EERSTE NEDERLAAG DUITSLAND EN ZWEDEN; MAZZEL NOORWEGEN, FRANKRIJK IN SLOTSECONDE NAAST EGYPTE
Speelronde 3 bij de mannen begon met het ongeslagen Noorwegen tegen Hongarije. De Hongaren moesten winnen om een goede stap richting de kwartfinales te maken. Tot 8-8 was de score in evenwicht, daarna pakten Bodo en Banhidi uit: 8-11.
Drie treffers van Alexander Blonz (linkerhoekspeler van GOG) werkten het verschil weg: 11-11. Fazekas en Imre bepaalden de ruststand op 11-13. De Noren slaagden er in de tweede helft – drie minuten voor tijd – voor het eerst op voorsprong te komen: tot die tijd beantwoordde Hongarije treffers van onder meer Sagosen en Blonz met name door Richard Bodo – zes treffers in totaal – en Bence Imre (rechterhoekspeler van Szeged). Simen Lyse tekende voor 25-24 (58’), Mate Lekai repareerde tien tellen later: 25-25. Toen Imre op weg naar het Noorse doel zijn inzet zag gekeerd door Bergerud, was de snelle hervatting de Hongaren te machtig: ‘on the buzzer’ schoot Alexander Blonz vanuit een kleine hoek de bal tussen paal en rechterbeen van de verbouwereerde Palasics: 26-25.
DUITSLAND MOET PASSEN
Duitsland en Kroatië kwamen elkaar in maart ook al tegen op het OKT in Hannover, de Kroaten wonnen met 33-30. Twee maanden eerder, op het EK in eigen land, moest Duitsland ook buigen: 24-30. De laatste Duitse winst op ‘Angstgegner’ Kroatië dateert uit een oefenduel in 2019: 24-23. 4-5 was de eerste en meteen ook laatste voorsprong voor de Duitsers waar doelman Andreas Wolff bepaald niet zijn beste dag had. Na rust (15-13) ging het snel: van 20-15 en 24-19 was Kroatië bij 26-20 (50’) in veilige haven. Luka Cindric legde de 31-26 eindstand vast. Beide ploegen gaan in groep A – voorlopig - met 4 uit 3 aan de leiding. Duitsland ontmoet nog Spanje en Slovenië.
ZWEDEN: TWEEDE NEDERLAAG
Na het verlies tegen Duitsland en de winst op Spanje had Zweden met een zege op Slovenië de kwartfinales binnen bereik. Het liep anders: binnen zeven minuten leidden de Slovenen met 5-2, deed Zweden nog even wat terug (5-4) maar moest heel wat energie verbruiken om bij rust 'slechts' met 15-14 achter te staan. Bij 23-18 (43') was er een heuse marge, via 26-20 en 28-21 kwam Slovenië vijf minuten voor tijd in veilige haven: 29-24. Blaz Janc was goed voor 10 Sloveense treffers, Aleks Vlah benuute acht scoringkansen. Hampus Wanne was met es treffers Zweeds topscorer.Zweden krijgt Kroatië en Japan nog als tegenstanders.
FRANKRIJK 'ON THE BUZZER'
Net als Noorwegen moest ook een bibberend Franrkijk wachten tot de allerlaatste seconde op een puntendeling tegen het sterk spelende Egypte: 26-26. Bij 5-5 sloegen de Egyptenaren een eerste gaatje om met een 11015 voorsprong de rust in te gaan. Ook in de tweede helft kreeg de regerend Olympisch kampioen - met al twee nederlagen achter de naam - tot 13-18 weinig vat op de Afrikaanse kampioen: 13-18. Een 4-0 run bracht de ploeg van coach Guillaume Gille terug in de wedstrijd: 17-18. Op minder dan vier minuten van het eindsignaal leken de kansen voor de Fransen verkeken: 24-26. Dika Mem scoorde de 'Anschlusstreffer', Egypte miste vrij voor doel. Acht seconden voor tijd de laatste Franse time out: tik, tak, bal naar de opkomende Remili die Fabreagas aan de lijn vond: tegen zijn alles-of-niets-schot - zijn vijfde treffer als topscorer - was Mohammed Aly kansloos: 26-26. Yahia Omar (8) en Ahmed Adel (6) waren de trezekerste Egyptenaren. Frankrijk moet nog vier punten zien te pakken in de duels tegen Argentinië en Hongarije, Egypte ontmoet nog Noorwegen en Argentinie.
MATHIAS GIDSEL
Slotduel van de avond Denenarken tegen Argentinië. Kat-en-muis-spelletje, al konden de Zuid-Amerikanen een helft redelijk bijblijven: 19-14. Toen al de grote Mathioas Gidsel-show: 10 kansen, tien treffers. Zonder strafworpen! Zou de linkspoot van Füchse Berlin in de tweede helft op die manier doorgaan, dan kon hij het record van zijn coach Nikolaj Jacobsen uit 1998 - hij scoorde toen exact vijftien keer in een wedstrijd - verbeteren. Zover kwam het niet: de teller stokte bij 13 uit 13. Denemarken won met 38-27.
PROGRAMMA, UITSLAGEN EN STANDEN:
SCHORSING JIM GOTTFRIDSSONIn overeenstemming met artikel 22, punt 4 van de IHF ''Statuten'' en artikel 2, paragraaf 2.1, punt 1, en artikel 4 van de ''Wettelijke bepalingen'', heeft de disciplinaire commissie van de Olympische Spelen Parijs 2024, France 2024, bestaande uit Joel Delplanque (voorzitter), Narcisa Lecusanu (lid) en Frantisek Taborsky (lid) handelden na ontvangst van de claim van de heer Per Olesen, IHF-official, en de heer Arthur Brunner/de heer Morad Salah, scheidsrechters van wedstrijd nr. 16 speelde op 31 juli 2024 in Parijs tussen het nationale herenteam van Slovenië en het nationale herenteam van Zweden. Zweden verloor dat duel met 24-29.Na lezing van de claim heeft de Tuchtcommissie de volgende unanieme beslissing genomenDe speler van het Zweedse nationale herenteam met rugnummer 24 – Jim GOTTFRIDSSON – krijgt een tijdelijke schorsing opgelegd van één (1) wedstrijd gespeeld in toernooien gehouden door de IHF (“Regelgeving betreffende straffen en boetes, artikel 17, Sectie-Diskwalificatie, punt f'' ) als gevolg van bijzonder roekeloze, bijzonder gevaarlijke, met voorbedachten rade of kwaadwillige actie (“IHF-spelregels, regel 8.6) in wedstrijd nr. 16 (herentoernooi) gespeeld op 31 juli 2024 in Parijs tussen het nationale team van Slovenië en het nationale team van Zweden op de Olympische Spelen Parijs 2024.De Zweed mist in elk geval het duel op vrijdag als Zweden tegen Kroatië speelt.
cover Alexander Blonz: negen treffers voor Noorwegen waarvan de laatste 'on the buzeer' de winnende was tegen Hongarije
foto IHF