Nieuws

Alec Smit per direct naar Denemarken

Alec Smit per direct naar Denemarken

Door René Kok – International Alec Smit vertrekt per direct van Nordhorn-Lingen naar Sonderjyske in Denemarken. Eerder dan gepland, want de 20-jarige Nederlander zou feitelijk pas aan het einde van dit seizoen de overstap maken.

Het lot wilde anders. “Hier kan ik mijn droom verwezenlijken. En bovendien kan ik daar mijn gewenste studie ‘BSc in Marketing Management’ volgen,” aldus de flankspeler.

Vanwege een kruisbandblessure van Christian Jensen kwam het verzoek uit Denemarken op dat moment ook heel plotseling voor Alec die bij Nordhorn de hoekpositie deelt met Oostenrijks international Robert Weber en Nicky Verjans. Laatstgenoemde is na een lange blessure stilaan op de weg terug. De Deense club speurde naarstig naar een adequate vervanger.

Het bestuur van HSG reageerde begripvol op het verzoek om het contract te mogen ontbinden. “Natuurlijk vinden we het jammer dat Alec ons verlaat, maar zijn motieven zijn erg goed. Dus hebben we aan zijn verzoek voldaan. Wij weten zeker dat hij bij zijn nieuwe ploeg ook succesvol zal zijn,” laat het bestuur op de clubsite weten. Dit seizoen kreeg Smit door de komst van de Oostenrijkse routinier en topscorer minder speeltijd.

En ook HSG-coach Geir Sveinsson begrijpt de jonge speler: "Hoewel Alec nog zo jong is, is hij al een goede handballer en een geweldig rolmodel. Hij heeft grote ambities en ik weet zeker dat hij succesvol zal zijn."

Alec kijkt gespannen uit naar de nieuwe opdracht in Denemarken, maar verlaat lachend én huilend zijn HSG. “De beslissing om te veranderen was niet eenvoudig, maar ik wil deze zeldzame kans aangrijpen om sportief en menselijk verder te ontwikkelen in een nieuwe omgeving. Met name mijn medespelers, de coachingstaf, het kantoor en vooral de fans bedanken wil ik hier bedanken. Je kunt je geen betere omgeving wensen dan wat HSG mij de afgelopen jaren heeft gegeven. Ik wens het team het beste voor de rest van het seizoen."

Omdat het niet mogelijk was om op korte termijn afscheid te nemen, zal dit worden gedaan tijdens een van de volgende thuiswedstrijden van HSG zodra het schema van Alec het toelaat.

“Ik kijk erg uit naar deze nieuwe uitdaging. De Deense competitie is erg sterk en het is erg interessant voor jonge spelers. Ik ben er vrij zeker van dat SønderjyskE de juiste omgeving heeft waar ik me verder kan ontwikkelen als handballer in een ploeg met veel potentieel,” laat hij op de Deense clubsite weten. “Ik kijk ernaar uit om naar Sonderborg te verhuizen, wil ook zo snel mogelijk Deens leren. Spelen in die sfeervolle thuisbasis, de Broager Sparekassen Skansen lijkt me geweldig!”

Vanavond speelt Sonderjyske, de nummer vijf in de Deense hoogste liga met 16 punten uit 13 duel een uitwedstrijd bij Ribe-Esbjerg, dat één punt minder telt. Tot aan de kersperiode komt Smit nog vier keer in actie.

Smit verruilde in 2017 LIONS voor het Duitse Nordhorn dat toen nog in de tweede Bundesliga speelde. In 2014 startte Smit bij Sittardia en ging daarna over naar LIONS. Met die ploeg won hij twee landstitels, twee nationale bekers en eenmaal de Super Cup. Smit tekent in Denemarken tot de zomer van 2022.

Smit is de tweede Oranje-international die in de Deense competitie speelt. Kay Smits komt dit seizoen uit voor TTH Holstebro, de huidige nummer twee met één punt meer dan de nieuwe club van Smit.

Deel dit bericht