Nieuws

DROOM DIE UITKOMT: SENSATIONELE ZEGE ORANJE OP HONGARIJE

DROOM DIE UITKOMT: SENSATIONELE ZEGE ORANJE OP HONGARIJE

Van de Redactie – De eerste zege op het 15e EK voor mannen in Hongarije en Slowakije is er voor de nationale mannenploeg. In Boedapest werd favoriet Hongarije, voor 20.000 fans, met 28-31 verslagen. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson voor met 10-13. Komende zondag de volgende wedstrijd, om 20:30 uur tegen IJsland.

Twintig keer speelde Oranje sinds 1971 tegen de Hongaren. Negentien keer was er verlies, alleen op 28 november 1989 wist Nederland in Maastricht een puntje te pakken: 21-21. Vandaag dus een cruciaal duel voor een gedreven Oranje, dat zo graag stappen wil zetten richting de Europese sub-top en top. Sinds de komst van de IJslandse coach Erlingur Richardsson in 2017 maakt dem ploeg een mooie ontwikkeling door met onder meer een eerste deelname aan het EK 2020 waar Spanje en Duitsland in de groepsfase nog te sterk waren maar Letland de rekening gepresenteerd kreeg.

In een volgepakte MVM Dome in Boedapest was het Kay Smits die de eerste treffer voor zijn rekening nam. Hongarije maakte snel gelijk, maar ook Luc Steins wist het net te vinden. De 2-2 volgde na een hard schot vanaf de cirkel. Het waren de Oranjeheren die het heft in handen namen. Lus Steins zette met een schijnbeweging de Hongaarse verdediging op het verkeerde been en rondde af. Rutger ten Velde schoot raak uit de linkerhoek en Kay Smits benutte een penalty: 2-5.

Iso Sluijters kreeg een twee minuten tijdstraf, maar de daaropvolgende penalty werd knap gekeerd door Bart Ravensbergen. De Nederlandse dekking stond goed en wist de Hongaren maar liefst vijf minuten van het scoren af te houden. In de tiende minuut maakte Dominik Mathe het derde doelpunt voor de tegenstander. Een twee minuten tijdstraf voor Hongarije werd door de Oranjeheren direct afgestraft. Kay Smits en Dani Baijens scoorden en zorgden voor een 3-7 voorsprong. Nee, het scorebord loog niet. De voorsprong werd verder uitgebreid. Kay Smits (2x) en Samir Benghanem vonden allebei het net.

Met nog ruim tien minuten te spelen was de stand 5-10. In het Nederlandse doel stonden Bart Ravensbergen en Dennis Schellekens goed te keepen, ze zorgden ervoor dat de Hongaren zes minuten zonder doelpunt bleven. In de slotfase van de eerste helft verkleinde de tegenstander het gat. Ivar Stavast scoorde voor Oranje én kreeg een twee minuten tijdstraf, die werd direct afgestraft. Met twee doelpunten op rij stond het verschil nog maar op drie doelpunten: 9-12. Kay Smits scoorde namens Nederland een vliegertje op aangeven van Luc Steins. Bence Banhidi bepaalde de ruststand op 10-13 in Nederlands voordeel.

Marge

De Hongaren schoten uit de startblokken in de tweede helft. Er werd direct twee keer gescoord waardoor het verschil nog maar één doelpunt was. Kay Smits deed wat terug namens Nederland maar ook de tegenstander wist wederom het net te vinden. Er werd om en om gescoord, namens Oranje deed Dani Baijens dat twee keer na een mooie individuele actie. Het was diezelfde Baijens die vervolgens tijdstraf kreeg. Deze werd niet benut door de Hongaren waarna hij hoogstpersoonlijk het verschil naar drie doelpunten tilde: 14-17.

Robin Schoenaker vergrootte de voorsprong met een schot vanaf de cirkel. Mate Lekai wist twee keer het net te vinden, maar ook Kay Smits en Bobby Schagen scoorden. Na tien minuten spelen liep Dani Baijens tegen zijn tweede tijdstraf aan en direct daarna kreeg Rutger ten Velde een rode kaart. Hierdoor stond Nederland met twee man minder in het veld. De tegenstander maakte gebruik van de ruimte in de dekking en scoorde twee keer: 18-20.

Lange tijd schommelde de wedstrijd op en neer. Het verschil bleef tussen de twee en drie doelpunten in Nederlands voordeel. Tot tien minuten voor tijd. Bij 23-26 gingen de Hongaren vol in de aanval. Dit leverde meteen doelpunten op, waar Nederland ongelukkiger was in de afronding. De aansluitingstreffer werd gemaakt door Richard Bodo: 25-26. Een spannende slotfase brak aan. Twintigduizend Hongaarse fans, maar daartussen plukjes Oranje-supporters, roken alsnog de sensatie en gingen vol achter hun ploeg staan: een kakofonie van geluid zette de Budapest Arena op z’n kop. Maar Oranje bezweek niet.

Bobby Schagen scoorde, aan de andere kant vond ook Hongarije het net. Kay Smits schoot de bal snoeihard tegen de touwen waarna Mate Lekai dit twee keer deed en Hongarije naast Nederland zette: 28-28.

Met nog drie minuten te spelen scoorde Jeffrey Boomhouwer, waar Hongarije een kans miste. Jasper Adams kreeg een tijdstraf, hij ging wat al te fanatiek met z’n opponent om. Een wisselfout aan Hongaarse kant betekende dat ook daar een man minder in het veld stond in de laatste minuut. Tot woede van assistent-coach Laszlo Nagy, voormalig tophandballer. Samir Benghanem bleef koel op de cirkel en maakte de dertigste treffer voor Oranje waarmee de winst binnen was.

De Hongaren wisten de volgende aanval niet af te ronden, ze hadden zich behoorlijk vergist in de mentale veerkracht en gedegen spel van dit Oranje. De laatste treffer kwam op naam van Dani Baijens: 28-31.

cover Dani Baijens, zes treffers bij historische zege op Hongarije

foto NHV

Deel dit bericht