Nieuws

Countdown voor 24e WK in Japan loopt voor Oranje

Countdown voor 24e WK in Japan loopt voor Oranje

Van de Redactie – Elf keer eerder was Oranje bij de vrouwen, sinds 1971, present op een WK. Nu dus voor de twaalfde keer in het schema bij het 24e mondiale evenement in Japan, van 29 november tot en met 15 december, dat wordt afgewerkt in Zuid-Japan. Meer speciaal op het eiland Kyushu.

Titelverdediger is Frankrijk, de ploeg die in 2017 in Hamburg (Duitsland) na een zinderende finale tegen Noorwegen (23-21) voor de tweede keer beslag legde op het goud. Nederland won de kleine finale van Zweden met 24-21, met acht treffers van Loïs Abbingh. In de halve finale was Noorwegen Oranje de baas: 23-32. Laura van der Heijden trof vijf keer. Twee jaar eerder behaalde Nederland de hoogste klassering tot nu toe: een tweede plaats, na de verloren finale tegen Noorwegen in het Deense Herning, met 21-31. Estavana Polman doelpuntte acht keer.

24 landen uit vier continenten komen aan de start waarvan 13 ploegen uit Europa. Naast gastland Japan en regerend kampioen Frankrijk levert de Aziatische groep nog vier teams: Australië, Kazachstan, China en Zuid-Korea. Het Amerikaanse continent wordt vertegenwoordigd door Brazilië, Argentinië en Cuba. Afrika tenslotte verschijnt met Congo, Angola en Senegal.

             foto IHF

Vijf hallen in vijf steden staan de organisatie ter beschikking om de 96 wedstrijden af te werken. In 2021 volgt het 25e WK in Spanje dat als organisator dan geplaatst is.

Oranje moet, om de hoofdfase te bereiken, in de groep bij de eerste drie landen komen. Achtereenvolgens gaat het tegen Slovenië (30 november), Angloa (2 december), Cuba (3 december), Servië (5 december) en ‘Angstgegner’ Noorwegen (6 december). De onderlinge punten, behaald tegen de overige twee ploegen die meegaan naar de volgende ronde, worden meegenomen. Daar wachten landen als Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Zuid-Korea, Brazilië en Australië. Alle groepsduels van Oranje worden gespeeld in de Aqua Dome Kumamoto.

Uit de twee poules plaatsen de nummers een en twee zich voor de kruisfinales tijdens het finaleweekeinde in Kumamoto.

Verder:

* Twee afgevaardigden namens het Nederlands Handbal Verbond, Henny Nijboer en Gino Smits, zijn tijdens dit WK twee van de zes Europese docenten tijdens een Internationaal Symposium. Acht overige docenten uit verschillende disciplines komen uit Japan. Uit Europa komen verder nog Dietrich Späte (Dui), Paul Landuré (Fra), Morten Soubak (Den) en Nemes Roland (Hong). 

* Donderdag 28 november leveren Gino Smits en Henny Nijboer, voorafgaand aan de IHF-activiteiten ook nog een bijdrage voor de de Japanse bond: Japanse leraren basisscholen enthousiast maken over handbal op school. Theorie en praktijk.

* Henk Groener is als bondscoach van de Duitse nationale ploeg ook present bij dit WK.

* 17 scheidsrechterskoppels, waaronder 9 uit Europa, leiden de 96 wedstrijden.

Vertrek

Gisteren troffen de Oranje-speelsters  - met de drie debutanten Annick Lipman, Larissa Nüsser en Bo van Wetering - elkaar op Papendal. Daar werd nog een laatste training op Nederlandse bodem afgewerkt. Vandaag vliegt de selectie richting Japan. Een week om te acclimatiseren, te wennen aan de andere omstandigheden in het Land van de Rijzende Zon.

Het overzicht van Oranje bij de 11 WK’s tot nu toe:

 • 1971 8e
 • 1973 12e
 • 1978 9e
 • 1986 10e
 • 1999 10e
 • 2001 16e
 • 2005 5e
 • 2011 15e (in achtste finale uitgeschakeld door latere kampioen Noorwegen)
 • 2013 13e (in achtste finale uitgeschakeld door latere kampioen Brazilië)
 • 2015 2e
 • 2017 3e

Oranje speelde 72 wedstrijden, won er 32, speelde vier keer gelijk en incasseerde 36 verliesbeurten. 1724 treffers werden gescoord, 1657 doelpunten kreeg de ploeg tegen.

Speelsteden

Higashi-ku

Minami-ku

Nishi-ku

Yatsushiro

Yamaga

Park Dome Kumamoto
Capaciteit: 10.000

Aqua Dome Kumamoto
Capaciteit: 6.400

Kumamoto Prefectual Gymnasium
Capaciteit: 3.400

Yatsushiro General Gymnasium
Capaciteit: 2.400

Yamaga City Overall Gymnasium
Capaciteit: 2.100

 

                Aqua Dome, Kumamoto

Speelschema en programma van Nederland

Hieronder het speelschema van Oranje voor de eerste ronde. De tijden in dit schema zijn de tijdstippen waarop de wedstrijden voor de kijkers (op tv of per livestream) in Nederland te zien zijn. Hierin is dus het tijdsverschil met Japan verrekend. Vanwege dat tijdsverschil zijn de meeste wedstrijden 's ochtends (Nederlandse tijd) live te zien.

                                 Kumamoto

Programma Nederland, eerste ronde

Za. 30 november, 10u00: Nederland-Slovenië

Ma. 2 december, 7u00: Nederland-Angola

Di. 3 december, 7u00: Nederland-Cuba

Do. 5 december, 10u00: Nederland-Servië

Vr. 6 december, 12u30: Nederland-Noorwegen

INDELING GROEPEN:      

GROEP A GROEP B GROEP C GROEP D
NEDERLAND Frankrijk Roemenië Rusland
Noorwegen Denemarken Hongarije Zweden
Servië Duitsland Montenegro Japan
Slovenië Zuid-Korea Spanje China
Angola Brazilië Senegal Argentinië
Cuba Australië Kazachstan Congo

Speelschema, uitslagen en verdere info is te vinden op www.japanhandball2019.com

Live op tv bij Ziggo Sport Totaal   

Door de goede prestaties van de Nederlandse handbaldames sinds het WK handbal van 2015, is de populariteit van handbal in Nederland enorm gestegen. Daarom zendt Ziggo Sport Totaal alle wedstrijden van Nederland op dit WK handbal 2019 live op tv.

De meeste wedstrijden van Nederland zendt Ziggo Sport live uit op hun open net (kanaal 14, dat automatisch gratis te ontvangen is voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo). Een deel van dit WK wordt echter live uitgezonden op de betaalzenders (abonneezenders) van Ziggo Sport Totaal. De wedstrijden die live worden uitgezonden op de tv-zender Ziggo Sport (kanaal 14, het 'open net') zijn automatisch ook live te zien op de abonneezender Ziggo Sport Select. T.z.t. vindt u hier het schema van de live-uitzendingen.

Livestream WK handbal voor dames 2019

De wedstrijden van het Nederlands vrouwenhandbalteam op dit WK handbal zijn ook online te volgen via een livestream. De officiële Nederlandse livestream wordt beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Met deze livestream kan men naar het WK handbal 2019 kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer.

Ziggo Sport Totaal Go App

De livestream van dit WK handbal bevindt zich online op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om zo'n livestream van het WK dameshandbal 2019 te kunnen bekijken, dient men doorgaans wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om zo'n livestream van Ziggo Sport Totaal via PPV (Pay Per View) te kopen. Wie geen abonnement op die app heeft, kan zo alsnog voor enkele euro's de officiële livestream van een wedstrijd van de Oranje dames op het WK handbal verkrijgen. De livestream van het WK dameshandbal begint doorgaans tegelijk met live tv-uitzending.

Deel dit bericht