Nieuws

DENEMARKEN: BEL VOOR EEN SPANNEND SLOTSTUK

De een na laatste competitieronde voor de dames in Denemarken kende dinsdagavond twee duels. Woensdag 22 maart sluiten alle ploegen hun competitiereeks af in een seizoen waar Randers al vroeg uit de competitie stapte.

Horsens nam het thuis op tegen nummer 2, Esbjerg. Voor Horsens een belangrijke wedstrijd, omdat ze nog in de race zijn voor de achtste plek, die recht geeft op de play off om de nationale titel. Volgende week sluiten Rompen en Haggerty het reguliere seizoen af bij nummer 4, Viborg. Qua punten staat Horsens gelijk met Aarhus United dat nog op Kopenhagen en Skanderborg stuit.

Ook voor Esbjerg stond er nog iets op het spel. Bij puntverlies van Odense dat later op de avond in eigen hal in actie kwam tegen nummer voorlaatst Ajax Kopenhagen kon Esbjerg nog de koppositie van Odense overnemen. Beide ploegen komen nog tweemaal in actie waarbij het duel op 22 maart (Esbjerg – Odense) het klapstuk van de competitie wordt. Genoeg dus om voor te strijden.

Bij Horsens starten zowel Haggerty als Rompen op de bank. Horsens start met een offensieve dekking op Henny Reistad die met vier treffers aan de basis staat van een kleine voorsprong: 7-8 na 13 minuten. Door een aantal afspeelfouten aan thuisclubzijde kan Esbjerg het verschil binnen drie minuten naar 8-11 brengen. Horsens kan het goede spel niet volhouden en hierdoor loopt het verschil snel op. Mede door de vele technische fouten is het verschil bij rust al opgelopen naar 8: 13-21.

KOPIE

Het begin van de tweede helft is een kopie van het slotstuk van de eerste dertig minuten. Fouten van Horsens worden genadeloos afgestraft, waardoor tien minuten na de thee er al een 16-27 tussenstand op het bord staat. Zes minuten voor tijd een pijnlijke 19-33 tussenstand waarbij tien speelsters van Esbjerg zich bij de doelpuntenmakers voegden. Uiteindelijk toch een eenvoudig 36-23 overwinning voor Esbjerg dat al snel na afloop in de gaten heeft dat Odense niets laat aanbranden: de posities aan kop blijven ongewijzigd.

In de nacompetitie spelen de nummers 1,4,5 en 8 tegen elkaar. En in de andere poule 2,3,6 en 7. De nummers 1 en 2 in elke groep starten met 2 punten, 3 en 4 krijgen één punt.
Bij Odense tegen hekkensluiter Ajax Kopenhagen geen Dione Housheer die teveel last heeft van een kuit. Omdat ook ploeggenote Mia Rej geblesseerd weg valt en Larissa Nüsser voorzichtig met aanvallende trainingen is gestart wordt er zuinig omgesprongen met een aantal speelsters in deze belangrijke fase van het seizoen.

MAKKIE

Een keer mocht Ajax in Odense een gelijke stand koesteren (1-1), daarna ging de thuisploeg er als een speer vandoor: 15-4 na twintig minuten. Vollebregt (4) en Van Wetering (5) voelden zich heel happy op de flanken. Bij 20-6 gingen beide ploegen naar de kleedkamers. Na rust eenrichtingsverkeer: via 30-10 stopte de teller uiteindelijk bij 37-14. Abbingh scoorde in die tweede dertig minuten ook viermaal.

Zowel Odense als Esbjerg komen dit en volgend weekeinde Europees in actie: duels om een plek in de kwartfinale. Esbjerg reist zondag naar het Franse Brest, Odense ontmoet in Noorwegen Storhamar. Na dit Europese tweeluik volgt op 1 april de Deense Final4, met Odense-Silkeborg en Nykobing-Esbjerg. Een dag later de duels om de medailles.

CHAMPIONS EN EUROPEAN LEAGUE

Dertien Nederlandse speelsters komen dit en volgend weekeinde in actie om met hun clubs een plekje te bemachtigen in de kwartfinales van de Champions League en de European League. Daarnaast is ook oud-Oranje-coach met Nantes nog op de vloer. Alle duels zijn te volgen via http://www.ehftv.com

PROGRAMMA ACHTSTE FINALES CHAMPIONS LEAGUE:
Zaterdag: 16:00, Buducnost – Ferencvaros; 18:00, Storhamar – Odense
Zondag: 14:00, Ljubljana – Rapid Bucuresti; 16:00, Brest – Esbjerg
PROGRAMMA ACHTSTE FINALES EUROPEAN LEAGUE:
Zaterdag: 16:00, Valcea – Nykobing; 20:00, Siofok – Herning-Ikast
Zondag: 16:00, Sola – Thüringer; 18:00, Nantes - Dortmund

cover Dione Housheer bleef vanwege een blessure aan de kant

foto archief HSP

Deel dit bericht