Nieuws

Bocholt leidt de dans in de BENE-League, Venlo wijst VOC terug

Bocholt leidt de dans in de BENE-League, Venlo wijst VOC terug

Van de Redactie – In de vierde speelronde van de BENE-League leden Aalsmeer en LIONS puntverlies. Daarvan profiteerde regerend BNL-Kampioen Bocholt dat in eigen hal het altijd lastige Bevo ruim versloeg.

LIONS leverde het eerste punt in bij Visé: 28-28. Een opmerkelijke sprint in de tweede helft, begonnen met een 16-11 achterstand, leverde die inspanning uiteindelijk nog een welverdiend puntje op. Zaterdag staat in Sittard de eerste Limburgse derby van het seizoen op de rol.

Bocholt liet zich niet van de wijs brengen door Bevo dat na vier duels nog altijd op de eerste punten wacht. Bij rust waren de kaarten goeddeels geschud (19-14) en die marge werd in de tweede helft alleen maar groter: 37-26. De Belgische prijzenpakker speelde als enige ploeg in de grensoverschrijdende competitie in vier duels het maximale aantal punten bij elkaar.

Aalsmeer had het uiterst moeilijke duel naar Sporting Pelt op het programma staan. Bij de veldwisseling tekende zich al ‘iets’ van puntenverlies af al liet de Nederlands kampioen in de slotfase nog even zijn tanden zien (25-24) maar moest uiteindelijk aftikken: 31-28.

Hasselt pakte in eigen huis opnieuw dubbele punten: nieuweling Quintus was het haasje in de Alverberg: 30-25. De Heulse ploeg – twee punten na de winst op Atomix - ziet na vier duels Bevo en Atomix op nul punten staan.

Volendam lijkt, na drie punten uit de eerste twee duels, even het spoor bijster. Verleden week was LIONS te sterk, nu werd in eigen huis verloren van Tongeren (25-28) dat inmiddels met vijf punten op de vijfde plek vertoeft.

Eredivisie

E&O won ook het tweede duel in de eredivisie. Na de winst op Feyenoord op de openingsdag was de ploeg ditmaal in eigen huis de baas over BFC: 29-24. In een nerveuze eerste helft nam de ploeg uit Emmen steeds een puntje voorsprong, maar de gasten uit Beek kwamen steeds langzij. Tot vijf minuten voor rust. E&O werd slordig in de afronding en de gasten namen drie doelpunten voorsprong. De thuisploeg was net op tijd bij de les om toch met een gelijke stand te gaan rusten: 12-12.

Het begin van de tweede helft leek op een kopie van de eerste helft. Beide ploegen gaven elkaar weinig toe en het werd een puntje-puntje wedstrijd. Tot tien minuten voor tijd. E&O werd minder slordig en aanvoerder Daan Molenbroek nam de ploeg bij de hand. De thuisploeg liep puntje voor puntje uit, met als prima resultaat de 29-24 eindscore. Daan Molenbroek werd topscorer met acht treffers, Michel Wennink kwam tot zes treffers voor de formatie van Henrik Bergholt, die ruim twee weken geleden het stokje van Annelies Smeets over nam. Hij blijft trainer van E&O tot het einde van het seizoen.

Vrouwen

In de eredivisie bij de vrouwen ging alle aandacht uit naar het topduel tussen Handbal Venlo en regerend kampioen VOC. Het werd, in een volgepakte sporthal in Venlo 30-23 voor de ploeg van coach Robin Gielen die dit seizoen nadrukkelijk jaagt op de hoofdprijs. De openingszetten waren voor de Amsterdamse ploeg (6-11) maar voor de thee hingen de bordjes in evenwicht: 14-14. Eenmaal op stoom drukte de Limburgse formatie VOC in de hoek en daar mocht de ploeg van coach Rachel de Haze pas bij 30-23 uitkomen.

BFC begroet het eerste punt in de eredivisie

Achtervolger VZV liet een duur punt liggen in Beek waar debutant BFC zich van zijn beste kant liet zien: 28-28. De gasten arriveerden door file-oponthoud later dan gepland in Beek. Na snelle treffers (3-4 binnen vijf minuten) kreeg VZV voor korte tijd de overhand (4-6 en 5-7) maar tien minuten voor de pauze tekende Jaimy Habets voor 10-10. BFC, met aanjager Manon Nicolaes en de degelijk spelende Luka Vorstenbosch, blijft in die eerste helft verrassen met fris aanvalsspel en ferm verdedigen: 13-11. Een time out bij VZV moet uitkomst bieden: de dekking wordt naar 5:1 omgezet, de Beekse ploeg is de draad kwijt: 15-15. Via een fraaie treffer van Sanne Raven vanaf de rechter flank komt de ploeg van coach Harold Nüsser op 17-16. Die marge houdt stand: 18-17.

Bij de gasten ontpopt Jane Kramer zich meer en meer tot de belangrijkste schutter vanaf de opbouwpositie. Vanaf de linker flank valt de scoringsdrift op van Anna Buter. BFC volgt goed, ziet Buter na tien minuten voor 20-20 zorgen. Een kwartier voor tijd knalt Maud Kruijer van afstand de zoveelste gelijke stand op het bord: 24-24, gevolgd door een benutte pingel van Esma Staal. De zevende van Sanne Raven is goed voor 26-26.

In de laatste tien minuten wordt het angstaanjagend spannend in De Haamen. Een minuut voor tijd staat de uiteindelijke eindstand al vast. Maar balverlies bij de gasten brengt BFC in een time out – nog veertien seconden - waarbij de afspraken voor de twee punten worden doorgenomen. Die doelpoging komt er uiteindelijk niet. Beide ploegen kijken anders tegen de gedeelde puntenwinst aan: VZV teleurgesteld, BFC koestert het eerste punt in de eredivisie. Sanne Raven wordt uitgeroepen tot ‘woman of the match’.

Debutant Fortissimo wacht nog op de eerste zege, na het gelijke spel van verleden week tegen DSVD. Op bezoek bij Kwiek kwam de ploeg van coach Ronald van de Kamp onder de wielen: 31-17. Quintus zette in een eenzijdig duel Borhave opzij: 33-22.

cover Vreugde bij Handbal Venlo na de winst op VOC

foto Reza

Deel dit bericht