Nieuws

Corona-tests dwingen Noorwegen tot maatregelen, Lunde terug na miskraam

Van de Redactie – Binnen de Noorse selectie komt het zo vlak voor de start van het EK tot een aanpassing van de selectie. Was er eerst de afmelding van keepster Katrine Lunde (zwangerschap), nu komt ze toch voor in de 18-koppige selectie omdat collega Silje Solberg opnieuw positief is getest op Covid-19. De keepster van Györ zal begin deze week nog een nieuwe test moeten ondergaan.

"De vorm en het lichaam voelen goed aan, maar helaas werd ik weer positief getest. Het spijt me natuurlijk, want mijn maag tintelt bij het spelen van dit EK", aldus Solberg in een verklaring namens de club. "In dat geval kan ik alleen maar hopen dat de test volgende week negatief zal zijn."

Silje Solberg, foto archief HSP / EHF

"Het is natuurlijk jammer voor Silje dat ze nog steeds wacht op een negatieve uitslag van de test. De natuur moet haar eigen gang gaan en net als Silje hopen we op die negatieve test deze week", benadrukten IJslandse bondscoach Thorir Hergeirsson. “Wij blijven werken met ons goede keepersteam, dat hier is en goed werk heeft geleverd tegen Denemarken.”

Katrine Lunde

In Noorwegen - record Europees kampioen - heeft Katrine Lunde zich nu weer bij het team gevoegd om zich voor te bereiden op het toernooi. De 40-jarige, die als grootste successen vier Europese gouden medailles, één WK-gouden, twee Olympische gouden medailles en vier overwinningen in de EHF Champions League heeft, zou eigenlijk afwezig moeten zijn wegens zwangerschap. Lunde heeft nu echter een miskraam gehad.

Katrin Lunde, foto archief HSP

Katrin Lunde heeft een realtie met Nikola Trajkovic. Het weetal keek uit naar de komst van hun tweede kind. "Het spijt ons dat we een ongeboren kind verloren hebben, want we waren heel blij met een groter gezin. Helaas is het deze keer niet gelukt. Sindsdien heb ik goed getraind en ben ik fit voor het EK-team." Lunde en en haar trainer Hergeirsson benadrukten: "Katrine trainde goed thuis in Kristiansand en zal nog een week goed trainen met de reserves."

Zes keepsters

Noorwegen telde zes keepsters in de eerste selectie van 35: Katrine Lunde-Vipers (zwanger), Silje Solberg – Győri Audi ETO KC (covid19 positief), Emily Stang Sando – Bietigheim (uit quarantine bij de club na vier dagen), Andrea Austmo Pedersen – Vipers (blessure ), Rikke Granlund – Team Esbjerg (0 duels in de nationale ploeg of competitie) en Marie Davidsen – Thüringer HC (0 wedstrijden nationale ploeg). Op dit moment staan twee keepsters aan de afworp bij het EK: Emily Stang Sando en Rikke Marie Granlund. Davidsen vertoeft ook bij de ploeg totdat silje Solberg mag aansluiten. Katrin Lunde is de 'keepster die op afstand beschikbaar blijft.'  De Deense kampioen Esbjerg vormt samen met de Hongaarse topclub Györ en de Noorse kampioen Vipers Kristiansand het grootste deel van de ploeg.

De meest ervaren kracht naast Katrine Lunde, die haar 300e interland op de eerste EK-speeldag zou kunnen spelen, zou linksbuiten Camilla Herrem zijn met 250 en de cirkellopers Heidi Løke en Marit Malm Frafjord met respectievelijk 216 en 200 caps voor Noorwegen. De topster is spelmaker Stine Bredal Oftedal, partner van DHB-nationale speler Rune Dahmke, die ook 190-voudig selectiespeler is.

EK-selectie Noorwegen

1 Emily Stang Sando

2 Henny Ella Reistad

3 Emilie Hegh Arntzen

4 Veronica Kristiansen

5 Marit Malm Frafjord

6 Heidi Løke

7 Stine Ruscetta Skogrand

9 Nora Mørk

10 Stine Bredal Oftedal

11 Malin Aune

12 Silje Solberg * in afwachting negatieve test

13 Kari Brattset

16 Katrine Lunde

20 Marit Jacobsen

23 Camilla Herrem

24 Sanna Solberg-Isaksen

25 Kristine Breistøl

Deel dit bericht