Nieuws

Dag 3: Nederland verslaat Hongarije

Dag 3: Nederland verslaat Hongarije

Duitsland verslaat regerend kampioen Noorwegen

Van de Redactie - In de eerste groepswedstrijd op het EK in Frankrijk heeft Nederland de eerste twee belangrijke punten binnen gehaald. In een enerverend duel werd Hongarije met 28-25 (rust 11-11) verslagen. Scores van Nederland kwamen van Abbingh (5), Bont (2), Dulfer (5), Groot (3), Kramer (1), Malestein (1), Polman (3), Rozemalen (1), Van der Heijden (5) en Visser (1). Vanavond volgt nog het duel tussen Spanje en Kroatië.

Laura van der Heijden, vijf keer raak tegen Hongarije                  foto Hans Khoe

Het was alweer drie jaar geleden dat het Nederlands Damesteam een groot toernooi met een overwinning begon. Bij de laatste drie titeltoernooien startte Oranje steeds met een nederlaag. Zowel bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (14-18 tegen Frankrijk), het EK 2016 (27-30 tegen Duitsland) en het WK 2017 (22-24 tegen Zuid-Korea) werd verloren.

In Montbéliard liet de ploeg van bondscoach Helle Thomsen een sterke en zelfverzekerde indruk achter. De ploeg was de laatste weken met de nodige tegenvallers geconfronteerd maar reageerde daar tegen Hongarije verrassend goed op.

Nederland, met Kelly Dulfer aan de cirkel, kwam goed uit de startblokken. Nadat Nadine Schatzl de openingstreffer namens Hongarije voor haar rekening nam, zorgden Laura van der Heijden, Kelly Dulfer en Jessy Kramer voor een 1-3 voorsprong. Nederland verdedigde prima en pas halverwege de eerste helft kwam Hongarije weer op voorsprong nadat Oranje in deze periode problemen had met scoren vanuit de tweede lijn.

Het herstel was knap en nog voor het wisselsignaal was de 9-6 achterstand weggewerkt en de stand weer in evenwicht. Zo zorgde Estavana Polman vanuit de linkerhoek voor de aansluitingstreffer: 11-10. Nadat Lois Abbingh vervolgens een strafworp miste, scoorde Nycke Groot wel vanaf zeven meter en werd de ruststand op 11-11 bepaald.

Direct na de hervatting scoorde Hongarije via Gabriella Tóth 12-11 maar dat was tevens de laatste keer dat de opponent aan de goede kant van de score stond. Via Angela Malestein, Nycke Groot en Lois Abbingh was de achterstand in een mum van tijd weggewerkt: 12-14.

Tot twaalf minuten voor het einde dicteerde het hard werkende Nederlands Damesteam de wedstrijd en had het steeds een voorsprong van twee, drie doelpunten. Het leek heel even de verkeerde kant op te gaan nadat Hongarije door drie doelpunten op rij via Anna Kovács, Noémi Háfra en Anikó Kovacsics op gelijke hoogte kwam: 22-22.

De ploeg van bondscoach Helle Thomsen toonde veerkracht en raakte niet in de war van deze tegenvaller. Door fraaie acties van Debbie Bont, Kelly Dulfer en Laura van der Heijden nam Nederland weer afstand: 22-25.

In deze fase was ook keepster Tess Wester belangrijk met een aantal fraaie reddingen. Twee goals van Kelly Dulfer zorgden ervoor dat de zege niet meer in gevaar kwam: 22-27. Kelly Dulfer maakte indruk op de voor haar onwennige positie aan de cirkel maar scoorde toch vijf doelpunten uit evenveel pogingen. Voor de verdedigingsspecialiste waren de vijf gescoorde doelpunten tevens een persoonlijk record. In de 91 hiervoor gespeelde interlands had Dulfer nooit meer dan vier goals in een wedstrijd gemaakt.

Hongarije: Blanka Biró, Éva Kiss; Petra Tóvizi (1), Nadine Schatzl (4), Anikó Kovacsics (3), Babett Szalai, Adrienn Orbán, Barbara Pálos-Bognár, Anna Kovács (5), Rea Mészáros (1), Szimonetta Planéta, Anita Kazai (1), Noémi Háfra (5), Viktória Lukács (3), Gabriella Tóth (2), Rita Lakatos.

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer (1), Laura van der Heijden (4), Debbie Bont (3), Lois Abbingh (5), Delaila Amega, Maura Visser (1), Nycke Groot (3), Kelly Dulfer (5), Merel Freriks, Martine Smeets (1), Charris Rozemalen (1), Angela Malestein (1), Estavana Polman (3).

Scheidsrechters: Viktoria Alpaidze/Tatyana Berezkina (Rusland).

Strafminuten: 10’ – 10’ (Tóvizi  2’, Pálos-Bognár  2’, Háfra 2’, Tóth 4’ – Kramer 2’, Bont 2’, Abbingh 2’, Visser 4’).

Strafworpen: 3/2 – 4/2.

Programma EK:

Zaterdag 1 december 2018, 15.00 uur in Montbéliard: Hongarije-Nederland 25-28 (11-11).

Maandag 3 december 2018, 21.00 uur in Montbéliard: Spanje-Nederland.

Woensdag 5 december 2018, 18.00 uur in Montbéliard: Kroatië-Nederland.

Vrijdag 7 tot en met woensdag 12 december 2018 in Nancy: Drie wedstrijden in de hoofdronde (speeldata afhankelijk van rangschikking in groep).

Vrijdag 14 december 2018 in Parijs: Halve finale en wedstrijd om plaats vijf en zes.

Zondag 16 december 2018 in Parijs: Wedstrijd om derde plaats en finale.

 

Ook Duitsland, de ploeg van coach Henk Groener deed van zich spreken door in Brest regerend Europees kampioen op een 33-32 (rust 15-16) nederlaag te trakteren. Bölk (5), Grossmann (5)Behnke (4), Smits (4), Stolle (4), Weigel (1), Zapf (1)Schulze (1)Müller (1)en Berger (2) zorgden voor de Duitse doelpunten. Roemenië won in het andere groepsduel met 31-28 van Tsjechië. Maandagavond (18 uur) ontmoeten Duitsland en Roemenië elkaar om 18 uur in Brest.

Deel dit bericht