Nieuws

Blomberg mist groepsfase EL, Neckarsulmer naar plek twee

Blomberg mist groepsfase EL, Neckarsulmer naar plek twee

Van de Redactie – In de European League bij de vrouwen zette Blomberg-Lippe vorige week bij Thüringer een goede uitgangspositie op het bord met een 27-31 zege. Maar Thüringer-coach Herbert Müller – op krukken - bleef optimistisch: “We spelen nog zestig minuten!” En in die tweede zestig minuten demonteerde Thüringer Blomberg volledig: 20-30. Zijn ploeg dus door naar de groepsfase. Voor Isabelle Jongenelen (0/1) en Myrthe Schoenaker (1/4) komt er na de twee duels in de derde kwalificatieronde een vroegtijdig einde aan het Europese toernooi.

Myrthe Schoenaker

FTC Ferencvaros – acht treffers uit tien shots weer van Angela Malestein - heeft goede zaken gedaan in groep A van de DELO EHF Champions League door in Ljubljana met 26-32 te gaan winnen bij Krim Mercator waar Oranje-debutante Harma van Kreij twee keer doel trof uit zes pogingen. Noémi Hafra, volgend seizoen Györ, scoorde 8 uit 14 voor FTC dat met 8 punten uit 7 duels de eerste helft in het Europese hoofdtoernooi afsluit. Krim, met 4 uit 8, voelt de hete adem van Esbjerg (3 uit 7) dat zondagmiddag in eigen hal het Franse Metz ontving. Een duel ook tussen twee bondscoaches van nationale ploegen: Jesper Jensen voor Denemarken, Emmanuel Mayonnade voor Nederland.

De Deense ploeg speelde een sterke eerste helft (16-12) maar moest gaandeweg de tweede helft tol betalen voor alle inspanningen. 21-18 was na de pauze de laatste voordelige marge van drie, daarna stokte de productie behoorlijk en hadden de Francaises in een mum van tijd het scorebord een andere aanblik gegeven: bij 21-22 kwamen de gasten opnieuw aan de leiding en hielden stand: 25-28.

Debbie Bont (3/3) en Ailly Luciano (4/5) waren bij de Franse treffers betrokken, bij Esbjerg namen Nerea Pena en Mette Tranborg (ieder 5 uit 7) de meeste treffers voor hun rekening. Zure tijden voor Esbjerg - zonder de scores van Estavana Polman - dat in acht groepsduels slechts één keer winst en een gelijkspel boekte. 

Zeperd

Odense kreeg bij Brest Bretagne een behoorlijke zeperd te verwerken: 32-21. Bij rust zag het er nog redelijk florissant uit: de 7-10 voorsprong veranderde via 12-10 in 15-13. Na de veldwisseling liep de score snel op naar 23-15. Tess Wester ( 3 stops op 8) mocht een vijftal minuutjes aan de bak, veel zoden zette die wissel niet aan de dijk: het werd van kwaad tot erger: 28-15. Ruim een kwartier had de Deense ploeg het net achter keepster Sandra Toft (18 stops op 37) - samen met Odense-sluitpost Althea Rheinhardt (12 stops op 30) opgenomen in de Deense selectie voor het EK - niet weten te vinden. Bij 31-20 was het leed geleden voor de actuele nummer 4 in groep B, met 10 uit 9. Abbingh scoorde 2 uit 9, Groot drukte 1 keer succesvol af uit drie pogingen. Brest behoudt plek 2, met 14 uit 9.

Denemarken

In de Deense tweede liga zakt Lars Kooij (4 treffers) met Tønder richting de gevaarlijke zone na de 27-28 thuisnederlaag tegen Skovbakken. De gasten komen op 6 uit 7, Tønder zakt naar 11 met 4 uit 9. Drie ploegen degraderen, de nummers 10 en 11 spelen nacompetitie.

Duitsland

Neckarsulmer Sport Union maakt, na de nipte 25-23 thuiswinst op Bensheim-Auerbach, de sprong naar plek 2, met 15 punten uit 10 duels, achter koploper Bietigheim ((15 uit 9). Dortmund, op plaats drie en drie duels minder gespeeld, pakte met 14 uit 7 de volle buit. Na de kersdagen wordt de competitie hervat.

Een fantastische prestatie tot nu toe van de ploeg met vier Nederlandse speelsters en een nieuwe trainster, Tanja Logvin. Hendrikse (2), Kooij (2), Knippenborg (5) droegen bij aan de 25 gescoorde treffers.

Feestje bij NSU na de zege op Bensheim-Auerbach, foto club

De competitie werd nog geopend met verlies bij Buxtehuder, daarna gooide alleen de thuisnederlaag tegen Bietigheim en een gelijkspel tegen Halle-Neustadt wat zand in de raderen bij zeven winstpartijen. In het bekertoernooi werd de Zuid-Duitse équipe drie weken geleden uitgeschakeld (24-27) door Leverkusen, een domper. De revanche volgde een week later voor de competitie: 30-26 winst.

Keepster Ellen Janssen kreeg met Mainz 05, op bezoek bij Buxtehuder, een flink pak op de broek: 37-12. Daardoor wordt Mainz, met 0 punten uit 8 duels, samen met Ketsch nog vaster op een van de drie degradatieplaatsen gedrukt.

Halle-Neustadt had thuis, na een helft (9-13) nog uitzichten op een gunstig resultaat tegen Bad Wildungen. In de tweede helft liep alles totaal anders met een 10-19 score: 19-32. Met 7 uit 8 behoudt debutant Halle-Neustadt plaats 11. Danique Boonkamp scoorde 3 uit 4.

Robert Nijdam en Danique Trooster blijven ook na acht speelronden en slechts één punt met Werder Bremen hekkensluiter in de tweede Bundsliga. Ditmaal was het bezoekende TuS Lintfort dat in de eerste helft (8-17) al een veilige marge opbouwde maar Bremen met een 12-10 score in de volgende dertig minuten zag antwoorden, de betere ploeg: 20-27.

Alle aandacht in de tweede Bundesliga bij de mannen ging uit naar het duel tussen de koplopers VfL Gummersbach en Dessauer. Na een 17-13 voorsprong bij rust liep de thuisploeg in het tweede deel van de wedstrijd uit naar een marge van acht om uiteindelijk met een 34-26 zege de Schwalbe Arena te verlaten.

Wilhelmshavener, nog altijd in zwaar financieel weer, pakte thuis belangrijke punten met de zege op Rimpar: 24-23. Ten Velde (3), Postel (2) en Konitz (1) droegen samen een kwart van de treffers bij. WHV rukt op naar plek 6, met 8 uit 7.

Bergischer, met slechts één treffer van Jeffrey Boomhouwer, redde het in het vijfde thuisduel ook niet tegen Füchse Berlin: 29-31. Vier nederlagen in eigen omgeving, de vier overige punten kwamen voort uit uitduels bij Nordhorn en Magdeburg, met als gevolg plek 13 op de lijst, slechts vier punten verwijderd van rechtstreekse degradatie. Zeven duels tot de jaarwisseling waarbij vooral Essen, Ludwigshafen en Coburg in Wuppertal als puntenleverancier moeten dienen.   

                                             

Turkije

Oud-bondscoach van Oranje, Helle Thomsen, tegenwoordig in Turkije actief bij Kastamonu, kwam thuis in het  duel met het Hongaarse DVSC Schaeffler tot 31-30 ((15-14) zege. Slechts één wedstrijd was nodig om plaatsing voor de groepsfase in de European League sf te dwingen. Door die zege gaat de Deense coach met haar ploeg na de jaarwisseling verder in Europa.

cover Lynn Knippenborg, vijf keer succesvol tegen Bensheim-Auerbach

foto archief HSP / club

Deel dit bericht