Nieuws

DEFENSIEF STERK NEDERLAND GEEFT TSJECHIË WEINIG KANS

Van de Redactie - Met een duidelijke 33-20 overwinning op het tot dan ook foutloze Tsjechië in de groepsfase heeft Nederland zich soeverein, met vier punten, geplaatst voor de hoofdronde van het WK. Woensdagavond wacht Brazilië, vrijdag Oekraïne en zondag - de herhaling van de WK-finale 2019 - tegen Spanje.

In de strijd om de eerste plaats in groep H kwam Nederland na drie duels aan de leiding na een spectaculair optreden in de tweede helft tegen Tsjechië, 33-20 (14-8). Meteen de vierde keer dat Oranje op een WK in de groepsfase als eerste eindigt.

Na de zinderende start van Tsjechië (0-2) zette Nederland een 4-0 run neer en nam de leiding in de wedstrijd over: 4-2. De kloof had groter kunnen zijn maar keepster Petra Kudláčková bouwde een muur tussen haar en het doel, waardoor haar ploeg voorlopig in de wedstrijd kon blijven. Ondanks haar topprestatie in het doel kon Kudláčková haar teamgenoten niet bijstaan ​​in de aanval, daar had coach Bent Dahl de meeste last van: een enorm aantal technische fouten dat elke Tsjechische vooruitgang belemmerde.

TEN HOLTE

De grootste verandering in het momentum van de wedstrijd was een andere doelman, dit keer begon Yara ten Holte bij Nederland die zich inmiddels meer dan voldoende kwijt van haar taak tussen de palen. De laatste tien minuten van de eerste helft verrichte de Almeerse een ware topprestatie hetgeen haar stoppercentage voor rust op 53% bracht.

Nederland bouwde voort op die vorm om een ​​nieuwe marge van drie doelpunten te creëren (10-7 en zelfs 11-7) waardoor Tsjechië bijna zonder antwoord achterbleef: de ploeg scoorde in de laatste elf minuten slechts vier keer. Nederland verruimde de marge naar zes bij rust: 14-8. Met name lijnspeelster Nikita van der Vliet speelde op hoog niveau, benutte bijna elke pass aan de lijn en stond in het centrum van de dekking steeds steviger.

Yara ten Holte, woman of the match: 43 % stops in 48 minuten speeltijd plus één treffer, foto HSP

Na de herstart leek de Tsjechische aanval nieuw leven ingeblazen (15-8) maar die hoop vervloog snel: 17-11. Terwijl de Nederlandse verdediging wat losser werd, mocht linkeropbouwer Marketa Jerabkova eindelijk haar eerste doelpunt in de wedstrijd noteren, nadat ze in de eerste helft uitstekend werd afgestopt door de collectief sterk opererende Nederlandse verdediging. Slechts enkele ogenblikken later verkleinde Jerabkova's derde doelpunt het gat tot 20-16 en het leek erop dat er zowaar nog een wedstrijd zou ontstaan.

JONKIES

De focus van Tsjechië daalde echter halverwege die tweede helft, toen een nieuwe onbeantwoorde reeks van 4-0 voor Nederland de deal bezegelde: 24-16. Aangedreven door de beide jonkies Nikita van der Vliet en Bo van Wetering, die het duel met respectievelijk vijf en zeven doelpunten afsloten, kwam Nederland in de 51e minuut tot de eerste marge van de dubbele cijfers: 28-18.

Daar veranderde niets meer aan tot de laatste zoemer: de derde Nederlandse zege in de groep (33-20) werd uitbundig gevierd met de Nederlandse fans. Met vier punten trekt Nederland naar de hoofdronde. Cruciaal voor het bereiken van de kwartfinales. Het ambitieuze Tsjechië gaat met twee punten door na winst op Argentinië, dat met 0 punten in de volgende ronde terecht komt. Samen met Spanje, Brazilië en Oekraïne worden de plekken een en twee – goed voor die begeerde kwartfinales – uitgevochten.

                            

'Wervelwind' Bo van Wetering was opnieuw op dreef: zeven uit zeven, foto Rob Creemers

DE STEMMEN NA AFLOOP

Loïs Abbingh keek met een goed gevoel terug op de drie groepswedstrijden. “Vandaag was belangrijk, dat wisten we. Een soort kleine finale. Blij dat we met zo’n duidelijk verschil hebben gewonnen. Dat bewijst dat we in alle opzichten een erg sterk team zijn. Iedereen speelt lekker, door wisselen.”

Dan gaan de gedachten al snel naar de komende drie duels. “Alle wedstrijden moeten we natuurlijk ook dan weer winnen, al zijn deze drie tegenstanders van een ander niveau dan Argentinië en Congo. Landen zijn lastig te bespelen, open dekking.” Met belangstelling kijkt ze uit naar het duel met Spanje waar ze haar oude coach bij Rostov, Ambros Martin tegenkomt. De Spanjaard probeerde in aanloop naar het WK 2019 Abbingh bij Rostov wat minder speelminuten te gunnen in de hoop dat de sterspeelster met weinig wedstrijdritme aan de start zou komen, luidden destijds de geruchten. Abbingh nam 'sportieve wraak' in de halve finale: met zeven treffers - en negen van ploeggenote Polman - deklasseerde ze de Russische grootmacht die op dat moment tegen de eerste nederlaag aanliep op het WK. “Zijn stijl is niet veel veranderd, onverwachte dingen. Jonger team, dus anders dan voorheen. We moeten ons net als altijd weer goed voorbereiden.”

Vorig jaar was ze er als moeder niet bij op het EK. Bij dit WK in een andere rol? “Nu ben je als aanvoerder en ervaren speelster ook met andere dingen binnen en buiten het veld bezig. Iedereen lekker spelen, vertrouwen geven. Dan is mijn rol als captain geslaagd.”

Laura van der Heijden kon als vanouds terugzien op een prima duel. Vijf treffers zette de linkspoot op het blad. “Blij met veel speelminuten in een team dat een mooie mix is van jongere en oudere speelsters. Ervaring, jongeren die ook hun verantwoordelijkheid pakken. Noem het gerust een uitgebalanceerd team.”

                                   

Laura van der Heijden, hier in actie tegen Congo, was ook tegen Tsjechië als vanouds op dreef, foto IHF

Of ze ook al richting WK 2025 in eigen land kijkt? “Bekijk het per jaar, ben nu heel blij bij dit team te horen. Ik mag er nog bij zijn en deze resultaten behalen. Brazilië wordt een ander spel. Plan maken vanaf morgen. Goeie keepers, rekening houden met gevaar op elke positie. In de dekking kunnen we, net als vandaag, onze winst pakken.”

DE STATISTIEKEN

Nederland: Rinka Duijndam, Yara ten Holte (1); Laura van der Heijden (5/7), Lois Abbingh (0/4), Larissa Nüsser, Bo van Wetering (7/7), Yvette Broch /4), Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (2/3), Inger Smits (3/5), Zoë Sprengers, Angela Malestein (2/5), Kelly Vollebregt (1/2), Nikita van der Vliet (5/7), Dione Housheer (2/4), Estavana Polman
(3/7).
Tsjechië: Petra Kudlackova, Sabrina Novotna; Adéla Strisková, Marketa Sustackova (3), Eliska Desortova, Alena Stellnerova, Natalie Kuxova. Julie Frankova, Anna Frankova (1), Katka Dresslerova, Dominika Zachova, Sara Kovarova, Marketa Jerabkova (3), Veronika Mala (5), Anna Jestribkova (2), Charlotte Choleva (6)                                                                                                                                              

Stops: Duijndam(1/3); Ten Holte (13/30).

Scheidsrechters: Youcef Belkhiri/Sidali Hamidi (Algerije)
Tijdstraffen: 10’- 4’ (Van Wetering 2’, Broch 2’, Sprengers 2’, Dulfer 2’, Malestein 2’ – Zachova 2’, Mala 2’)

Groep IV:
Programma:
Woensdag: Oekraïne – Tsjechië; Spanje – Argentinië; NEDERLAND – Brazilië (20:30)
Vrijdag: Brazilië – Argentinië; Tsjechië – Spanje; Oekraïne – NEDERLAND (20:30)
Zondag: Argentinië – Oekraïne; Tsjechië – Brazilië; NEDERLAND – Spanje (16:30)
Vanaf 12/13 december kwartfinales

cover Oranje in julbelstemming: winst op Tsjechië en met vier punten door naar de hoofdronde

foto HSP

Deel dit bericht