Bietigheim wint topper, geen bekerfinale voor Molde

Van de Redactie – In de diverse buitenlandse competities hebben de Nederlandse speelsters wisselende successen geboekt.

In Duitsland waren alle ogen gericht op het duel tussen Bietigheim en Thüringer. Inzet: een plekje aan kop naast de beide ongeslagen koplopers Dortmund en Blomberg-Lippe. De 28-25 (14-10) winst ging, voor ruim 1800 toeschouwers, naar thuisploeg Bietigheim. 16 van de 28 treffers kwamen van een Nederlandse hand. Maura Visser kroonde zich met 7 doelpunten waarvan vier strafworpen, tot topscoorster. Laura van der Heijden prikte er vijf binnen, Angela Malestein liet vier doelpunten noteren.

Halve finale beker

In Noorwegen werd Molde in de halve finale om de NM Cup uitgeschakeld. Vipers Kristiansand was met 28-23 nipt sterker dan de ploeg van coach Helle Thomsen, Martine Smeets en Lynn Molenaar. De andere halve finale was voor Storhamar, dat met 27-24 won van Flint.

In Denemarken ook een aantal vooruitgeschoven duels. Odense had halverwege (18-12) tegen Aalborg de buit al bijna binnen. Met een 35-26 eindstand namen de ploegen afscheid van elkaar. Nycke Groot scoorde tweemaal, Tess Wester scoorde éénmaal.

Esbjerg, op bezoek bij Silkeborg-Voel, keek bij rust tegen een 16-13 achterstand aan. Na de pauze herstelde de regerend kampioen de krachtsverhoudingen binnen de lijnen en stapte toch nog met een 26-30 zege van het veld. Estavana Polman liet negen treffers optekenen.

Nykobing ontving Aarhus United en kon de eerste helft niet met een positieve tussenstand afsluiten: 12-14. In de tweede helft – met vier treffers van Dione Housheer – liep het beter om uiteindelijk nipt met 25-24 twee belangrijke punten bij te schrijven.

Kopenhagen ging op bezoek bij Skanderborg en had zware papieren. Bij rust (13-14) was alles nog mogelijk. Een half uur later bleken de bezoeksters nipt de gelukkigsten: 27-28. Debbie Bont (2) en Larissa Nüsser (4) kwamen in de statistieken, Nyala Krullaars kreeg geen streepje.

In de Champions League bij de mannen kwam Flensburg in een zinderend duel thuis net niet langs PSG: 29-30. Zes treffers van Magnus Rød en Marius Steinhauser baatten de thuisploeg niet. Mikkel Hansen en Nikola Karabatic prikten er ieder ook zes voor de Franse kampioen binnen. Niels Versteijnen kwam niet in actie. Zondag 17 november is de return in de Catalaanse hoofdstad.

Nummer zes in de Franse competitie, Toulouse, kreeg bezoek van Istres, de nummer acht. Na de 14-10 bij rust bleven de punten in Zuid-Frankrijk, bij de ploeg van Luc Steins: 29-25. Steins scoorde twee uit twee. Ook de Belgische doelman Jef Lettens droeg een behoorlijk steentje bij aan de zege. Met 11 stops op 32 schoten behaalde hij een percentage van bijna 35%.

Toulouse bezet achter PSG en Montpellier plaats drie, met 10 uit 8. Beide ploegen spelen op 14 november tegen elkaar.

Bij de vrouwen redde Toulon, de ploeg van Charris Rozemalen en Jessy Kramer, het thuis niet tegen Besancon: 21-31. Met 20 uit 11 staat Toulon achtste, één punt verwijderd van de eerste van vier plekken in de play offs om degradatie.