Nieuws

LOTING WK 2023: MAAKT ORANJE KANS OP WILD CARD

LOTING WK 2023: MAAKT ORANJE KANS OP WILD CARD

Op 2 juli wordt geloot voor de groepsindeling voor het WK 2023 bij de mannen. Twee voormalige handballegenden, Slawomir Szmal en Magnus Wislander zijn ‘aangenomen’ om de loting in Katowice te verrichten. Het tijdstip van de loting is nog niet bekend.

Het WK 2023 vindt plaats van 11 tot 29 januari in negen arena’s. In Zweden zijn dat Stockholm, Göteborg, Malmö Jönköping en Kristianstad. Polen heeft Katowice, Krakau, Gdansk en Plock als wedstrijdplaatsen.

Voor teams uit pot 1 staat de wedstrijdplaats op voorhand al vast. Duitsland en Polen komen in Katowice in actie, Spanje en Noorwegen spelen in Krakow. Zweden werkt de duels in Göteborg af, IJsland koos voor Kristianstad, Kroatië voor Jönköping en Denemarken voor Malmö. Komende week (26 tot 30 juni) wordt de winnaar bekend uit de groep Noord-Amerika en Caraïbisch gebied waar USA, Mexico, Groenland en Cuba om één ticket in pot 4 spelen.

De vijf deelnemende ploegen uit Afrika zijn pas op 19 juli bekend. De winnaar komt in pot 1. Nummer 2 en 3 zitten in pot 3, 4 en 5 komen in pot 4. Daarnaast deelt de Internationale Handbal Federatie (IHF) nog twee wild cards uit. Voor de loting op 2 juli maakt de wereldbond bekend welke twee landen alsnog mogen afreizen naar het WK.

Wild cards

Een van de kanshebbers op een wild card zou Nederland kunnen zijn dat op het voorbije EK verraste met een tiende plek. Maar dan moet het lot Oranje gunstig zijn gezind. De nummers 1 tot en met 8 van het EK zijn al ingeloot, Montenegro (11) en Polen (12, organisator) eveneens. Servië (14e) en Hongarije (15e) zijn er ook bij evenals Portugal (19e) en Noord-Macedonië (23e). Van de eerste 15 ploegen op het EK zijn alleen Nederland en Tsjechië nog in beeld. Er wordt door de IHF – en specifiek door voorzitter Hassan Moustafa - ook gekeken naar ploegen buiten het Europese continent. Medio april werd Oranje, na eerdere winst in Portugal, alsnog in het thuisduel de weg naar een historische deelname aan een WK versperd.

België kwalificeerde zich wel voor dit WK: het beslissende tweeluik tegen Slowakije (18e) werd met winst afgesloten. In de daaropvolgende play offs hoefden de zuiderburen niet in actie te komen tegen Rusland (9e): die ploeg werd vanwege de uitbraak van de oorlog in Oekraïne geschorst.

Indeling potten loting WK 2023:

Pot 1

Denemarken, Zweden, Spanje, Frankrijk, Noorwegen, IJsland, Duitsland, Afrika 1

Pot 2

Qatar, Kroatië, België, Brazilië, Portugal, Polen, Montenegro, Noord-Macedonië

Pot 3

Servië, Hongarije, Argentinië, Bahrein, Saoedi Arabië, Afrika 2, Chili, Afrika 3

Pot 4

Uruguay, Afrika 4, Afrika 5, Iran, Zuid-Korea, Noord-Amerika 1, wild card 1, wild card 2

cover Spelmoment uit het EK-duel tussen Nederland en Frankrijk

foto Reza

Deel dit bericht