Nieuws

BARCELONA SCHRIJFT GESCHIEDENIS NA PENALTY SHOOT OUT

BARCELONA SCHRIJFT GESCHIEDENIS NA PENALTY SHOOT OUT

Barcelona is de oude en nieuwe kampioen in de EHF Champions League 2021/2022. De Spaanse topploeg werd ook de eerste ploeg die de titel succesvol verdedigde door in een zinderende finale het Poolse Kielce te verslaan na verlenging en strafworpen: 37-35. De bronzen plak was voor THW Kiel dat in de kleine finale, na strafworpen, Veszprem versloeg: 37-35.  

Barca flikte het dus weer! Vijf strafworpen tegen Kielce in de finale waren nodig om de ploeg van coach Carlos Ortega opnieuw tot Europa’s beste te kunnen huldigen. Met succes werd de titel uit 2021 geprolongeerd, iets dat eerder nog geen enkele winnaar was gelukt. De tiende trofee in totaal, waarvan vier in de Keulse handbaltempel.

70 minuten van zinderende spanning brachten geen beslissing, dus moesten strafworpen over goud en zilver beslissen. Kielce had de trofee in 2016 gepakt en aasde heel nadrukkelijk op nummer twee. Maar het zat de Polen niet altijd mee: de pingel van Alex Dujshebaev werd gestopt, Ludovic Fabregas zette zijn strafworp wél om in een treffer. Voldoende voor Spaanse vreugdekreten binnen en buiten de lijnen op de tribunes.

Het was voor Barcelona de negende winst op rij dit seizoen nadat men in de halve finale THW Kiel had uitgeschakeld. Tien treffers, inclusief een benutte strafworp in de shoot out van superaanvaller Aleix Gomez maakte de nummer 20 meteen tot topscorer van dit seizoen met 104 streepjes. Hij volgt daarmee zijn landgenoot Valero Rivera (Nantes) op die de titel vorig jaar behaalde. Dika Mem werd tweede, met 99 treffers. De Wit-Rus Artsem Karalek werd gekozen tot MVP van deze FINAL 4.

 

In tegenstelling tot de drie eerdere duels in dit eindtoernooi was het aantal treffers tot de 50e minuut niet al te hoog: de spanning vergoedde heel veel. Halfweg had Gomez al de grens van honderd treffers geknakt, dankzij zes schitterende treffers in die eerste helft. Kielce leunde vooral op het goede werk van doelman Andreas Wollff: 33 % aan stops in de eerste helft. Bij 17-16 kwam Kielce voor het eerst op kop, Barca werd opgejaagd. Maar de Polen lieten redelijk veel kansen liggen om de marge stelselmatig te vergroten.

 

Zes minuten voor tijd had Barca 12 seconden nodig om weer aan de leiding te komen: de Franse internationals Dika Mem en Timothy N’Guessan zetten de 26-26 en 27-26 op het bord. Met nog minder dan dertig seconden op de klok vluchtte Kielce-coach Dujshebaev in de allerlaatste time out: drie tellen voor de buzzer werd Artsem Karalek aan de lijn gevonden, hij knalde de bal langs Morena Perez de Vargas snoeihard tegen de netten: 28-28.

In de eerste vijf extra minuten was Barca dominant, maar miste twee honderd procent opgelegde kansen bij 30-29. Dan rook Kielce succes, kwam langszij maar toen Alex Dujshebaev zijn allerlaatste poging voor de buzzer gestopt zag, was het tijd voor de strafworpenserie. Uitgerekend diezelfde Dujshebaev miste vanaf de strafworplijn: landgenoot Perez de Vargas wilde van geen wijken weten. Omdat ook de overige schutters niet faalden, lag de druk bij de Fransman Ludovic Fabragas. Hij miste niet, voldoende voor de tiende Europese trofee.

Bekijk hier de beslissende strafworp:

https://twitter.com/i/status/1538584597402988546

Super seizoen voor Carlos Ortega 

Dit seizoen startte Barcelona in liefst zeven verschillende competities en won er zes. Naast de Spaanse liga waren er ook nog diverse regionale wedstrijden en wedstrijden in het bekertoernooi en uiteraard de Champions League. Het enige toernooi dat Barca niet wist te winnen, was de IHF Super globe, die titel ging naar SC Magdeburg, met Kay Smits

Man achter alle sportieve successen: coach Carlos Ortega. Hij begn bij zijn voormalige club vorige zomer aan de zware klus en pakte in Keulen zijn zevende CL-beker waarvan zesmaal als speler. Hij komt daarmee op gelijke hoogte met Andrej Xepkin.

cover CL-winnaar 2022: BARCELONA!

Foto EHF / kolektiff

Deel dit bericht