Nieuws

Alternatieve competities komend weekeinde van start

Alternatieve competities komend weekeinde van start

AD SPORT / Peter Lotman / Redactie – Lang hebben ze moeten wachten. De vrouwenploegen in de eredivisie beginnen komend weekeinde aan de zgn. alternatieve competitie van het NHV. Ruim een half jaar waren de ploegen ‘uit beeld’, de laatste weken werd een aantal oefenpotjes gespeeld. Alles volgens de geldende maatregelen. Zes mannenploegen trekken ook het wedstrijdshirt weer aan. De mannen van Quintus zijn al sinds begin maart actief als 'stagiair' in de HandbalNL League.

Nauwelijks was het seizoen 2020/2021 van start gegaan of het slot ging er in oktober al weer op. De voorbereidingen verliepen al niet vlekkeloos, de gevolgen van de coronapandemie konden nog niet worden overzien. In elk geval kon de competitie niet verder, er zou dit seizoen geen nieuwe kampioen om de landstitel en beker komen. VOC blijft dus nog een jaartje de trotse kampioen, Quintus behoudt de bekertitel ook nog iets langer. Eerder kreeg de HandbalNL League een vervolg, zes herenteams in het westen van het land werken een serie oefenpotjes af om op die manier toch nog iets van het vervelende corona-seizoen te kunnen redden: Hellas, Houten, Aalsmeer 2, Volendam 2, Havas en Hercules hebben zodoende speelgelegenheid tot eind juni.

De coaches zijn blij, dat er eindelijk weer op niveau kan worden gehandbald. Trainer Maarten Roestenburg van Hellas: “Het is erg belangrijk, dat onze generatie jonge spelers veel meters gaan maken. Voor hun algemene ontwikkeling en mentale weerbaarheid zijn deze wedstrijden dan ook van groot belang. Al is het een alternatieve competitie, het is goed dat er weer wedstrijden worden gespeeld waarbij het ergens om gaat.”

Belangrijk

Ook oefenmeester Bart de Koning van het Haagse WHC/Hercules kijkt er naar uit. “Die competitie is voor ons super handig. Als die er niet was, moesten we zelf oefenwedstrijden organiseren met de teams die ook aan het trainen zijn onder het topsportprotocol. Nu wordt die competitie georganiseerd door de bond en dat is het beste. Wekelijks op hoog niveau spelen tot eind juni. Wij grijpen deze wedstrijden aan als voorbereiding op volgend jaar en om daarmee de ontwikkeling van onze talenten op te pakken. Daar zitten we bij WHC/Hercules vol mee en daar wordt heel hard mee gewerkt. Belangrijk voor het mannenhandbal in Den Haag.”

                                            

                                Amber Rozendaal (SEW) in actie tegen Borhave, foto archief HSP

Vrouwen

Twee maanden geleden nog maar begon een aantal clubs uit de eredivisie bij de vrouwen ook met trainen. Buiten indien mogelijk, binnen als dat kon volgens de regels van NOC*NSF waarbij twee verplichte testen – dure grap voor enkele clubs – tot de strikte voorwaarden behoorden. Acht clubs vonden bij hun penningmeester nog een stapeltje euro’s om deze testen te kunnen bekostigen: SEW, VZV, Quintus, VOC, Volendam, Kwiek, Handbal Venlo en Vlug en Lenig kregen vervolgens van het NHV een alternatief competitieschema aangereikt waar maandenlang naar was uitgekeken. De overige handbalteams mogen in de buitenlucht wel aan de slag. Aan het einde van de reeks nemen de nummers 1 en 2 – best of two - het tegen elkaar op om de alternatieve nationale titel onder elkaar uit te maken. BFC, DSVD, Fortissimo en Borhave zagen af van deelname.  

Borhave

Mooi afronden

Trainer/coach René Zwinkels van Quintusvrouwen: “Wij hebben al een paar oefenwedstrijden achter de rug, maar het is veel beter dat er een echte competitie gaat beginnen. Ondanks dat het mijn laatste klus is, gaan we er alles aan doen om het seizoen mooi af te ronden. De bereidheid om met dit jonge team nog een prijs te pakken, is groot.”

PROGRAMMA DAMES EREDVISIE:

10 april: VZV - VOC; V&L - Kwiek; Handbal Venlo - Quintus; Volendam - SEW

17/ 18 april: SEW - V&L; VOC - Volendam; Kwiek - Handbal Venlo; Quintus - VZV

24 april: VOC - SEW; Handbal Venlo -  V&L; Volendam - Quintus; VZV - Kwiek

PROGRAMMA HEREN EREDIVISIE:

Zaterdag 10 april: Aalsmeer 2 - Volendam 2; Hellas - Houten; Hercules - Havas

Zaterdag 17 april: Houten - Aalsmeer 2; Havas - Hellas

Zondag 18 april: Volendam 2 - Hercules

Zaterdag 24 april: Hercules - Houten; Volendam 2 - Havas

zondag 25 april: Aalsmeer 2 - Hellas

cover Ook Handbal Venlo begint komend weekeinde aan de alternatieve competitie in de eredivisie

foto archief HSP / Hans Khoe

Deel dit bericht