BEACH DAMES A: BRONS OP WK IN GRIEKENLAND

De Beach Dames A zijn het WK goed begonnen! Op de eerste speeldag werd er twee keer met 2-0 gewonnen. De ploeg van bondscoach Peter Portengen was te sterk voor Australië en Uruguay. Australië werd ruim aan de kant gezet met 24-14 en 28-10. Uruguay bood meer partij, maar verloor beide sets met 16-19. Woensdag  speelden de Beach Dames A hun laatste poulewedstrijd tegen Argentinië om 09:30 uur (Nederlandse tijd). Ook dat duel leverde een 2-0 zeg (28-18, 26-24) op. Donderdag speelt de ploeg twee wedstrijden in de hoofdronde: om 12:50 uur tegen Noorwegen, 0m 15:30 uur tegen Brazilië.

Duel om brons                                                                                                                                                                                                                                                             In het laatste duel van het WK kwam Oranje zondag in actie voor het duel om de bronzen medaille tegen gastland en regerend kampioen Griekenland. Het werd een 2-1 zege voor de ploeg van coach Peter Portengen.

De eerste set ging niot met 23-22 naar Nederland, deel 2 was voor de Griekse meiden: 16-19. Shoot outs moesten ook nu, net als tegen Denemarken, de beslissing brengen. Het was uiteindelijk de oranje-formatie die de zenuwen onder bedwang hield.

Oranje had baat bij het scorend vermogen van Meike Kruijer: zeventien streepjes kreeg ze achter haar naam. Anna Buter (12) en Isabel Barnard (11) waren eveneens aan kop van de schutterslijst te vinden. Beslissend was de perfecte stop van keepster Claudia ter Wal bij 8-8. In de daarop volgende aanzet stelde opnieuw Meike Kruijer het beslissende punt veilig: 9-8. Rianne Mol (32) werd uitgeroepen tot 'beste verdediger'.

Weer succes dus voor een Nederlandse Beach-ploeg: vorige week pakte de Jong Oranje-ploeg, eveneens in Griekenland, zilver. De mannen komen begin juli (7-10 juli) in actie bij het EK-kwalificatietoernooi in Praag.

Kwartfinale: Duitsland opnieuw te sterk
De Beach Dames hebben de halve finale op het WK verloren van topland Duitsland. Gisteren troffen de buurlanden elkaar ook in de laatste wedstrijd van de hoofdronde. Beide keren boekten de Duitsers een ruime overwinning. Vandaag ging de eerste set verloren met 18-10. In de tweede set was Duitsland met 25-16 te sterk. De formatie van bondscoach Peter Portengen gaat morgen strijden om de bronzen medaille. Thuisland Griekenland is om 15:00 uur (Nederlandse tijd) de laatste opponent. Het duel is  live te zien op Viaplay.

De regerend Europees kampioen Duitsland kwam sterk uit de startblokken: 6-2. Anna Buter begon goed aan de wedstrijd en trok de stand gelijk met haar derde tweepunter. Keepster Claudia ter Wal was een heuse sta-in-de-weg. Meerdere keren bracht ze knap redding. Nederland kreeg de kans om de voorsprong in de set te pakken, maar Krista Mol mistte een penalty.

Duitsland wist wel te scoren en sloeg een gaatje van vier punten: 10-6. Isabel Barnard maakte een mooie pirouette af. Even later deed Anna Buter hetzelfde kunststukje: 12-10. De Duitse ploeg bleef aanvallend de ruimtes vinden en speelde afwisselend. De setwinst kwam voor onze Oosterburen niet meer in gevaar. Ze liepen uit naar 18-10 voordat de scheidsrechters de eerste set affloten.

In de tweede set gingen de Duitsers door waar ze gebleven waren. Veel en makkelijk scoren. Nederland leed een aantal keer balverlies in de aanval en keek in no-time tegen een 10-2 achterstand aan. Bondscoach Peter Portengen riep zijn ploeg naar de kant. Zoë van Giersbergen had tijdens het WK veel als specialist gespeeld maar ging nu als zij-aanvaller fungeren. Dat deed ze naar behoren, ze scoorde twee keer uit een pirouette: 16-10.

Duitsland was duidelijk de betere ploeg. De Beach Dames vochten voor wat ze waard waren, maar kwamen niet dichterbij. Duitsland speelde secuur en vergrootte de voorsprong naar: 22-10. Krista Mol schoot als specialist een afstandsschot binnen, Marit van Ede rondde een vlieger af en Meike Kruijer benutte in de laatste seconde een penalty. Het mocht niet baten, de set ging ruim verloren met 25-14.

Ruim verlies tegen Europees kampioen Duitsland

De laatste wedstrijd in de hoofdronde ging met 0-2 verloren tegen Duitsland. De regerend Europees kampioen was in beide sets te sterk: 14-23 en 14-26. Door de goede resultaten eerder deze week heeft Nederland zich geplaatst voor de kwartfinale. Zaterdag (11:50 uur) speelt de ploeg van bondscoach Peter Portengen tegen Denemarken. Het duel is te volgen via Viaplay.

Duitsland onderschepte de opgegooide beginworp van de scheidsrechter en scoorde een tweepunter. Meike Kruijer deed de aanval daarop gelijk wat terug. Duitsland speelde aanvallend sterk en de keepster wist Nederland lang van het scoren af te houden. Krista Mol stuitte bij het nemen van een penalty op de doelvrouw. Oranje liep een achterstand op van 2-9.

De Duitse ploeg was de betere partij. Ze bouwden stapje voor stapje hun voorsprong uit naar: 10-19. Isabel Barnard rondde haar pirouette mooi af. De Nederlandse dekking had een blok in petto. Meike Kruijer scoorde een tweepunter, terwijl keepster Lisanne Bakker redding bracht op een penalty. Het geloof in een goed resultaat in de eerste set groeide even: 14-19. Meike Kruijer raakte het houtwerk na een mooie actie. Duitsland liet er vervolgens geen gras over groeien en wist voor het rustsignaal twee tweepunters te maken. Hierdoor ging de setwinst ruim naar onze Oosterburen: 14-23.

In de tweede set bleek Duitsland ook een maatje te groot. Al snel moest Nederland een ruime achterstand incasseren: 4-12. Het Duitse team had de zaken verdedigend goed op orde. De keepster pakte veel ballen en de dekking werkte goed samen. De Nederlandse speelsters konden in de aanval geen vuist maken en leden een aantal keer balverlies.

Het verschil schommelde lang tussen de acht en tien punten. Het lukte Nederland niet om dichterbij te komen. Meike Kruijer bracht de stand op 12-20. Daarna scoorde Duitsland drie tweepunters op rij. Isabel Barnard bepaalde de setstand op 14-26.

Eerste nederlaag: Brazilië te sterk

De tweede wedstrijd van de dag ging verloren. Brazilië trok de overwinning na shoot-outs naar zich toe. Vrijdag (14:30 uur) speelt de ploeg van bondscoach Peter Portengen het laatste duel in de hoofdronde, tegen Duitsland. De wedstrijd is live te zien op Viaplay.

Beide ploegen gingen lang gelijk op in de eerste set. Krista Mol bracht Nederland via een benutte penalty op een 6-4 voorsprong. Brazilië wist de achterstand om te buigen door twee tweepunters op rij te scoren. Krista Mol had haar specialistenshirt aan en gooide vanaf de zijkant raak. De aanval daarop wist ze weer een penalty te verzilveren en de stand gelijk te trekken: 10-10. Aanvallend leed Nederland een paar keer slordig balverlies, waardoor ze niet tot doelkansen kwamen.

Brazilië was wel vol op stoom in de aanval. De Zuid-Amerikaanse ploeg tilde de stand naar 18-10 door vier tweepunters achter elkaar te scoren. In de slotfase van de eerste set verkleinde Meike Kruijer en Anna Buter de achterstand, maar de setwinst was toen al uit het zicht. De scheidsrechters floten af met 18-14 op het scorebord.

Meike Kruijer speelde een zeer sterke tweede set. Ze was verantwoordelijk voor de eerst vijf goals van Oranje. Anna Buter werd razendsnel aangespeeld in de aanval en maakte gretig gebruik van deze mogelijkheid. De Braziliaanse coach legde zijn time-out kaart op tafel. Meike Kruijer wist de keepster opnieuw te verschalken met een hard schot na een pirouette: 14-6.

Het verschil in de set was gemaakt. Nederland kreeg een penalty na een rode kaart voor een Braziliaanse speelster. De strafworp werd benut. Nederland zat in het zadel. Meike Kruijer bleef goed spelen en scoorde haar veertiende punt van de set: 18-10. Brazilië scoorde twee tweepunters op rij, waarna Anna Buter de set besliste met een eenpunter: 19-14.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Brazilië scoorde de eerste shoot-out. Na een vroege pirouette schoot Isabel Barnard via een lob binnen. De tegenstander deed hetzelfde trucje. Meike Kruijer faalde ook niet oog en oog met de keepster. Brazilië bleef de shoot-outs foutloos maken. Anna Buter schoot de bal over de keepster heen. De bal stuitte echter te hard op het zand en boog over het doel. De Braziliaanse keepster zag dat Anna Buter ver uit haar doel kwam en gooide de bal rechtstreeks de goal in: 4-8. Marit van Ede benutte haar shoot-out. Brazilië had genoeg aan een punt. Dat werd gemaakt en zo ging de winst naar hen. Krista Mol scoorde nog een laatste punt voor de statistieken: 8-9.

Noorwegen: vierde winstpartij

De vierdee wedstrijd op dit WK ging dus ook naar Oranje: Noorwegen werd met 2-0 aan de zegekar gebonden. Noorwegen onderschepte de bal die werd opgegooid door de scheidsrechters en scoorde meteen met een pirouette. Isabel Barnard maakte de eerste treffer aan Nederlandse kant. De set ging vervolgens gelijk op. Beide ploegen ontliepen elkaar weinig. Tot 8-8 was de stand gelijk. Dankzij een goede verdedigende actie en een blok kon Nederland in de aanval uitlopen naar 8-12. Isabel Barnard en Meike Kruijer schreven een tweepunter bij.

Het verschil van vier punten hield tot 10-14 stand. Aanvallend miste Nederland een aantal kansen en dat gaf Noorwegen de gelegenheid om aan de goede kant van de score te komen. De Noorse ploeg wist de Nederlandse keepster drie keer op rij te verschalken. De Beach Dames A waren bij de les. Anna Buter trok de stand weer gelijk en Meike Kruijer zorgde er niet veel later voor dat Nederland een 16-18 voorsprong pakte.

Noorwegen maakte een tweepunter. De laatste minuut ging in. Na een overtreding op Anna Buter mocht Krista Mol aanleggen voor een penalty. Deze gooide ze feilloos raak. De Noorse coach nam een time-out om een laatste aanvalsplan te smeden. Dit resulteerde in een open kans, maar keepster Lisanne Bakker bracht in de slotseconde cruciaal redding. Zo won Oranje de eerste set met 18-20.

Anna Buter vervulde een absolute hoofdrol in de tweede set. Zes keer op rij scoorde zij met een pirouette. Noorwegen wist daar twee goals tegenover te zetten. De Noorse coach legde vroeg in de set zijn time-out kaart neer. Het stond toen 4-12 in Nederlands voordeel. Keepster Lisanne Bakker was een sta-in-de-weg met een goede save en Anna Buter was een ware plaag voor de Noorse dekking, ze scoorde opnieuw.

De Noorse speelsters veranderden van tactiek. Ze speelden de specialist twee keer vrij en die gooide hard binnen: 8-14. Nederland speelde goed en liet de marge niet dichterbij komen dan zes punten. De verdedigers hadden goed grip op het Noorse aanvalsspel. Regelmatig werd een aanvallende fout afgedwongen of een bal geblokt.

Marit van Ede scoorde met een mooi aangegeven vlieger door Krista Mol: 14-22. Meike Kruijer schoot raak vanaf de penaltystreep. Noorwegen had intussen twee tweepunters gemaakt en de stand met nog enkele minuten te spelen op 18-24 gebracht. Marit van Ede maakte een tactische eenpunter. Noorwegen gooide de bal na een vlieger tegen de touwen, maar wist dat de setwinst niet meer te behalen was. Met een raak schot in leeg doel bepaalde Anna Buter, met haar negentiende punt van de tweede set, de setstand op 20-26.

Anna Buter, foto IHF

De statistieken aan Nederlandse kant:

Isabel Barnard (9); anna Buter (23), Zoë van Giersbergen (4), Krista Mol (6), Rainne Mol (0), Meike Krijer (10), Marit van Ede (0), Manon zijlmans (0), Lisanne Bakker (2), Claudia ter Wal (0).

De wedstrijden zijn live te zien op Viaplay.

Uruguay – Nederland

Rianne Mol maakte de eerste doelpoging van Uruguay onschadelijk met een blok. Isabel Barnard zette Nederland op het scorebord met een mooie pirouette. Keepster Claudia ter Wal bracht knap redding, maar kon niet voorkomen dat Uruguay even later wel raak schoot. Anna Buter scoorde twee pirouettes en zo pakte Nederland een 4-6 voorsprong.

Goede start Beach Dames A op WK in Griekenland

Uruguay maakte een eenpunter, waar specialist Zoë van Giersbergen wel twee punten kon bijschrijven. De aanval daarop wist de Uruguayaanse ploeg weer een punt te maken en geen twee. Nederland deed dat wel via Meike Kruijer: 6-10. Uruguay bleef in het spoor met twee punten. Anna Buter maakte eerst een eenpunter en de aanval daarop werd haar pirouette beoordeeld als een voltreffer. In de tussentijd had keepster Claudia ter Wal huisgehouden door twee knappe reddingen te verrichten.

Isabel Barnard, foto IHF

De coach van Uruguay nam een time-out bij een stand van 8-13 in Nederlands voordeel. De onderbreking zorgde ervoor dat het vizier bij Uruguay weer op scherp stond. Ze verzilverden een penalty. Het verschil van vijf punten stond de minuten daarna lang op het scorebord. Aan Nederlandse kant was Anna Buter twee keer trefzeker en gooide specialist Zoë van Giersbergen de bal knap via de binnenkant van de paal binnen. Uruguay bepaalde de setstand op: 16-19.

In de tweede set kwam Nederland goed uit de startblokken. Al vroeg in de wedstrijd pakten ze een 2-8 voorsprong dankzij goals van Krista Mol (2x), Meike Kruijer en Isabel Barnard. Uruguay maakte een tweepunter, maar keepster Lisanne Bakker hield haar doel de aanval daarop goed schoon. Dat gaf Nederland de gelegenheid de voorsprong uit de bouwen. Anna Buter en specialist Zoë van Giersbergen gooiden de bal tegen de touwen: 4-12.

foto IHF

Uruguay verkleinde de achterstand met twee tweepunters op rij. Om en om werd er vervolgens door beide teams gescoord: 14-18. In de laatste minuten scoorde Isabel Barnard een tactische eenpunter. Keepster Claudia ter Wal pareerde een penalty, maar moest even later de bal alsnog uit het net halen. De setstand kwam daarmee op 16-19.

Nederland – Australië

Meike Kruijer begon fantastisch aan haar eerste seniorentoernooi. Met drie mooie pirouettes tekende ze voor de eerste scores voor Nederland. Australië kwam tussentijds twee keer op gelijke hoogte. Anna Buter verschalkte de Australische keepster en bracht de stand op 8-4. De tegenstander scoorde een tweepunter via de specialist. Zoë van Giersbergen en Anna Buter zorgden ervoor dat voorsprong werd uitgebouwd.

Het Australische team had meer moeite met scoren dan Nederland. Specialisten Zoë van Giersbergen en Krista Mol vonden het net. Meike Kruijer voegde daar een pirouette aan toe, waardoor Nederland kon uitlopen naar: 18-8. De setwinst kwam niet meer in gevaar. Australië scoorde een tweepunter, maar Nederland zette daar een 6-0 run tegenover. Zo sprong de stand naar 24-10. Aan het einde van de set scoorde de tegenstander twee keer op rij. De scheidsrechters floten de set af: 24-14.

foto's IHF

Nederland begon goed aan de tweede set. Australië kwam moeilijk tot scoren dankzij een goede Nederlandse dekking. Via Anna Buter en Meike Kruijer (2x) pakten ze een 6-2 voorsprong. De Australische ploeg deed wat terug, maar daarna nam Nederland het initiatief weer in handen. Met drie tweepunters op rij vergrootte Oranje de marge naar acht punten: 12-4.

De Beach Dames A bleken duidelijk een maatje te groot in de tweede set. Krista Mol schoot als specialist raak, terwijl keepster Claudia ter Wal een knappe redding in huis had. Anna Buter kreeg twee streepjes achter haar naam na een goede pirouette: 16-6. Het verschil in de set was gemaakt. Australië scoorde een tweepunter, maar daarna was het verzet gebroken.

Nederland liep via 18-8 uit naar 28-8. Isabel Barnard, Anna Buter, Krista Mol (2x), Claudia ter Wal en Meike Kruijer waren daar verantwoordelijk voor. In de slotminuten wist Australië nog een tweepunter te maken en zo werd de setstand bepaald op: 28-10.