Nieuws

België na winst op Kosovo naar tweede WK-kwalificatieronde

België na winst op Kosovo naar tweede WK-kwalificatieronde

Van de Redactie – Het was nog lang wachten na zaterdagavond of België na de winst op Kosovo (33-29) voldoende punten had om naar de tweede WK-kwalificatieronde door te stoten. De ploeg was afhankelijk van het resultaat tussen Turkije en het ongeslagen Griekenland: beide teams kwamen pas op zondagmiddag klokslag twaalf uur tegen elkaar uit.

Halfweg de partij in de Alverberg was het 18-12. In de tweede helft diepten de Red Wolves de kloof uit tot tien doelpunten maar gaven dan plots de wedstrijd uit handen waarna Kosovo terugkwam tot 26-25. De Belgen herpakten zich net op tijd en wonnen uiteindelijk de wedstrijd.

Kosovo schiet de eerste helft op gang en zoekt naar een gaatje in de Belgische defensie. Tahirukaj zijn schot gaat hoog over. Na een lang uitgesponnen aanval opent Serge Spooren de score. België heeft wel het overwicht en loopt, na een aantal missers aan Kosovaarse zijde na tien minuten uit tot 6-3. Net zoals de vorige thuiswedstrijd tegen Turkije counteren ook vandaag de Belgen scherp en houden ze het tempo hoog. Halfweg de eerste helft is België uitgelopen tot 8-4. Spooren (3x), Vancosen (2x), de jarige Glorieux, Kedziora en Brixhe zijn de mannen aan het kanon. Siraut heeft ook al enkele knappe reddingen op conto. Met andere woorden: België heeft de wedstrijd prima onder controle.

Sterk collectief

In vergelijking met de wedstrijd in Griekenland kan Yérime Sylla nu wél beroep doen op enkele ervaren spelers die samen de het jeugdig enthousiasme collectief sterk voor de dag komen. Verdedigend is het een pak beter en ook aanvallend vinden de Belgen vlot de weg naar doel. 

Na 25 minuten is het 15-10 voor de zuiderburen. België moet deze wedstrijd winnen om in de running te blijven voor de tweede plaats. Halfweg de wedstrijd ziet het er bij een bonus van zes doelpunten en een stand van 18-12 prima uit.

De Belgen houden ook in de tweede helft het tempo hoog én Siraut blijft uitstekend keepen. Twee treffers van Spooren en Serras en één van Vancosen later kijken de Kosovaren na zes minuten in de tweede helft tegen een achterstand van tien goals aan: 2313. Coach Qerimi kan het niet meer aanzien en vraagt een time-out. Zijn woorden hebben impact want de Kosovaren scoren zowaar vier keer op rij en komen na elf minuten terug tot 23-18. Een redding van Siraut zorgt, maar de vlam zit nu stevig in de pan. We krijgen een wedstrijd met twee ploegen die nu voluit gaan.

Halfweg de eerste helft is de stand 26-21. België ondergaat nu de wedstrijd. Na 20 minuten hebben de Kosovaren de kloof bijna gedicht en is het 26-25. Twee goals van Brixhe, twee reddingen van Siraut en nog een goal van Kedziora later is het 29 – 25 en hebben de Belgen, met nog goed vijf minuten te spelen, toch wat meer ademruimte. Even zag het er benard uit maar net op het juiste moment herpakken de Red Wolves zich. Uiteindelijk winnen ze de wedstrijd met 33-29.

Dankzij deze zege én de nederlaag van Turkije springen de Belgen van de vierde naar de tweede plaats die recht geeft op een plaats in de tweede kwalificatieronde. Opdracht volbracht, nadat de Grieken hun zesde en laatste duel ook in winst wisten om te zetten: 20-28.

Eindstand:

  1. Griekenland 6-12; 2. België 6-5; 3. Turkijke 6-4; 4. Kosovo 6-3.

cover Opluchting bij de Belgische ploeg na de eigen winst op Kosovo en het verlies van concurrent Turkije

foto BHB

 

Deel dit bericht