Nieuws

Drie Nederlandse speelsters genomineerd voor ’s werelds beste handbalster

Drie Nederlandse speelsters genomineerd voor ’s werelds beste handbalster

Van de Redactie – Vanaf vandaag, 3 juli tot 18 juli is het mogelijk te stemmen voor ’s werelds beste handbalster van 2019, georganiseerd door de Internationale Handbal Federatie (IHF). Dit alles rond de viering en in aanloop naar de eerste jaarlijkse Internationale Handbal Week die van 12 tot 18 juli wordt gehouden.

De genomineerden werden in januari gekozen door een panel van 18 experts, bestaande uit negen topcoaches en negen IHF-experts. Dertien landen en drie continenten waren vertegenwoordigd onder de speelsters die werden genomineerd voor de prijs voor vrouwelijke wereldspeler van het jaar, waarbij Noorwegen, Spanje en Rusland de sterkste vertegenwoordiging hadden met elk vier spelers.

Fans bepalen de uiteindelijke prijswinnaar tussen de vijf finalisten. De winnaars worden bekendgemaakt aan het einde van de Internationale Handbalweek op 18 juli.

En de genomineerden zijn ...

Anna Vyakhireva - Rusland / Rostov-Don

De Russische rechter opbouwspeelster Anna Vyakhireva was een belangrijke speelster toen haar team in december 2019 de bronzen medaille opeiste op het WK 2019 in Japan. Eerder dat jaar bereikte ze met haar club Rostov-Don de finale van de Champions League. Vyakhireva stond tijdens het WK 2019 duidelijk bovenaan in de ranglijst waar het gaat om assists: 62 keer kwam de bal van haar hand, met 45 doelpunten werd ze de tweede topscorer van de Russische ploeg.

Haar optreden op Japan 2019 leverde Vyakhireva het All-star Team rechter opbouwpositie op, een positie die ze ook toebedeeld kreeg na het Champions League 2018/2019-seizoen. Naast haar internationale prestaties in 2019 op zowel club- als nationaal teamniveau, vierde Vyakhireva binnenlands succes met Rostov-Don en won het Russisch kampioenschap 2018/19.

Estavana Polman - Nederland / Team Esbjerg

Als de meest waardevolle speler van het WK 2019 speelde Estavana Polman een cruciale rol in het Nederlandse gouden succes. Polman behoorde met 58 doelpunten tot de topscorers van het laatste WK en stond vierde op de ranglijst van assists: 43. Naast haar MVP-prijs werd Polman uitgeroepen in het All-star Team als spelverdeelster.

Met haar club, Team Esbjerg, had Polman een geweldig jaar in 2019. Het seizoen 2019 eindigde met het feit dat Esbjerg hun tweede Deense kampioenschapstrofee in de geschiedenis opeiste en tevens de finale bereikte van Europa’s tweede internationale clubcompetitie, de EHF Cup. Voor komend seizoen schuift Esbjerg door naar de Champions League.

Polman speelde een belangrijke rol in alle clubcompetities voor Esbjerg. Ze eindigde als vierde op de topschutterslijst in de EHF Cup 2018/19 en behoorde ook tot de topscorers in de Champions League in de eerste helft van het seizoen 2019/20.

Stine Bredal Oftedal - Noorwegen / Györi Audi ETO KC

Stine Oftedal's grootste prestaties in 2019 waren in clubcompetities, omdat ze een belangrijke schakel was in het opnieuw winnen van de Champions League-titel met Györi Audi ETO KC, nadat ze haar eerste trofee met de Hongaarse club een jaar eerder opeiste. Voor haar rol in het seizoen 2018/19 werd Oftedal uitgeroepen in het All Star-Team van de Champions League als centrale verdediger. Györ won ook het Hongaarse kampioenschap in 2018/19.

Later in 2019 leidde Oftedal Noorwegen als aanvoerder op het WK 2019 waar de ploeg de halve finale bereikte en uiteindelijk op plaats vier eindigde. Oftedal was de leidende speelster bij Noorwegen en de zevende topscorer van het WK met 51 doelpunten. Ze eindigde ook als derde in assists: 47.

Lois Abbingh - Nederland / Rostov-Don

Naast Polman was Lois Abbingh het cruciale element voor de wereldtitel van Nederland in december 2019. Abbingh was de topscorer van het Wereldkampioenschap, met 71 doelpunten - en het was haar 71e die de gouden medaille voor Nederland veilig stelde met de benutte strafworp in de finale tegen Spanje in de slotseconden. Ze was ook goed voor 30 assists.

Eerder dit jaar bereikte Abbingh, samen met Vyakhireva met de Russische club Rostov-Don, de finale van de Champions League en won ook het Russische kampioenschap. Ze was Rostov's topscorer in het seizoen 2018/19, met 63 doelpunten.

Tess Wester - Nederland / Odense Håndbold

De Nederlandse keepster Tess Wester sloot 2019 af met het winnen van het WK in Japan. Ze werd verkozen in het All Star-Team WK 2019 met 107 stops achter haar naam, het op één na hoogste aantal in het toernooi.

Op clubniveau behaalde Wester met Odense de derde plaats in het Deense kampioenschap. Odense bereikte de kwartfinales van de Champions League 2018/19, maar werd in die fase door Györ uitgeschakeld. Voor het seizoen 2019/20 speelde Odense in de EHF-Cup.

Bij de mannen zijn de vijf genomineerden Niklas Landin (doelman THW Kiel), Sander Sagosen (PSG, volgend seizoen THW Kiel), Rasmus Lauge (Veszprem), Luka Cindric (Barcelona) en titelverdediger Mikkel Hansen (PSG).

Bij de trainers van de damesploegen is Oranje-coach en clubcoach bij Metz, Emmanuel Mayonnade een van de vijf genomineerden. Hij neemt het op tegen de Spanjaard Carlos Viver, Ambros Martin (Rostov Don / Rusland), Gabor Danyi (Györ / Hongarije) en Thorir Hergeirsson (Noorwegen).

De nominaties bij de trainers bij de mannen zijn Maik Machulla (Flensburg), Roberto Garcia Parrondo (Vardar / nationale ploeg Egypte), Didier Dinart (ex-nationale ploeg Frankrijk), Nikolaj Jacobsen(nationale ploeg Denemarken) en Christian Berge (nationale ploeg Noorwegen).

Stemmen kan via:

https://www.ihf.info/media-center/news/voting-2019-ihf-world-players-and-2019-ihf-world-coaches-year-open

cover Estavana Polman, een van de vijf genomineerden

foto archief HSP / IHF

Deel dit bericht