Nieuws

Begin van nieuwe job onder moeilijke omstandigheden

Begin van nieuwe job onder moeilijke omstandigheden

Bron: VfL Gummersbach - Met Jörg Bohrmann, oud-trainer van Sittardia, heeft VfL Gummersbach sinds het begin van dit seizoen een absolute expert in huis gehaald voor de functie van coördinator van de eigen Junior handbalacademie. In dit interview maakt Bohrmann een tussenstijdse balans op.

                                          Interview met de juniorcoördinator Jörg Bohrmann

Wat is de algemene conclusie na die eerste 4 maanden?

Bohrmann: “Ik voelde me snel thuis in Gummersbach. Een goed team van trainers en collega’s heeft mijn instap nog makkelijker gemaakt. Mijn eerste taak was een overzicht te krijgen over de totale situatie: welke trainers hebben we, welke trainers hebben we nodig voor welke ploeg? Hoe zijn de selecties van elke ploeg samengesteld? Zeker onder de huidige corona-omstandigheden was het zeker een bijzondere situatie om voor de scheidende trainers als Alois Mráz en Dennis Hermann opvolgers te vinden. Binnen onze eigen omgeving hebben we met Fabian Mielke voor de U19 en Jan Schwenzfeier voor de U17 talentvolle, gemotiveerde gevonden waardoor het ook voor mij makkelijker werd hen met het hoofdtrainerschap van die teams te belasten. Alle trainers krijgen niet alleen ondersteuning van mij maar ook van Anel Mahmutefendic, die als assistent-coach van het Bundesliga-team niet alleen de schakel is tussen beloften-coach Maik Thiele en Bundesliga-ploeg, maar ook een zeer centrale positie in het coachingsteam inneemt. Hij is een mentor voor Fabian en Jan en laat beiden profiteren van zijn schat aan ervaring. Dat we met Oliver Perey en ik een interne oplossing hebben voor de U15 was niet zo gepland, maar Corona zorgde ervoor dat er iets gebeurde, andere zaken zijn niet haalbaar. Maar ook hier liggen we op schema met de ontwikkeling tot nu toe, maar zie - net als bij de andere leeftijdsgroepen - nog ruimte voor verbetering.”

                                                      

                                                                 Jörg Bohrmann, foto club

Wat zijn de volgende doelen?

Bohrmann: “Het volgende doel is momenteel om toestemming te krijgen om weer te trainen. Zonder training wordt het snel moeilijk om de jongens tevreden te houden.  Training thuis alleen of via Zoom dan tenminste indirect met de ploeg zijn als tijdelijke oplossingen goed, maar vervangen nooit een training in de sporthal. Daar wachten wij dus op: een bericht van de overheid om zo snel mogelijk weer in wedstrijdverband te kunnen starten. Daarvoor hebben we reeds de nodige voorwaarden geschapen zodat we hopelijk binnenkort weer de hal in mogen. Door het stilleggen van alle competities vanaf de tweede ploeg tot de U11 staan voor ons op dit moment op de middellange en lange termijn doelen die niet alleen met het sportieve deel te maken hebben maar ook in een andere omgeving. Werken volgens een bepaald concept is juist op dit moment ons toverwoord waar we dagelijks mee aan de slag zijn om op dit manier te voldoen aan de vereisten voor de hervatting van training en wedstrijden én ook om de koers voor de toekomst te kunnen bepalen.

Hoe ziet de planning voor komend seizoen uit, anders gezegd: hoever zijn die bekend?

Bohrmann: “Momenteel zijn we in gesprek met alle spelers van elke ploeg over de huidige ontwikkeling en de actuele prestatieniveau. Het gaat ook om inzicht in het korte, middellange en lange termijn perspectief van de spelers. Vanwege de talrijke aanvragen over de mogelijkheid op de handbalacademie van VfL Gummersbach te kunnen trainen, hebben we besloten om weer een kijkdag te houden voor potentiële spelers. Die zou op 21 november daadwerkelijk in de SCHWALBE Arena moeten plaatsvinden. Door allerlei maatregelen vanwege corona moeten we die datum naar achteren verschuiven. De mogelijkheid bestaat wel om tussendoor individueel met nieuwe spelers te praten. Naast de inschrijving voor de kennismakingstraining blijven we creatief in ons netwerk zoeken naar spelers die ons in het nieuwe seizoen kunnen helpen en met ons de volgende stap in hun atletische en persoonlijke ontwikkeling willen doen. Geïnteresseerden kunnen hier te allen tijde naar informeren via de website van de club waar het informatieformulier ingevuld kan worden. Om naderhand na toestemming dan individueel met alle geregistreerde spelers te kunnen gaan trainen.

                                                             

                                     Anel Mahmutefendic en Gudjon Valur Sigurdsson, technisch duo eerste ploeg

Welke specifieke effecten heeft de coronapandemie gehad op de Academie?

Bohrmann: “De corona-effecten op de academie waren al groot. Na de trainingsstop tussen maart en mei waren we net weer op het goede spoor toen een vermeende positieve coronageval in onze eigen gelederen alles volledig door elkaar heeft gegooid. Na deze besmetting is het getroffen U17-team ook weer volop in training gegaan, we konden het seizoen beginnen. We hadden ook dan alle teams goed bij elkaar. Niettemin, in de afgelopen vier tot zes weken, terugkerende problemen en quarantaine-orders voor individuele spelers of, in sommige gevallen, hele teams. Er kon dus geen echt ritme ontstaan van trainingen en wedstrijden, veel trainingen afgelast en nauwelijks wedstrijden gespeeld. De onderbreking vanaf oktober duurt tot het einde van dit jaar. Wanneer het infectieproces hopelijk is genormaliseerd, moeten we met de JBLH en de derde divisie begin januari opnieuw kunnen starten. Of alles gaat lukken, wordt in de komende drie, vier weken pas echt duidelijk.”  

cover Instructies voor deze jeugdspeler

foto Facebook Gummersbach Handball Academie

Deel dit bericht