Nieuws

Bocholt meteen graadmeter voor tegenvallend LIONS

Bocholt meteen graadmeter voor tegenvallend LIONS

Door Frits Feuler – Tien dagen geleden nog een hoera-stemming na de met veel overmacht gewonnen derby tegen provinciegenoot Bevo. Het eerste thuisduel voor LIONS tegen regerend kampioen Achilles Bocholt zette de ploeg van Chrostoph Jauernik weer hard met twee voetjes op de vloer: 26-35 verlies.

LIONS leek het meest baat te hebben bij een ‘rustperiode’ van tien dagen daar waar de Belgische opponent tussendoor nog een zware verplaatsing had naar Wenen voor het Europese duel tegen Westwien. “Blessure van Cremers en Kooijman, de voorbereiding, heen- en terugreis, het fysiek harde duel zouden ons kunnen opbreken,” uitte coach Bart Lenders voorafgaand aan het duel zijn zorgen. “Achteraf bezien kan een ploeg beter ‘in het ritme blijven spelen’ dan alleen trainingsarbeid verrichten,” klonk het twee uur later uit de mond van Lenders. Niet zonder reden.

Een vloersticker die los schoot, een dj die zijn deuntjes wat te lang door de hal liet galmen, arbiter Weijmans die zich daar boos over maakte en ingreep. En dat alles binnen de eerste drie minuten. De toon voor een fel duel was in elk geval gezet. Gedurende het grootste deel van de eerste helft stond de thuisploeg op pole postion: 7-4 en 8-6. Daarna grepen de bezoekers stilaan de macht en straften het slordige spel van LIONS én het niet benutten van een resem kansen genadeloos af: 12-15.

Bredere kern

Toen bleek ook al dat Bocholt toch over een wat bredere kern beschikte en daar dankbaar – Lenders kon bijvoorbeeld nagenoeg gelijktijdig zijn opbouwrij inwisselen – gebruik van maakte. “Ik was ook verbaasd over de fysieke weerbaarheid van de ploeg, we speelden vier topduels in tien dagen. Veelal met zeven, acht spelers als kern."

                       

                         Wout Winters, prima op dreef voor Bocholt      foto Jos Joosten

Collega Jauernik daarentegen keek af en toe eens om zich heen bij de wisselbank maar moest constateren dat er – nog – niet veel voorraad aan ervaren spelers zat. “Na Bevo was er geen eurforie bij ons. We wilden met veel energie dit duel aangaan. Maar gaandeweg werd ons vertrouwen fragieler, we kregen dit niet meer uit de ploeg. Natuurlijk misten we kansen, maar zo snel mogen de kopjes niet naar beneden. Als wij tegen deze sterke opponent vijf procent minder spelen, straffen ze dat meteen af. We maakten wel goed acties maar niet over de hele wedstrijd. De grip viel weg. Ook strandden we te vaak op hun goede keeper. Onze effectiviteit moet dus omhoog. Zaterdag wacht Hasselt.”

Pivot

Joren Lamers staat al een paar duels noodgedwongen als pivot opgesteld bij afwezigheid van Evert Kooijman en Jordi Cremers. “Op opbouw kreeg ik wat weinig speeltijd, dus deze kans grijp ik met twee handen!” gniffelde hij met parelende zweetdruppels van inspanning op zijn voorhoofd. “Dat duwen en trekken aan de cirkel ligt mij wel, kijken wie het meeste rendeert in de duels en af en toe een goaltje mee pikken.” Ook Lamers zag beide ploegen sterk openen, maar constateerde ook dat LIONS richting de rust wat conditionele problemen kreeg. “Onze bredere kern kan dan het verschil maken,” weet hij, “Onze bank is wat evenwichtiger en kan zonder al teveel problemen binnen de lijnen de boel overnemen als het moet.”

Inderdaad een sterk wapen van de Belgen die zich meteen weer presenteerden als een van de kanshebbers voor de eindronde. “De komende dagen gedoseerd trainen, vrijdag hebben de spelers vrijaf en zaterdag wacht Bevo.”

Weer een opdracht om met vertrouwen naar uit te kijken.

cover Fel duel om de bal bij LIONS tegen Bocholt

foto Jos Joosten

 

Deel dit bericht