Nieuws

DE LAATSTE LOODJES….DUEL VOC TEGEN VENLO OM TITEL

Behoudens de ontknoping in de strijd om de landstitel bij de mannen – LIONS en Volendam duelleren vanaf 4 juni in maximaal drie duel om te opvolger van Aalsmeer te bepalen – staat er komende zondag één cruciaal duel op het menu. In Amsterdam komen uitdager VOC en kersvers bekerwinnaar Handbal Venlo om 14:30 uur elkaar voor de tweede en mogelijk beslissende wedstrijd om de landstitel tegen.

Twee dagen eerder kroonde Handbal Venlo zich voor het eerst in de clubhistorie tot bekerwinnaar, de uitglijder in de nieuwe omgeving van sporthal Egerbos was een grote teleurstelling. Het slechtste duel van het jaar, zo klonk het meteen na afloop. Neemt VOC de schaal over of dwingt de regerend landskampioen een derde en beslissend duel in eigen huis af op zondag 4 juni?

 “We willen de schaal terug in eigen huis!” klonk het onder de Amsterdamse aanhang na afloop in het Limburgse Blerick hoopvol. Het zou dan de achtste titel worden. Op basis van de overmacht die de jonkies van coach Rachel de Haze op de vloer legde, geen onredelijke gedachte. Maar Venlo zal alle routine in de wedstrijd pompen en geleerd hebben van de enorme foutenlast die de ploeg maar niet onder controle kreeg.

Belangrijk aan Limburgse kant is het meespelen van Lisanne Kruijswijk. In het eerste duel vile de 23-jarige nog uit met een hoofdblessure.

Overig programma:
27 mei, 19:00 SEW – Velo (eerste duel 35-24) om plek 3
3 juni, 20:15 Quintus – V&L (eerste duel 23-30) om plek 5
3 juni, 19:00 Volendam – Kwiek (eerste duel 39-39) om plek 7

BENE-LEAGUE

Bij de mannen is het nog wachten op de ploeg die Nederland als zesde vertegenwoordigt in de BENE-League-competitie van volgend seizoen. Zaterdag 3 juni (19:00 in Houten) is het eerste van twee duels om die plek, een week later (10 juni, 19:00 uur) de return in Waalwijk. Het Belgische Izegem neemt de plaats in van het gedegradeerde Atomix.

In Nederland gaan Tachos en Houten, kampioen van de eredivisie aan de slag voor een plek die achter de schermen heel wat extra mankracht, organisatie en faciliteiten vraagt. Met bijvoorbeeld drie keer trainen en enkele krachtsessies kom je niet in de buurt van de gevestigde orde. Er zal ‘iets’ bij moeten.

Houten heeft een behoorlijk ritme qua overwinningen achter zijn naam staan, maar dat vormt voor deze twee laatste duels geen garantie op succes. 30 duels, 53 punten. Prima. Het slotstuk – nederlaag tegen de reserves van Aalsmeer – zagen de meesten niet aankomen. Bijna 1100 treffers gescoord, staat mooi op het cv van de eredivisie-kampioen!

Tachos kende in het debuutjaar in de sterke BENE-League heel wat sportief malheur en incasseerde klap op klap. 22 duels, vier punten. In de daaropvolgende HandbalNL League had de ploeg het nog zwaarder: tien duels, nul punten.

De ploeg die in twee uur speeltijd de zenuwen het beste onder bedwang houdt, mentaal sterk blijft, de uitgespeelde kansen volop benut en defensief zijn mannetje staat, zou normaliter als winnaar tevoorschijn moeten komen. Soms bepalen details tijdens de wedstrijd echter het uiteindelijke resultaat.

  • Bij beide ploegen vertrekken na dit tweeluik de coaches: Hans van Dijk gaat van Tachos naar Bevo en kent in Frank van Ommen zijn opvolger, Vladan Mijalkovic wordt na de zomer bij Houten afgelost door assistent Job Reumer.

BELGIË

In de Belgische competitie kan Achilles Bocholt na één jaar de kampioenschaal overnemen van Vise. In het eerste duel om de titel pakte Bocholt in Hasselt tegen HUBO de eerste winst: 26-31. Winnen in de eigen Damburg (zaterdag 20:15 uur onder leiding van het koppel Yves Schols/Stephen Martens) is voldoende voor de vijfde titel: 2016, 2017, 2018 en 2019. Een eventueel derde duel staat gepland voor 3 juni (20:15 uur) opnieuw in Bocholt.

Bij de vrouwen gaan Eupen en Sint Truiden (zaterdag, 15:30 uur) aan de slag om de nieuwe landskampioen te bepalen nadat Visé vorig jaar de ploeg uit de fruitstad terugwees. Maandag 29 mei (16:00 uur) volgt de return in de Trudohal in Sint Truiden. Een 'belle' is op 3 juni ook in Limburg voorzien.

cover Lukt het VOC om zondag in eigen huis de landstitel over te nemen van Handbal Venlo?

foto Ger Sampers photography

Deel dit bericht