Nieuws

Duel tegen Cuba als opmaat voor krakers tegen Servië en Noorwegen

Duel tegen Cuba als opmaat voor krakers tegen Servië en Noorwegen

Door Frits Feuler – Dinsdagmorgen (07.00 uur Nederlandse tijd, ZIGGO Sport) staat Oranje in de startblokken voor het derde groepsduel bij het WK in Japan. De zure nederlaag in het openingsduel tegen Slovenië is breed uit gemeten in de media. Veranderen gaat niet meer. Angola probeerde het wel met veel fysieke kracht, maar Oranje hield stand. In de laatste tien minuten sloeg de bronzen medailliewinnaar van 2017 toe: van 7-24 naar uiteindelijk 35-28.

Het nietige Cuba wacht nu aan de andere kant van de middenlijn als tegenstander. Tweemaal kwam de kampioen van Noord-Amerika en het Caraïbisch gebied op dit WK in actie, tweemaal dik verlies. Noorwegen gaf handballes: 47-16 verlies. Servië deed die eerste WK-les nog een dunnetjes over: 46-27 verlies. De Cubaansen hadden aanvallend blijkbaar al iets bijgeleerd.

Aan dat soort uitslagen hoeft Oranje zich niet te spiegelen. Immers, Cuba zal zeker niet doorgaan naar de hoofdronde, dus de punten die tegen deze ploeg behaald zijn, worden in de volgende groepsfase geschrapt. Belangrijk voor de bondscoach is om de juiste mix in de opstelling te vinden die het beste rendeert. Wel veel wisselen, niet veel wisselen. Routiniers extra rust geven en vertrouwen op de jongeren die de klus moeten klaren? Werken met spelersblokken, mixen van opstellingen? Alle variaties op opties zullen doorgenomen zijn.

Wel is het zaak om tegen de nummer 41 van de Internationale ranglijst blessurevrij door te komen. Defensief zoeken naar de goede afstemming, de ooit zo gekende snelle tegenaanval nog een ‘herbeleven’ en de vaste aanvalspatronen slijpen. Zonder druk, zonder stress.

Cuba was op de laatste vijf WK’s tweemaal present: in 2011 een 22e plek, twee jaar later in Denemarken een plaats lager.

Verrassend op de tweede WK-dag in groep A was het meer dan ruime verlies van Slovenië tegen titelkandidaat Noorwegen: 20-36. Halverwege (12-13) was nog geen sprake van een dergelijk eindresultaat. Gros en Stanko, de beide plaaggeesten voor Oranje met 19 treffers, kwamen nu samen tot ‘slechts’ twaalf streepjes.

Wereldkampioen Frankrijk heeft inmiddels drie van de vier punten ingeleverd: verlies tegen Z-Korea (27-29) en een draw tegen Brazilië (19-19) waren vooraf niet ingecalculeerd.

Deel dit bericht