Nieuws

DIT WEEKEINDE: FINAL4 EUROPEAN LEAGUE MANNEN IN HAMBURG

Door EHF / Björn Pazen - Welke rijzende sterren schitteren tijdens de EHF European League- FINAL4 bij de mannen in Hamburg? Op 25/26 mei zullen drie Duitse ploegen (Füchse Berlin, SG Flensburg-Handewitt - misschien een paar speelminuten voor Kay Smits? - Rhein-Neckar Löwen) en de Roemeense kampioen Dinamo Bucuresti strijden om de trofee in de Barclays Arena. Bij de selecties bevinden zich zeven spelers die in voorgaande jaren deel uitmaakten van het EHF-programma “Respect Your Talent” (RYT) – toen hun talent werd erkend tijdens de Younger Age Category-evenementen van de EHF, waarbij ze met hun nationale teams speelden.

Het RYT-programma, dat in 2019 door de EHF werd gelanceerd, bevordert de holistische ontwikkeling van getalenteerde spelers, zowel op als buiten het handbalveld, waarbij onderwerpen aan bod komen als de dubbele carrière, antidoping, mentale fitheid, media en sportwetgeving. De afgelopen jaren heeft een overvloed aan jonge spelers aan het programma deelgenomen, begeleid door legendes van de sport zoals Ivano Balic, Vid Kavticnik, Victor Tomas, Dominik Klein, Stefan Lövgren en Carlos Prieto, ambassadeurs van het programma. Twee van zulke jonge spelers – Tim Freihöfer en Matthes Langhoff van Füchse – hebben in 2023 de EHF European League-trofee in de wacht gesleept, terwijl anderen, zoals Calin Dedu, Daniel Stanciuc, Hakun West Av Teigum en David Späth, zelfs in hun eerste EK in januari bij de mannen in Duitsland hebben gespeeld.

Wie zijn die alumni van het RYT-programma die klaar staan ​​om te schitteren in Hamburg? De meest waarschijnlijke kandidaten op een rijtje.

Calin Dedu – Dinamo Bucuresti
2,07 meter lang en handbal in zijn genen: Calins vader Alexandru Dedu was een legende in Roemenië, speelde meer dan 250 keer voor het nationale team, won drie keer de Champions League met FC Barcelona – en speelde ook als lijnspeler, dezelfde positie als zijn zoon. De 21-jarige Roemeen is het juweel in het team van Dinamo, voor wie hij sinds 2021 op internationaal niveau speelt. Nadat hij deel uitmaakte van alle Roemeense nationale jeugd- en juniorenteams, maakte hij zijn debuut in het seniorenteam bij de EK-kwalificatie 2022. Voorheen was Dedu opgenmen in het All-star Team bij het M20 EK Championship 2022 in Bulgarije als beste lijnspeler. Zijn ster steeg zelfs nog hoger tijdens het EK 2024 waarin hij zeven doelpunten scoorde in drie wedstrijden nadat hij zes keer had gescoord in de kwalificatie. Op weg naar Hamburg scoorde Dedu 23 doelpunten voor Dinamo in het huidige European League-seizoen.
Daniel Stanciuc - Dinamo Bucuresti
Leren aan de zijde van drievoudig Champions League-winnaar Luka Cindric is een briljante ervaring voor een jongeling – en de 20-jarige spelmaker Daniel Stanciuc vervulde alle hoop die Dinamo in hem had gesteld toen ze het talent in 2023 contracteerden van CSU Suceava. In de zomer van 2022 stapte Stanciuc in de schijnwerpers en scoorde 38 doelpunten tijdens het M18 EK 2022 in Craiova, Roemenië – en maakte later deel uit van het RYT-kamp in Wenen. In januari 2024, op 19-jarige leeftijd, was hij al een vaste waarde in de nationale Roemeense ploeg op het EK 2024 in Duitsland en kwam tot zeven doelpunten en elf assists in drie wedstrijden. In zijn eerste Europese seizoen bij Dinamo staat Stanciuc momenteel op zeven doelpunten, waarvan vijf in Boekarest's recordzege van 52:24 in de groepsfase tegen Izvidac.
Hakun West av Teigum – Füchse Berlin
Als je het hebt over de snelle opkomst van het handbal op de Faeröer, staat vooral Elias Ellefsen á Skipagøtu centraal. Hij zal met THW Kiel mikken op de trofee tijdens de TruckScout 24 FINAL4 in Keulen, op 8 en 9 juni, maar Hakun West av Teigum speelt een vergelijkbare rol in het nationale team. Samen met Ellefsen á Skipagøtu bereikte hij op 16-jarige leeftijd de jeugdopleiding van Skanderborg in Denemarken, en op 19-jarige leeftijd was hij een vaste waarde in het Skanderborg Arhus-team en scoorde hij maar liefst 68 doelpunten in zijn eerste European League-seizoen.
Nadat hij het U20-team naar hun eerste Europese kampioenschap in 2022 had geleid - hij scoorde 39 doelpunten - en het eerste U21-WK waar het Faeröerse team de kwartfinales bereikte, stapte hij over naar Füchse Berlin om de positie aan de rechterkant van de Deen Hans Lindberg – 42 jaar inmiddels en bezig aan zijn laatste optredens voor de club uit de Duitse hoofdstad – op termijn over te nemen. Het EK 2024 was een ander hoogtepunt in zijn jonge carrière – nadat hij 39 doelpunten had gescoord in de succesvolle kwalificatie, was hij – gelijk aan Ellefsen á Skipagøtu – topscorer van zijn team met 23 doelpunten in drie wedstrijden. In Berlijn, waar hij zijn positie deelt met Lindberg, staat Hakun West av Teigum momenteel op 27 treffers in de European League.
Tim Freihöfer – Füchse Berlin
Op 21-jarige leeftijd speelt de linkerflank-speler al zijn derde European League-seizoen voor Füchse – en maakte deel uit van het winnende team tijdens de FINAL4 2023 in Flensburg. Freihöfer doorliep de Duitse jeugd- en juniorenteams, werd met de M19 Europees kampioen in 2021 en U21-wereldkampioen in 2023. Al op 16-jarige leeftijd stapte hij over naar het jeugdteam van Füchse Berlin. In 2022 tekende hij zijn eerste profcontract in de Duitse hoofdstad en deelt momenteel de functie met Jerry Tollbring. In de European League is hij de derde topscorer van Berlijn met 56 doelpunten tot nu toe, alleen IHF ‘wereldhandballer van het jaar’ Mathias Gidsel en voormalig Barcelona-ster Lasse Andersson tikten er meer binnen.
Matthes Langhoff – Füchse Berlin
Vorig seizoen speelde hij voor Füchse Berlin en hun satellietclub VfL Potsdam in de eerste en tweede liga in Duitsland, maar kreeg uiteindelijk veel speeltijd in de FINAL 4 in Flensburg, waar Langhoff zijn eerste trofee won met het Berlijnse team. Op het M20 EK 2022 scoorde de linkeropbouwer twintig doelpunten, maar een jaar later stond vooral zijn defensieve kracht in het middelpunt toen hij met Duitsland-U21 wereldkampioen werd. Hetzelfde geldt voor de selectie van Füchse – niet de twaalf doelpunten die tot nu toe in de European League 2023/24 zijn gescoord, wat het belang van Langhoff onderstreept, maar zijn capaciteiten in de verdediging.
David Späth – Rhein-Neckar Löwen
Toen Duitsland de trofee won op het M19 EK 2021 maakten twee van hun spelers deel uit van het All-Star Team: aanvoerder en rechteropbouwer Renars Uscins en doelman David Späth. Vanwege een ernstige knieblessure was Späth een groot deel van 2022 er niet bij. Maar toen was het weer zover. Eerst verzekerde hij zich van de Duitse beker met Rhein Neckar Löwen in 2023 in de finale tegen Magdeburg, daarna stuurde hij Duitsland naar het winnaarspodium op het U21-WK 2023 en werd als doelman opnieuw gekozen in het All-Star Team. Onder de lat bij de Löwen voert de 22-jarige, twee meter lange sluitpost voortdurend strijd met de ervaren Zweed Mikael Appelgren, maar vooral in de European League heeft hij bewezen de nummer één te zijn. Met 129 saves staat hij vierde op de ranglijst, maar nummer één qua savepercentage (37,39 %). En Späth was de sleutel voor zijn ploeg voor het ticket naar Hamburg, waarmee hij in totaal 31 schoten (15+16) afweerde in de twee kwartfinales tegen Sporting CP. In het Duitse nationale team is hij de nummer twee achter Andreas Wolff – hij speelde hij een uitstekende EK 2024 als back-up van de 33-jarige superster.
David Móré – Rhein-Neckar Löwen
Er is geen grotere eer voor een jongeling, als iedereen in jou de opvolger van een clublegende ziet. David Móré wordt al "de volgende Uwe Gensheimer" genoemd bij Rhein-Neckar Löwen. De 19-jarige linkerflankspeler nam eerder dit seizoen de rol van de langdurig geblesseerde Gensheimer over. Op het M18 EK 2022 was hij de topscorer van Duitsland met 45 doelpunten, werd hij gekozen als ‘beste linkerhoekspeler’ in het All-Star Team en loodste hij zijn ploeg naar de bronzen medaille in Montenegro. Helaas hield een blessure hem tegen voor het WK U19 2023. Maar nu is Móré weer op de goede weg voor de actuele nummer elf in de Bundesliga die een week geleden Kiel (zes treffers) in eigen huis verraste maar afgelopen zondag bij Gummersbach (vijf treffers) de punten moest achterlaten. Ook bij de Duitse U20 dat in juli mikt op een medaille op bij het EK in Slovenië, is Möré present. Met zijn 31 doelpunten tot nu toe is hij de vijfde speler namens Rhein Neckar Lówen in de European League. Inmiddels heeft hij zijn contract verlengd tot 2027.
PROGRAMMA EUROPEAN LEAGUE FINAL 4, HAMBURG:
Zaterdag 25 mei: 15:00 uur, Flensburg – Dinamo Bucuresti; 18:00 uur, Rhein Neckar Löwen – Füchse Berlin.
Zondag 26 mei: om derde plaats: 15:00 uur; finale om 18:00 uur.
Scheidsrechters: 1. Mazeika/Gatelis (LIT); 2. Jurinovic/Mrvice (KRO); 3. Budzak/Zahradnik (SVK(; 4. Mata/Lopez (SPA)
Alle wedstrijden zijn via livestream te volgen op www.ehftv.com

cover De Barclays Arena in Hamburg, dit weekeinde strijdtoneel voor de FINAL4 European League

foto EHF

Deel dit bericht