Nieuws

BARCELONA DEMONTEERT THW KIEL; DOELMAN NIELSEN KLASBAK

Door Frits Feuler – Nee, het is niet het seizoen van THW Kiel. De Duitse recordkampioen, die in 2023 de titel verloor aan Magdeburg, vertoont ‘ouderdomsverschijnselen’ en mag de jaargang 2023/2024 gevoeglijk als verloren beschouwen. In de Bundesliga werd het een vierde plek, 15 punten achter de nieuwe kampioen en sinds vandaag uittredend CL-kampioen Magdeburg: die ploeg vormde in februari ook al het struikelblok in de kwartfinale van het bekertoernooi.

In de groepsfase van de Champions League een totaal anders Kiel: met 22 punten uit 14 duels ging de ploeg vrij makkelijk door naar de kwartfinale. Aalborg, PSG en Kielce hadden het nakijken. In die kwartfinale liep het eerste duel bij Montpellier uit op een regelrecht fiasco: 39-30 verlies. Niemand gaf meer iets voor de kansen op een plekje bij de FINAL4. Maar zie! De eigen Wunderino Arena bleek een niet nemen horde voor de Fransen die zich iets te vroeg veilig waanden: 31-21 ditmaal voor Kiel. De ploeg toonde karakter, wist in één klap alle andere nare smaken van een tegenvallend seizoen goed te maken. Dus was er hoop op een goed resultaat in Keulen.

Maar de Duitsers hadden de pech dat juist Barcelona het pad kruiste. Die ploeg had ene Emil Nielsen onder de lat. Een 27-jarige Deense doelman die clubicoon Perez de Vargas duidelijk naar de kroon heeft gestoken. Het was een heruitgave van de finale van 2020 waarin de Noord-Duitse ploeg voor de laatste keer de Europese clubtrofee hoog mocht houden na een 33-28 zege. In de huidige editie van de ‘handbal El Classico’ waren de Catalanen, na een vlotte 3-0 en een kortstondige 4-5 en 5-6 achterstand heer en meester: 30-18 (15-9). Zondagavond om 18:00 uur wacht Aalborg in de finale, drie uur eerder het Duits onderonsje tussen Kiel en Magdeburg om het brons. Voor Barcelona was het de zesde opeenvolgende finale in Keulen, de laatste winst dateert van 2021 en 2022. Meteen ook de enige titelverdediging tot nu toe sinds de invoering van het huidige format van de FINAL4 in 2009/2010. Ook toen stonden Kiel en Barcelona (36-34) tegenover elkaar.

BEETJE HOOP

De Kielse fans moesten vier minuten wachten op hun eerste treffer via Rune Dahmke (3-1) die zich gesteund wist door zijn vriendin Stine Oftedal: zij won een week geleden in Boedapest met Györ de Champions League. Even leek de Catalaanse aanvalsmachine op volle toeren te gaan draaien, maar Kiel putte moed uit treffers van Wiencek en Reinkind: 5-6. Keer op keer werd Kiel gestoord door de sublieme stops van Emil Nielsen.

Dat gaf aanvallend extra kracht en met een 4-0 run was de eerste marge na een kwartier een feit. Zelfs uit een overtalsituatie (Aitor Arino moest ‘brommen’) kon de ploeg van de wanhopig gesticulerende coach Filip Jicha geen rendement halen. Jicha haalde rond minuut twintig zijn ploeg naar de kant, er waren nieuwe impulsen en ideeën nodig in de aanval, zijn ploeg stond al acht minuten ‘droog’. Onder de lat maakte Bellahence plaats voor Mrkva, die meteen een strafworp van Gomez pakte maar zijn inbreng werd uiteindelijk ook geen zichtbare verbetering. Samen pareerden ze vier van de 31 schoten.

Aanvallend probeerde Kiel het met zeven tegen zes, maar dat leverde meer tegenaanvallen plus treffers op dan dat de ploeg zelf kon juichen. Steeds weer die dekselse Nielsen die een goed oog had op de matig ingeschoten worpen van de Kiel-voorwaartsen. “Ich werde wahnsinnig!” opperde een Duitse journalist vlakbij op de perstribune. “Der Hexer, so einer wie Andreas Thiel früher!” Frade legde de 15-19 ruststand vast.

EN DOOR….

Na de rust stoomde Barca door, toonde geen medelijden met het zwalkende Kiel en zag zijn kans schoon om de Duitsers een lesje in effectiviteit te leren. Bij 18-10 was er heel even een opleving bij de witte ploeg (18-14) waarbij Ekberg – bezig aan zijn twee laatste duels bij Kiel – en Wallinius snel aan de overkant na onderscheppingen de bal tweemaal in de lege kooi konden deponeren. Toepasselijke muziek van de DJ -“Don’t stop believing” – had echter zijn laatste deuntjes nauwelijks de arena in geblazen of Barcelona herstelde dat dipje na een time out. 24-14. Die marge bleef intact, ook al omdat Nielsen de derde pingel onschadelijk wist te maken. De mensenmassa in de Lanxess Arena genoot van de Deense alleskunner.

Jicha kon het niet meer aanzien, riep nog eenmaal op tot bezinning en sprak de spelers op niet mis te verstane wijze in woord en gebaar toe. Bij Barcelona kwam negen minuten voor tijd Gonzalo Perez de Vargas binnen de lijnen, Nielsen kreeg zijn publiekswissel. De Vargas ging door met datgene wat Nielsen ook goed deed: hij begon met drie stops en hoefde zich pas zestig tellen voor tijd door een prima schot van de eveneens afscheid nemende Steffen Weinhold gewonnen te geven. Op het immense scorebord ontnuchterende cijfers: Barca 30, THW Kiel 18.

FC Barcelona: E. Nielsen (15/3 stops), Perez de Vargas (5 stops); Richardson 5/1, Cikusa Jelicic 4, Janc 4, Arino 4, Mem 3, Carlsbogard 2, Frade 2, Gomez Abello 2/1, N`Guessan 2, Langaro 1, Makuc 1, Wanne, Petrus, Rodriguez Moreno

THW Kiel: Bellahcene (1 stop), Mrkva (3 stops); Duvnjak 4, Ekberg 3, Reinkind 3, Bilyk 2, Dahmke 1, E. Ellefsen a Skipagotu 1, Johansson 1, Pekeler 1, Wallinius 1, Weinhold 1, M. Landin, Överby, Wiencek, Faust

Toeschouwers: 19750 (uitverkocht, Lanxess arena, Köln/GER)
Scheidsrechters: Daniel Accoto Martins / Roberto Accoto Martins (Portugal)
Tijdstraffen: 4 / 4
PROGRAMMA ZONDAG:
15:00 uur wedstrijd om plaats 3: Magdeburg - Kiel
18:00 uur FINALE: Barcelona - Aalborg
BEIDE DUELS ZIJN TE VOLGEN OP ZIGGO SPORT DOCU

cover Dika Mem scoorde driemaal voor winnend Barcelona in de halve finale tegen THW Kiel

foto EHF kolektiff

Deel dit bericht