Nieuws

ANGST VOOR EINDE CARRIÈRE, MAAR TOCH OP TIJD FIT VOOR EK

ANGST VOOR EINDE CARRIÈRE, MAAR TOCH OP TIJD FIT VOOR EK

AD SPORT / Peter Lotman - Bart Ravensbergen (28) is na een ernstige rugblessure en een intensief revalidatietraject op tijd fit om het doel van Oranje op het EK handbal te verdedigen. Vanaf vanavond wil de Voorschotenaar in Hongarije weer belangrijk zijn voor zijn land, al werd het herstel na zijn hernia een race tegen de klok. ,,Ik was bang, dat mijn handbalcarrière definitief voorbij was.”

                                           OPLUCHTING BIJ BART RAVENSBERGEN

Niet alleen de technische staf van het Nederlands handbalteam zat de afgelopen maanden in onzekerheid of de eerste keeper op het EK wel inzetbaar zou zijn. Ook Bart Ravensbergen zelf wist geruime tijd niet of hij op tijd fit zou zijn voor het toernooi in Hongarije. Door een operatie aan een hernia werd het voor de talentrijke keeper een race tegen de klok. Maar zoals in zijn hele, succesvolle, handballoopbaan knokte de uit Voorschoten afkomstige Ravensbergen zich door alle narigheid heen.

Ravensbergen over de kwetsuur: “In het begin van het seizoen schoot er iets in mijn rug. Dat leek niet zo erg, want dat had ik wel vaker. Maar daarna kreeg ik een flinke zenuw-uitstraling in mijn been en daarna kreeg ik ook mijn voet niet eens meer omhoog. Dat was voor de artsen het sein voor een operatie. Het was spannend hoe dat zou aflopen. Maar toen ik wakker werd en weinig pijn voelde, was ik ervan overtuigd dat ik het EK kon halen.”

Einde carrière

Ruim drie maanden revalidatie, vol onzekerheid, volgde. “Soms twijfelde ik zelf óók”, zegt de ervaren doelverdediger van het Duitse Nordhorn-Lingen eerlijk”, “of ik op tijd fit zou zijn én mijn oude vorm weer kon halen. Ik was in het begin zelfs bang, dat mijn handbalcarrière definitief voorbij was. Mede dankzij de intensieve medische begeleiding op Papendal en keihard werken is het herstelproces vlekkeloos verlopen. Het was zwaar en ik heb alles moeten geven, maar ik voel dat ik sterker uit die hele periode ben gekomen.”

Aan inzet en gedrevenheid heef Ravensbergen trouwens nooit gebrek gehad. Hij begon ooit in de jeugd bij HVV’70 Voorschoten met keepen en knokte zich via Hellas Den Haag, het Limburgse Bevo, Sélestat Alsace Frankrijk naar de Duitse competitie. Zijn wilskracht heeft hem ook door die zware blessureperiode geloodst.

Het Nederlandse mannenteam heeft zich de laatste jaren onder bondscoach Erlingur Richardsson opgewerkt tot een handballand waarmee terdege rekening wordt gehouden. Twee jaar geleden was Oranje sinds 1961 eindelijk weer eens present op een groot toernooi. “Dat smaakte naar meer”, zegt Ravensbergen gretig.

De samenwerking met de gestopte, eerste, doelman Gerrie Eijlers, die nu keeperstrainer is bij Oranje, is optimaal. Ravensbergen over zijn ex-collega: “Gerrie heeft zó’n enorme ervaring. Daar maak ik graag gebruik van. Ook zijn schotanalyses en andere adviezen zijn waardevol.”

Handbaldwerg

Over de kansen tijdens komend EK is de Oranje-doelman, inmiddels goed voor ruim zeventig interlands, vol vertrouwen: “Wij zitten in een zware poule, maar willen toch bij de eerste twee komen en doorgaan naar de hoofdronde. We hebben ons van handbaldwerg met sterke prestaties in de kijker gespeeld bij de gevestigde landen. Die houden nu rekening met ons en vragen ons ook voor oefen-interlands. Dat zegt genoeg.”

“Wij zijn nog steeds de underdog, maar moeten ons ook niet te klein maken. We zitten in een zware poule met Hongarije, IJsland en Portugal, maar als iedereen top is, kunnen we de hoofdronde halen. De tijd is voorbij, dat we ons alleen maar wilden kwalificeren voor het EK. We zijn als team sterk gegroeid en er zit trouwens nóg meer rek in. Dit is hét moment waarop we óók echt succes kunnen boeken.”

cover EK 2022: Bart Ravensbergen krijgt een strafworp van Uwe Gensheimer op zijn hoofd. Geen treffer, Gensheimer naar de tribune.

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht