met de 23-jarige Deen. Magnusson (10 uit 15) zette de bijbehorende pingel om naar 16-16. Saugstrup bracht in overtal de stand naar 17-16. Zou SCM de sleutel hebben gevonden? Nee, dus want Saugstrup moest kort daarop zelf naar het strafbankje.

Dan: opwinding bij 18-18 toen de arbitrage hulp nodig had van de VAR: Christian O’Sullivan had in zijn ijver Thomas Arnoldsen (22) wat al te opzichtig het shirtje getest en met de andere hand in de werparm gegrepen. Twee minuten later luidde het verdict: rode kaart. Piotr Chrapkowski werd in de defensie zijn vervanger. De ploeg van coach Bennet Wiegert – hij ging flink tekeer aan de zijlijn – kon het gemis vrij eenvoudig opvangen maar op het scorebord werd dat niet echt duidelijk. Geen cadeautjes, geen handjeklap. De ene na de andere time out moest helpen. Maar de beide coaches lukte het niet om hun ploeg op de juiste koers richting de winst te zetten. Aalborg ging nog offensiever te werk, hetgeen meer ruimte voor de Duitse kampioen opleverde. Binnen en buiten de lijnen gierden de zenuwen door de kelen, het was alles of niets, pompen of verzuipen.

Tot twee minuten voor tijd was geen van beide ploegen erin geslaagd een marge van twee of meer op het bord te krijgen. Aalborg zette opnieuw een extra veldspeler in, kwam door Hoxer op 26-27. Landin, kort daarvoor opnieuw onder de lat, pakte een heel belangrijke bal, ietd dat hem zichtbaar goed deed. Nadat Hoxer opnieuw doeltreffend was, herhaalde Landin zijn kunststukje. Magdeburg was knock out, geloofde er niet meer in al probeerde Wiegert met een time out nog iets te repareren: twee treffers in 43 seconden was een te grote opgave. Het bleef bij ‘iets’ omdat Magnusson met zijn tiende (twintig tellen voor affluiten) nog van zich liet horen. De ‘man to man-dekking’ van SCM leverde alleen nog de slottreffer van Sebastian Barthold op: 26-28.

Feestje bij de rode aanhang, ontgoocheling bij de groen-witten.

SC Magdeburg: Hernandez (9/1 stops), Aggefors; O. I. Magnusson 10/5, Claar 4, Musche 4, Smarason 3, G. T. Kristjansson 2, D. Pettersson 2, Saugstrup Jensen 1, Chrapkowski, Hornke, Weber, Lagergren, Mertens, O`Sullivan, Bergendahl
Aalborg Handball: Landin (4 stops), Norsten (8 Paraden); Hoxer 8, Barthold 6, M. Hansen 5/2, Sommer Arnoldsen 5, Björnsen 1, Möllgaard Jensen 1, L. Nilsson 1, Vlah 1, Wiesmach Larsen, J. Nielsen, S. Hald Jensen, M. Larsen, Antonsen, Juul
Toeschouwers: 19.750 (uitverkocht, Lanxess arena, Köln/GER)
Scheidsrechters: Charlotte en Julie Bonaventura (FRA)
Tijdstraffen: 4 / 4
Rode kaart: O`Sullivan (SCM, 43e minuut, overtreding)

cover Geen doorkomen aan voor Magdeburg tegen de hechte Deense defensie 

foto EHF kolektiff

Deel dit bericht