Nieuws

DOPINGSCHOK BIJ CL-WINNAAR SC MAGDEBURG

Komend weekeinde vindt in de Lanxess Arena in Keulen de FINAL4 in het Duitse bekertoernooi bij de mannen plaats. Vier ploegen – SC Magdeburg, Flensburg-Handewitt, Melsungen en Füchse Berlin gaan met elkaar de strijd aan om een opvolger te vinden voor bekerhouder Rhein Neckar Löwen.

Wie er in ieder geval niet bij is, is de Zwitserse doelman van CL-winnaar SC Magdeburg, Nikola Portner. Onlangs werd de doelman bij een dopingcontrole positief getest. Portner is inmiddels door de clubleiding die dit nieuws woensdag naar buiten bracht, op non-actief gezet. Portner maakte dat besluit zelf ook kenbaar op Instagram. “Ik kreeg te horen dat bij een van de testen bij een wedstrijd blijkbaar een 'analytisch resultaat vertoonde dat afweek van de norm' en dat daarom een ​​nader oderzoek werd gedaan naar de resultaten,” aldus Portner.  "Deze informatie schokte mij diep. Ik betreur de situatie zeer en zal er alles aan doen om aan te tonen dat ik geen antidopingregels heb overtreden." ." Portner speelt sinds 2022 voor de SCM. Momenteel deelt hij de taak onder de lat met de Spanjaard Sergey Hernandez.

WEINIG DETAILS

De clubleiding kondigde in een verklaring aan: "Tot nu toe hebben we zeer weinig details over de beschuldiging en de status van de procedure. We ondersteunen Nikola Portner bij het ophelderen van de zaak en staan ​​in contact met de Handball Bundesliga. In de Bundesliga bezet Magdeburg plek twee, met 48 uit 27, achter koploper Berlin (49 uit 28). Beide ploegen treffen elkaar zaterdag in de eerste halve finale. De winnaar neemt het zondag in de finale op tegen de winnaar van het duel Melsungen – Berlin. De verliezers spelen om het brons. Vrijdagavond gaat Magdeburg in de competitie op bezoek bij Flensburg, eind april volgt het tweeluik met Kielce voor een plek in de halve finale van de Champions League, op 8 en 9 juni in Keulen.

ACTUEEL
METHAMFETAMINE BIJ PORTNER GEVONDEN

Bij de positieve test van Magdeburg-doelman Nikolas Portner is methamfetamine aangetroffen. Dat maakte het Nationaal Antidopingagentschap Duitsland (Nada) vandaag bekend op verzoek van het Duitse Persbureau (DPA). Het testresultaat was eerder door SC Magdeburg aan de Zwitserse doelman meegedeeld. "Deze informatie schokte mij diep. Ik kreeg te horen dat uit een wedstrijdcontrole van mij een analyseresultaat bleek dat afweek van de norm en dat er daarom een ​​resultatenbeheerprocedure in gang was gezet", schreef de doelman van de Champions League-winnaar woensdag op Instagram.

Hij betreurt de situatie ten zeerste en zal er alles aan doen om aan te tonen "dat ik geen enkele antidopingregel heb overtreden en dat ik altijd in overeenstemming met de waarden van de sport heb gehandeld en in de toekomst zal handelen", schreef Portner. Hij vroeg om begrip: “Ik kan hierover voorlopig geen verdere mededelingen doen”.

Methamfetaminen zijn synthetisch geproduceerde stoffen die in de volksmond bekend staan ​​als crystal meth. Medisch gezien kan methamfetamine worden gebruikt om aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) te behandelen. Bij wedstrijdsporten kan het de alertheid vergroten. “Tot nu toe kennen we heel weinig details over de beschuldiging en de status van de procedure”, aldus de SCM woensdagavond. SCM-directeur Marc-Henrik Schmedt wil vooralsnog geen commentaar geven en verwijst naar de juridisch adviseur van de vereniging. Volgens de richtlijnen van het Nationale Antidopingagentschap van Duitsland heeft de atleet het recht om de analyse van het B-monster aan te vragen. Bevestigt dit het resultaat van de A-proef niet, dan mag de tijdelijk geschorste atleet deelnemen aan volgende competities van het evenement, om op die manier de atleet te beschermen. Portner kan binnen de gestelde termijnen ook bezwaar indienen.

DE GEVOLGEN
Volgens het officiële WADA-document is er geen grneswaarde voor de substantie zodat een positieve test al voldoendeis voor vervolging. Daardoor kan Portner voor vier jaren geschorst worden. Voor de club is het nu zaak het tot 2027 doorlopende contract af te handelen en in snel tempo uit te kijken naar een adequate vervanger in de selectie. Portner heeft nog een week de tijd om de uitslag van de B-staal af te wachten.

cover Nikola Portner komt voorlpopig niet in actie bij SC Magdeburg

foto EHF

Deel dit bericht