Nieuws

De grillige loopbaan van keepsters Larissa van Dorst

De grillige loopbaan van keepsters Larissa van Dorst

Europa in met Quintus

PETER LOTMAN - Kwintsheul - Haar handballoopbaan kan grillig worden genoemd. Keepster Larissa van Dorst is pas 21 jaar, maar heeft alle hoogte- en dieptepunten van een topsporter meegemaakt. Oranje, Europa Cup, Bundesliga en blessures. Komend weekeinde gaat zij met haar huidige club Virto/Quintus naar Portugal voor wéér een EC-avontuur.

Allebei de duels “uit”

Quintus speelt uit financiële overwegingen beide EC-duels tegen Colegio de Gaia in het Portugese Vila Nova de Gaia, in de buurt van Porto. Zaterdag en zondag beginnen de wedstrijden om 17.45 uur. De ploeg van technisch duo Curescu/Devilee vertrekt vrijdag en keert maandagavond terug. Vorig seizoen haalde Quintus via het Griekse Ionias de tweede ronde en werd toen uitgeschakeld door het Deense Team Esbjerg. De Heulse club reist met een fitte selectie af.  

 

Nog niet zo lang geleden gold de Zoetermeerse doelverdedigster als een van de grote talenten van het vaderlandse handbal. Ze was tweemaal de beste keepster van de eredivisie. Excelleerde in Jong Oranje tijdens het EK. Brak door in het grote Oranje. Toch stopte ze bij het Nederlands team. Leverde haar lucratieve contract bij de Duitse topclub Bayer Leverkussen in. Ze keerde terug naar Nederland en koos vorig jaar verrassend voor het Westlandse Quintus. Vele ervaringen rijker, maar ook een illusie armer?

,,Nee, zeker niet,” zegt ze. ,,Ik heb er bewust voor gekozen om afstand te nemen van het tophandbal. Ik had er geen plezier meer in. Voelde me niet gelukkig in Duitsland. Het studeren op afstand viel zwaar tegen. We hadden succes met Bayer. Haalden de bekerfinale en kwartfinale Europa Cup. Maar toch, mijn gevoel zei me dat ik terug moest gaan. Ik heb er in die korte tijd veel geleerd. Een grote club waar alles zo professioneel is geregeld. Prachtig om mee te maken.”

Van Dorst keerde niet terug naar Hellas, de club waar zij vijf jaar met veel plezier actief was. Ooit begonnen bij het Zoetermeerse Gemini en via de Haagse selectie overgestapt naar de eredivisieclub waarmee ze twee keer vice-landskampioen werd. Totdat Bayer haar lokte met een niet te weigeren aanbieding. ,,Een unieke kans die ik niet wilde laten lopen. Ik studeerde op de Johan Cruyff University en dacht dat ik via internet de studie kon volbrengen. Het bleek een enorme aanpassing. Ik woonde ineens op mezelf en moest een nieuwe taal leren. En vooral ook wennen aan het handballen op het hoogste niveau. Het lukte wel, maar toch wilde ik terug. Ik was misschien te jong voor zo’n ingrijpende stap.”

Bij Quintus werd de talentrijke keepster met open armen ontvangen. Al snel groeide zij ook daar uit tot vaste keus in de formatie van coach Curescu. Totdat zij eind vorig jaar een liesblessure opliep. Komend weekeinde in de dubbelconfrontatie in Portugal met Colegio de Gaia is zij weer inzetbaar. ,,Ik heb nog wel last, maar dat zal ik blijven houden totdat ik een operatie onderga. Ik wil die operatie niet voor de zomervakantie laten doen, omdat ik mij eerst wil concentreren op de Europa Cup, de nacompetitie en mijn studie,” zegt Van Dorst die bezig is met het maken van een marketingplan voor sponsor Formflex/Metazet van Quintus.

Van Dorst is de enige in de Heulse ploeg die de Portugese opponent al kent uit eerdere duels. ,,Met de Handbal Academie hebben we tegen ze gespeeld. Twee keer ruim gewonnen. We hebben video’s bekeken van het team van dit jaar. Het sterke punt is dat ze snelle hoeken hebben. Wij moeten dus direct terug zijn in de dekking. Als wij spelen zoals wij kunnen, liggen er grote kansen door te gaan naar de volgende ronde.”      

AD Haagse / Westlandse Courant

Deel dit bericht