Nieuws

Coach Jo Delpire aan de kant bij Initia Hasselt

Van de Redactie – Bij de mannenploeg van Initia Hasselt is trainer Jo Delpire begin deze week aan de kant geschoven. Het bestuur houdt de oud-handballer verantwoordelijk dat er onder zijn leiding te weinig jeugd doorstroomt naar het eerste team en er te weinig ontwikkeling te zien is binnen de ploeg.

Delpire (56) was anderhalf jaar in functie bij de ploeg uit de Belgisch-Limburgse hoofdstad. De Brusselaar kwam, na vijf succesvolle jaren over van de damesploeg van Sint Truiden.

                            

                           Jo Delpire, als coach van Initia Hasselt, foto archief HSP / foto Reza

Als speler begon hij in 1972 zijn carrière bij Kraainem, onder de rook van Brussel. Via Sasja (1984-1987) ging het drie seizoenen naar Neerpelt, vier seizoenen bij het Waalse Herstal voordat Delpire van 1994 tot 2001 het groene shirt van Hasselt aantrok. Twee seizoenen volgden bij Vlug en Lenig, waarmee hij de landstitel ophaalde. Via twee jaar Maasmechelen en een jaar Sasja kwam er in 2006 – op 42-jarige leeftijd – een einde aan zijn indrukwekkende loopbaan als speler. Voor de nationale ploeg kwam hij tot 185 caps in 21 seizoenen (1985-2006). Twaalf landstitels, zes bekers, tweemaal Belgisch handballer van het jaar. Met de Belgische ploeg zorgde hij in de jaren negentig voor een geweldige stunt door wereldkampioen Frankrijk in Herstal te kloppen.

Als trainer ging hij achtereenvolgens aan de slag bij Sasja, Kraainem '72, Herstal-Flémalle, Sint-Truiden (vrouwen) en sinds 2019 Hasselt, als opvolger van Joop Fiege.

In de grensoverschrijdende BENE-League-competitie die vorig seizoen na 22 speeldagen werd afgebroken, eindigde Hasselt in de onderste regionen. Dit seizoen gaat Hasselt vanaf medio april, samen met de vijf andere BNL-teams, spelen om de Belgische titel, in twee groepen van drie ploegen. Uiterlijk 5 juni wordt de finale om de landstitel gespeeld in Hasselt.

                                             

                                     Tijl Habraken volgt Jo Delpire op, foto archief HSP

Tijl Habraken, tot voor kort jeugdcoördinator en leider van de Hasseltse Handbal Academie, neemt de taken van Delpire over.

cover Jo Delpire, als trainer van de vrouwenploeg van Sint Truiden

foto archief HSP / Lucke foto

Deel dit bericht