Nieuws

DE NOORSE PRIJZENKAST PUILT UIT

Bron: Sporza.be – Niet alleen in het handbal is Noorwegen een van de toonaangevende landen in Europa, ook in andere takken van sport vestigt het Scandinavische land meermaals de aandacht op zich. De vrouwenploeg van Vipers Kristiansand kroonde zich tweemaal tot Europees clubkampioen, de nationale vrouwenploeg rijgt al jaren de successen aaneen. Bij de mannen hetzelfde scenario: nationale ploegen doen altijd mee om de prijzen.

Afgelopen zondag kroonde wielrenner Tobias Foss zich tot verrassende tijdritwinnaar in het Australische Wollongong bij de profs, zijn landgenoot Soren Waerenskjold maakte zijn favorietenrol waar bij de beloften. Tweemaal goud dus voor Noorwegen en dat kan geen toevalstreffer zijn als je alle Noorse successen - lang niet enkel in de wielersport - op een rijtje zet. 

                                            Tobias Foss heeft de Noorse toon gezet in Wollongong

Dat Noorse sporters de absolute top zijn in wintersporten, wisten we al langer. Afgelopen winter sloten de Noren de Olympische Winterspelen in Peking helemaal bovenaan de medaillelijst af met 37 medailles. Geen enkel land deed beter. Maar Noorwegen is ook top op de atletiekpiste met bijvoorbeeld Karsten Warholm en de broers Ingebrigtsen. 

                                                Erling Haaland hoeft geen introductie meer

In het tennis hebben ze met Casper Ruud de nummer 2 op de wereldranglijst, in het voetbal is Erling Haaland de superspits bij Manchester City. En afgelopen dinsdag wonnen de Noren de wereldtitel bij de elite en de beloften mannen op het WK tijdrijden. 

Wat zit er ginds in het water?

Handbalspeler Serge Spooren, international bij de Red Wolves en speler van Bocholt, is getrouwd met een Noorse ex-handbalster. Het Noorse draaiboek kent hij dus van binnenuit.  "Ik ben helemaal niet verrast", zet Spooren meteen de toon. "Sinds jaar en dag heerst in Noorwegen een sportcultuur en de overheid pompt er heel veel geld in. De bedragen die naar de sport vloeien, vind je in geen enkel ander Europees land."

                              "Veel geld van overheid, school stopt om 14 uur om te kunnen sporten"

Noorwegen heeft bij ons nog het label van "wintersportland", maar dat is slechts een deeltje van een veel groter geheel. De kweekvijver is immens. "Toen ik hier in 2011 voor het eerst kwam, kreeg ik te horen dat elke Noor ski's of schaatsen aantrekt zodra hij of zij kan stappen. Dat klopt, maar ook in de zomer zijn er heel veel buitenschoolse activiteiten. De lessen eindigen om 14 u, daarna volgen nog enkele uren sport."

                        "De bedragen die naar de sport vloeien, zie je in geen enkel ander Europees land."

"Dat gaat dan voornamelijk om voetbal en handbal, maar ze kapen overal medailles weg. En de Noren zijn maar met zo'n 6 miljoen. Heel veel jongeren sluiten zich aan bij een club. Mijn vrouw komt uit een dorp van 35.000 inwoners en de lokale handbalclub had 5.000 leden. Talent drijft dan altijd boven."

Een klein land met een kloppend hart voor de wielersport, zo wordt in Wollongong nog eens duidelijk. Denk maar aan de Ronde van Noorwegen (dit jaar gewonnen door Remco Evenepoel) en het ambitieuze Uno-X, een Noorse talentenfabriek en de werkgever van beloftekampioen Soren Waerenskjold.  

"Wie jaarlijks naar de Tour kijkt, weet dat er op de Champs-Elysées op 300 meter van de finish een Noorse hoek is met 1.000 à 2.000 Noren. Zij staan daar al sinds de doorbraak van Thor Hushovd en Edvald Boasson Hagen."

                                            "Elk dorp heeft een eigen zwembad, sporthal of stadion"

Noorwegen heeft de perfecte omstandigheden voor renners - bergen én het platteland - maar ook andere sporttakken komen er volop aan hun trekken. En zoals gezegd: de geldstroom raast op volle kracht. "Denk aan gasmaatschappijen, verzekeringsfirma's, gokkantoren, de nationale loterij... En de overheid zorgt er ook voor dat de omstandigheden top zijn. Elk dorp heeft een eigen zwembad, sporthal of stadion waar de jeugd terechtkan en waar jongeren zich in zo goed mogelijke omstandigheden kunnen ontwikkelen tot topsporter."

Maar ook het groeiproces verloopt zonder een beklemmende druk. "Vaak worden Noren internationaal pas op latere leeftijd ontdekt. Erling Haaland is een uitzondering, maar meestal gebeurt dat rond hun 23e."

Bij het komende WK handbal in Polen en Zweden (januari) is de Noorse mannenploeg een van de drie tegenstanders van Oranje in de groepsfase.

cover Handballer Serge Spooren is onder de indruk van de Noorse sportcultuur

foto Bocholt

Deel dit bericht