Nieuws

Yvette Broch terug op het veld bij topclub Metz

Yvette Broch terug op het veld bij topclub Metz

Bron: NOS - Yvette Broch is terug op het handbalveld. Dat meldt de NOS op haar website. De 29-jarige 118-voudig international traint mee bij de Franse topclub Metz, waar Oranje-bondscoach Emmanuel Mayonnade aan het roer staat.

Broch behoorde jarenlang tot de beste speelsters ter wereld, maar in augustus 2018 zette de cirkelspeelster op 27-jarige leeftijd abrupt een punt achter haar succesvolle loopbaan. Broch, die twee keer de Champions League won met haar Hongaarse club Györ, was mentaal en fysiek volledig uitgeput.

                                                   'Vooral trainen en plezier maken’

"Mijn lichaam blokkeerde volledig, mijn geest wilde niet meer. Ik voelde me helemaal leeg en herkende mijn eigen lichaam niet meer. Ik ben veel te ver gegaan. Ik móést stoppen", zo legde ze haar besluit destijds uit.

Yvette Broch, 2015, Metz waar ze nu terugkeert om lekker te trainen

Maar het begon weer te kriebelen bij Broch. Ze heeft zelf gevraagd of ze bij Metz mocht komen trainen en nu staat de oud-international weer met veel plezier op het veld in Frankrijk.

"Ik heb 2,5 jaar nodig gehad om dingen te leren over mezelf en om andere ervaringen in het leven op te doen. De druk die ik mezelf oplegde als topsporter, heeft me uiteindelijk opgebrand. Ik ben de afgelopen jaren een ander persoon geworden, waarin ik het leven van een heel andere kant heb gezien", zegt Broch, die tussen 2011 en 2015 al voor Metz speelde.

Yvette Broch, juichend na CL-winst in 2018

"Nu beleef ik handbal ook anders. Ik vind het heerlijk om weer op het veld te staan en echt te genieten. Dat is ook mijn intentie en verder zien we wel. Voor nu is het vooral lekker trainen en plezier maken. Ik heb ook een goed gevoel bij de club Metz."

Broch speelde 118 interlands voor Oranje, waarmee ze op de WK's zilver (2015) en brons (2017) pakte. Op de Olympische Spelen van Rio 2016 grepen de Nederlandse handbalsters net naast een medaille (vierde). Broch fungeerde vorig jaar als tv-analist bij Ziggo Sport tijdens het door Oranje gewonnen WK in Japan.

Metz haalde onlangs ook Ailly Luciano over om uit te helpen. Debbie Bont kwam in de zomer over van Kopenhagen, keepster Dinah Eckerle stapte twee weken geleden op bij Siofok en sloot inmiddels ook aan bij de Franse topploeg die morgen in Esbjerg in de groepsfase van de DELO EHF Champions League op bezoek gaat.

Clubcoach Mayonnade bereidt zich vanaf maandag met wereldkampioen Oranje voor op het EK dat in december in Denemarken plaats vindt. Hij polste enkele weken geleden ook Nycke Groot voor een terugkeer in de nationale ploeg maar die had voor zichzelf teveel twijfels en haakte af.

cover Yvette Broch namens Györ in actie

foto archief HSP / EHF Media

Deel dit bericht