Nieuws

Dramatische start Nederland in openingsduel EK

Van de Redactie – Nederland heeft de eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap in Denemarken met 25-29 verloren van Servië. De wedstrijd werd, in verband met Corona besmettingen aan Servische zijde, een dag later gespeeld dan aanvankelijk gepland. Halverwege stond Oranje er nog goed voor: 15-9.

Nederland speelde één keer eerder in Kolding. Als voorlaatste horde om de mondiale eindstrijd in 2015 te bereiken, versloeg Nederland Frankrijk toen in de kwartfinale met 28-25.

Voor Nederland is de wedstrijd tegen Servië pas de derde wedstrijd na het behalen van de wereldtitel op 15 december 2019. Dit jaar speelde de ploeg van Emmanuel Mayonnade begin oktober alleen twee oefeninterlands tegen Duitsland in Lingen, met verlies en winst.

Onwennig

Beide ploegen beginnen onwennig aan de wedstrijd. De eerste kansen worden over en weer gemist. Larissa Nüsser loopt al in de tweede minuut tegen een tijdstraf aan. De 7-meter die daarop volgt wordt gescoord door Krpes-Slezac, die daarmee de eerste goal van de wedstrijd maakt. Het is Loïs Abbingh die voor Nederland scoort, eveneens van 7-meter. De dekking aan Nederlandse zijde staat goed waardoor de Serven er niet door weten te komen. Oranje gaat slordig met de kansen om.

In de beginfase gaat het dus gelijk op. Via Loïs Abbingh en Danick Snelder wordt het na ruim twaalf minuten spelen 3-3.

Dan gaat de Nederlandse aanvalsmachine lopen. De gaten in de Servische dekking worden gevonden met Laura van der Heijden (2x), Loïs Abbingh en Danick Snelder als koele afmaaksters: 7-3. Servië weet vervolgens een overtalsituatie goed te benutten en het gat te verkleinen tot twee: 9-7, met nog tien minuten op de klok. Mede door een sterk keepende Tess Wester loopt Oranje weer uit en afstandsschoten van Laura van der Heijden, Loïs Abbingh en Dione Housheer is het verschil weer vier: 12-8. Danick Snelder en Inger Smits zorgen ervoor dat de teams met een ruime voorsprong voor Oranje de kleedkamers opzoeken: 15-9. Kort voor rust moet de Servische topspeelster Andrea Lekic met een vrij ernstige enkelblessure per brancard van het veld worden afgevoerd, zij zal in de tweede helft niet meer terug keren.

Zeven tegen zes

In de tweede helft begint Oranje goed en scoren Dione Housheer en Angela Malestein (2x). Het is Servië dat het gat iets weet te verkleinen: 20-16. Kelly Dulfer en Martine Smeets scoren in een leeg Servisch doel. De tegenstander wisselt de keepster in de aanval zodat er met zeven speelsters gespeeld wordt. De Nederlandse dekking weet hier geen raad mee, wat ervoor zorgt dat Servië zeven keer achter elkaar scoort: van 22-16 gaat het naar 22-23, op tien minuten van het einde. Bo van Wetering zorgt voor de voorlaatste gelijkmaker wat spannende laatste minuten oplevert. Laura van der Heijden tekent nog voor 24-24.

Servië gaat in de slotfase beter met de kansen om en weet de voorsprong toch verder uit te bouwen: 24-26. Via opnieuw Bo van Wetering komt Nederland nog iets dichterbij, maar het is niet genoeg voor de winst. Servië scoort in de laatste minuten drie keer achter elkaar en bepaalt de eindstand op: 25-29.

Zondagavond speelt Nederland om 18.15 uur (te zien via ZIGGO) het tweede duel, dan tegen Kroatië. Die ploeg versloeg gisteren Hongarije knap met 24-22. Dinsdag wacht datzelfde Hongarije op Nederland (20.30 uur, ZIGGO).

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (4), Debbie Bont, Loïs Abbingh (4), Larissa Nüsser (2), Danick Snelder (5), Bo van Wetering (2), Kelly Dulfer (1), Merel Freriks, Inger Smits (1), Martine Smeets (2), Angela Malestein (2), Nikita van der Vliet, Dione Housheer (2).

Servië: Jovana Risovic, Katarina Tomasevic, Sanja Radosavljevic (3), Katarina Krpez-Slezak (10), Jelena Trifunovic, Andrea Lekic (2), Jelena Lavko (2), Zeljka Nikolic (2), Andjela Janjusevic (4), Sladana Pop-Lazic (1), Dijana Radojevic, Jovana Jovovic, Jovana Stoiljkovic (3), Kristina Liscevic (2).

Scheidsrechters: Viktoriia Alpaidze (RUS) / Tatyana Berezkina (RUS)

Strafminuten: Nusser 2’, Dulfer 2’, Housheer 2’, Snelder 2’ – Pop-Lazic 2’ (8’- 2) Pop-Lazic 2’.

Strafworpen: 2/3 – 6/6

De samenvatting van het duel Nederland tegen Servië kunt u bekijken op:

https://ehftv.com/player/vod/netherlands-v-serbia-match-highlights/MF9hazR0czc3eSU3QyUyRmNvbW1vbl9maWVsZCUzRnNsdWclM0Rjb21tb24tZmllbGRzJTdDY2xvdWRfbWF0cml4X2dsb2JhbF9mZWVkJTdDJTdCJTIybWV0YURhdGEuY2F0ZWdvcnklMjIlM0ElMjJIaWdobGlnaHRzJTIyJTdE

cover Larissa Nüsser in de tang bij de Servische defensie

foto EHF Kolektiff Images

Deel dit bericht