Nieuws

DRIE CLUBS DIT WEEKEINDE EUROPEES AAN DE SLAG

DRIE CLUBS DIT WEEKEINDE EUROPEES AAN DE SLAG

Voor drie ploegen in de eredivisie is er komend weekeinde een aangename onderbreking van d e competitie. Beloond voor de prestaties van vorig seizoen ontmoeten SEW, VZV en Handbal Venlo in de European Cup hun eerste tegenstanders. Quintus heeft het tweeluik met het Griekse Kamaterou verplaatst naar 15 en 16 oktober: beide duels worden in Kwintsheul gespeeld.

Uit de eerste vier competitieduels pakte Handbal Venlo de volle acht punten, na winst op Vlug en Lenig, BFC, Quintus en Volendam. Samen met SEW – winst op Kwiek, DSVD, VOC en PSV - wordt de gedeelde koppositie ingenomen. VZV speelde vijf keer: na vier verliesbeurten – Velo, Kwiek, DSVD en VOC – kon in het vijfde duel tegen PSV voor het eerst gejuicht worden.  

SEW

SEW staat zaterdag om 14:00 uur als eerste Nederlandse ploeg aan de afworp in het Zuid-Zweedse Lund, bekend om de LUNDA SPELEN, een jeugdtoernooi dat sinds 1978 elk jaar tussen kerst en nieuwjaar wordt gehouden. SEW, onder leiding van de nieuwe coach Michael Vijverberg, kende in de eredivisie een voortreffelijke start: vier duels, acht punten.

Tegenstander LUGI DAM pakte in drie competitieduels drie punten en bezet voorlopig plek tien in de SHE Liga die uit twaalf ploegen bestaat. Woensdagavond speelt LUGI nog in het Zweedse bekertoernooi een uitduel bij tweedeklasser Aranas.

In 2020 liet de Zweedse ploeg de duels met het Russische Krasnodar in de European League schieten. In 2017 lukte het niet om via Mingeshavir (Azerbeidzjan) de kwalificatie voor de European League te bereiken: 27-29 en 24-24. In 2014 was Gran Canaria in de voorronde van de European League de sterkste: 23-25 en 24-28.

HANDBAL VENLO

Handbal Venlo reist naar het zuiden van Polen, richting de grens met Oekraïne waar de ploeg van coach Robin Gielen JKS Jaroslav – een plaats op ruim vijftig kilometer van de Oekraïense grens - om 17:00 uur tegenover zich vindt. In die ploeg twee speelsters uit Wit-Rusland en twee uit Oekraïne. In de competitie bezet de Poolse ploeg plaats 7, met 3 punten uit 3 duels. Woensdagavond komt Jaroslaw nog in actie tegen EKS Start Elblag, de huidige nummer 5 met 6 uit 3.

       

        Team JKS Jaroslav, foto EHF

Venlo heeft in de voorbije maanden ‘een jasje uitgedaan’: Annika Noordink, de zusjes Lianne en Janiek van Sleeuwen, Becky van Nijf en Tessa Schuijs zijn er niet meer bij. De Poolse ploeg debuteert Europees, daar waar Venlo vorig seizoen tot vier duels reikte tegen het Zwitserse LK Zug en het Servische ZRK Bekament.

Na de twee Europese duels tegen het Poolse JKS Jaroslaw en competitiewedstrijden tegen VZV en Velo wordt de competitie vanwege het EK onderbroken tot 23 november onderbroken. Venlo ontvangt dan medekoploper SEW.

VZV

Het Finse Dicken, de nationale kampioen, is voor het tweede seizoen actief in Europa, vorig jaar was de tweede ronde in de European Cup meteen eindstation: Brixen was 26-29 en 23-34 te sterk. In de nationale competitie – met zes ploegen - pas één duel: van BK46 werd met 32-18 gewonnen. VZV, dat met een sterk verjongde ploeg in speelronde 5 pas de eerste winst pakte – 31-28 bij debutant PSV – kan met een goed resultaat in eigen huis (20:00 uur) niet alleen een gooi doen naar de volgende ronde maar ook vertrouwen tanken voor het verdere verloop van de competitie. Vier dagen na het tweeluik met de Finse ploeg komt regerend kampioen Handbal Venlo op bezoek in ’t Veld.

COMPETITIE

De overige acht ploegen zetten hun competitie voort. VOC dat eerder de punten aan SEW moest afstaan, ontvangt debutant Velo. Het nog puntloze BFC doet er goed aan in De Haamen de winst te pakken tegen Volendam dat met 3 uit 4 net boven de 'degradatiepoule' staat. DSVD en Kwiek strijden om de 'titel van het oosten'. Kwiek moest buigen voor Vlug en Lenig en SEW maar pakte de punten waar nodig: Velo en VZV. Quintus ontmoet in eigen huis een taaie tegenstander, Vlug en Lenig dat twee punten in vier duels meer pakte dan het team uit Kwintsheul. PSV is speelvrij: de ploeg kwam eerder deze week al in actie tegen VZV en verloor met 28-31.

cover Beeld uit het EC-duel tussen SEW en Maccabi

foto Jaap van der Pijll

Deel dit bericht