Nieuws

Debutanten BFC en Fortissimo tevreden met puntje maar…..

Debutanten BFC en Fortissimo tevreden met puntje maar…..

Door Frits Feuler – Vorig seizoen nog elkaars concurrenten in de eerste divisie daar waar de inzet plek twee betrof. Fortissimo uit Cothen trok, na kampioen Kwiek, uiteindelijk aan het langste eind. Begin januari won de ploeg van coach Willem-Jan Ruder in Beek, een paar maanden eerder flikte BFC dat kunstje in Cothen. Halverwege dat seizoen kwam Amy Oostveen de Cothense ploeg versterken. Een welkome aanvulling, bleek toen al in het resterende deel van de competitie. Via de achterdeur volgde ook, door het afhaken van Voorwaarts, BFC uit Beek. De ploeg van coach Karin Logister bleef nagenoeg ongewijzigd, keepster Sanne Hekking kwam ‘nao het zuuje’: ze verruilde deze zomer HandbaL Venlo voor de Beekse formatie.

In De Haamen een bijzonder aantrekkelijk duel dat uiteindelijk op 21-21 eindigde. Beide debutanten een puntje, de hatelijke 0 achter hun naam was weggepoetst. Optisch natuurlijk heel belangrijk.

Waar de thuisploeg in de laatste onderlinge confrontatie nogal makkelijk opzij werd gezet, liet men ditmaal wat meer de tanden zien. Op zoveel weerstand rekenden de gasten niet, zo bleek. Coach Willem-Jan Ruder moet een hartslag van ‘tegen de 400’ hebben gehad, zo fel coachte hij zijn discipelen een uur lang aan de zijkant. Maar zijn aanwijzingen leken niet door te dringen binnen de lijnen. Tot woede van Ruder die meermaals machteloos moest toezien hoe BFC gaatjes vond met name in het middenblok van de defensie.

“Daar ligt ons probleem,” pufte hij na afloop, toch zichtbaar blij met dat ene puntje. “De afwezigheid van Myrthe Mocking als centrale organisator in de defensie weegt zwaar, we hebben nog niet de juiste afstemming gevonden.” Hij zag zijn ploeg bij 15-17 niet doordrukken. “Waar het aan ligt? Nu geen idee, moet ik eens goed over nadenken. We hameren er op om in de dekking meer contact te maken maar dat lukt niet voldoende. Als de ploeg dan te gehaast gaat spelen, komen de technische fouten daar nog eens bovenop!”

Te gehaast

BFC deerde die klaagzang niet. Onder aanvoering van opnieuw topschutter Manon Nicolaes – altijd bescheiden, altijd denkend in het teambelang – hield de thuisploeg de regie op het veld: 12-10 bij rust. “We hadden de kansen om de marge uit te breiden maar lieten Fortissimo terug komen,” klonk het sip. Ze doelde op de ommekeer: van 14-11 ging het binnen een kwartier na de veldwisseling plots naar 15-17. “In plaats van snel te blijven spelen gingen we gehaast spelen, beetje forceren.” Iets dat haar coach bevestigde. “Inderdaad een zwakke fase,” oordeelde Karin Logister na afloop. “Maar je ziet dat de ploeg toch stappen heeft gemaakt ten opzichte van vorig seizoen,” glunderde de trainster nog na over het eerste punt met deze groep in de hoogste divisie.  “De ploeg werkte weer geweldig, fysiek leggen we het tegen de meeste ploegen af. Maar kijk naar Jaimy Habets en Balou Stassen, redelijk klein van stuk maar met veel energie in de dekking gewerkt. Mooi om te zien!”

Sanne Hekking, foto archief HSP

Het spel van BFC was bij vlagen aantrekkelijk: goed lopende aanvallen, veel beweging in de opbouwrij en prima eindpasses die, helaas, niet altijd een vervolg kregen tegen de doelnetten. Maar ook de gasten lieten prima samenspel zien waardoor het duel aantrekkelijk bleef tot de laatste snik. “Als we onze kansen en kansjes benutten, hadden we wat meer lucht gehad," keken Nicolaes en Logister terug op dat zwaar bevochten puntje. Nu kon Fortissimo, onder aanvoering van Amy Oostveen en enkele prima treffers van linker hoekspeelster Celine Vermaak, aanklampen.

Op kop

Nog twee keer kwamen de Beeksen op kop (19-18 en 21-20) maar ontzettend gepruts bij een Beekse vrije worp (bij 20-20) plus een aansluitende tijdstraf voor Nicolaes hielpen de gasten nog één keer in het zadel. In ondertal zorgde Mirre Cremers voor 21-20, belandde Oostveen op de bank na een time out bij de gasten en prikte Vivianne Hofman luttele tikken voor tijd de gelijkmaker achter de uitstekende doelvrouwe Sanne Hekking.

Wissel

“Veel speelminuten, ik ontwikkel mij nog steeds. Die uitdaging om van club te wisselen pakt tot nu toe erg goed uit!” Om meteen eraan toe te voegen: “Bijna twee punten! We mogen trots zijn. We groeien elke week met deze ploeg, dus in dat opzicht is het punt meer dan verdiend,” aldus de 24-jarige hand- en ergotherapeute die haar draai bij de Beekse ploeg duidelijk heeft gevonden. “Bij 15-17 gingen de kopjes even omlaag maar we herstelden vrij snel. Jammer dat we wel de kansen uitspelen maar ze niet altijd afmaken.”

Als BFC-keepster weet je dat op tien, elf meter bij je vandaan een behoorlijk goede schutter als Amy Oostveen er alles aan doet om je in een uurtje handbal het leven zuur te maken. “Ik ken haar spel en haar schot wel redelijk, heb vaker tegen haar gespeeld. Ja, loeihard, maar voor mij een kwestie van er staan, wie er ook schiet.”

In Beek wordt nu al uitgekeken naar de volgende wedstrijd: op 10 oktober de derby van de Westelijke Mijnstreek als de ploeg op bezoek gaat bij V&L. “We willen eigenlijk alle duels winnen,” grapte Logister. “Maar dit is een bijzonder duel, voor speelsters en publiek.” Fortissimo mag zondag 11 oktober in eigen hal de regerend kampioen uit Amsterdam, VOC, aan de afworp begroeten.

cover Manon Nicolaes, opnieuw goed op schot voor BFC in het duel tegen Fortissimo

foto archief HSP / Ronald Jans Sportfotografie

Deel dit bericht