Nieuws

ESTAVANA POLMAN: ARBITRAGEZAAK TEGEN ESBJERG

ESTAVANA POLMAN: ARBITRAGEZAAK TEGEN ESBJERG

Bron: daniasport.hu - De werkrelatie tussen Team Esbjerg en Estavana Polman is nog niet voorbij, hun meningsverschillen duren nu voort. Nu voor de rechtbank. Volgens de Deense Handbalbond heeft Team Esbjerg zijn contract met Estavana Polman geschonden door haar uit te sluiten van de training. Daarom daagt de speler, met hulp van de vakbond, haar zaak voor de rechter.

Zoals eerder bekend speelde de Nederlandse international in februari in een wedstrijd waarin zij in de slotfase ‘weigerde’ een invalbeurt te doen na een beslissing van haar coach Jesper Jensen. Polman beweerde niet speelklaar te zijn. In maart besloot Esbjerg om "de samenwerking met Polman te beëindigen", hoewel de speelster tot op de dag van vandaag nog een contract heeft bij de club en dat contract graag zou afhandelen via een arbitragezaak. Dit werd bevestigd aan TV 2 SPORT door Torben Vinther, directeur van de Handball Players' Union.

"Zoals voor velen duidelijk is, is er een conflict tussen Estavana en de club. Esbjerg probeerde dit conflict op te lossen door haar uit te sluiten van training en alle andere mogelijke activiteiten rond het team. Dit mag volgens het standaard spelerscontract niet”, zegt Torben Vinther. “Zij kreeg te horen dat zij niet langer kon deelnemen aan trainingen of andere activiteiten rond het team. Of om wedstrijden met geblesseerde spelers te kijken. Haar werd fysiotherapie aanbevolen, maar dan wel in haar eentje. Dat mag in deze vorm niet', aldus de vakbondsdirecteur.

Standpunt

De club is het natuurlijk niet eens met het standpunt van de Handbalspelersbond en die uitleg van het contract. “Naar onze mening komt Team Esbjerg Elitehåndbold A / S haar contractuele verplichtingen jegens Estavana Polman na. We proberen al een tijdje een manier te vinden om Estavana's carrière te helpen. Als onderdeel daarvan hebben we aangeboden om ook een spelerslicentie af te geven,” schreef de club onlangs in een persbericht. De club voegt er ook aan toe dat ze verder geen commentaar geeft over deze zaak.

Eerder dit jaar kreeg Estavana Polman een korte schorsing van haar club, volgens artikel 4.2 van het standaardcontract van de Deense Handbalbond. Nu is het juist die regel die Team Esbjerg zegt dat de handbalbond niet volgt.

“Een speelster is verplicht om te spelen voor het team waarvoor hij/zij is gecontracteerd, ongeacht of de wedstrijd onderdeel is van een officieel toernooi, oefenwedstrijd of bekerwedstrijd. De speler heeft het recht om mee te trainen met het eerste elftal of met een groep van dezelfde leeftijd als de speler, dus kan de speler niet worden geïnstrueerd om met teams uit lagere klasse teams mee te trainen.”

Op het eerste gezicht is de eerste zin misschien interessant, want volgens JydskeVestkysten weigerde Estavana Polman eerder dit jaar in een Champions League-wedstrijd in te vallen. De zaak werd afgedaan met een schorsing voor korte tijd, waarna Esbjerg schreef dat "de partijen zijn overeengekomen het incident achter zich te laten en samen te werken in het voordeel van de club".

                            

                   Estavana Polman en haar manager bij een duel tussen FTC en Rostov, foto HSP

Dus betrad Polman op 7 februari opnieuw het veld, maar in maart besloot de club de samenwerking met de speelster te beëindigen. "We hebben een contract met Estavana Polman tot en met 30 juni 2023, we zullen dit nakomen. Ze wordt betaald volgens de regels, maar moet praktisch individueel trainen, om aan lichaamsbeweging te doen, zal geen onderdeel zijn van het team,” aldus Said Bjarne Pedersen, voorzitter van de club.

Isolatie

Dus je kunt niet met de rest van het eerste elftal in de zaal zijn? "Estavana maakt geen deel uit van die selectie van het eerste team, dus ik denk dat iedereen het zo begrijpt", zei de president. Het contract beschermt spelers echter ook tegen "isolatie". Volgens Torben Vinther is het contract echter nog steeds van kracht en daarmee overtreedt Esbjerg artikel 4.2. volgens de Handbalspelersbond.

“We houden er rekening mee dat Estavana nog een jaarcontract heeft en als uitgangspunt in Esbjerg wil blijven. Als dit niet mogelijk is, moeten we uitzoeken hoe we de samenwerking kunnen beëindigen. Op dit moment heeft Esbjerg gekozen voor een oplossing die niet duurzaam is. Dit onderdeel van het standaardcontract van de spelers (clausule 4.2-ev.) is juist bedoeld om te compenseren voor de situatie waarin een club genoeg heeft van een speler en hem uitsluit, waardoor die speler op de achtergrond blijft totdat hij zich zo verveelt dat hij op zoek gaat naar een andere oplossing. Daarom willen we niet alleen Estavana Polman, maar alle andere handbalsters beschermen tegen dit fenomeen!” zegt Torben Vinther, voorzitter van de Players' Union.

De zaken worden naar verwachting in augustus behandeld door een arbitragetribunaal, waar drie oplossingen mogelijk zijn:

• Team Esbjerg en Polman komen een afkoopsom overeen

• Esbjerg en Polman komen overeen om over te stappen naar een andere club (verkoop of verhuur)

• Esbjerg en Polman verzoenen zich en werken weer samen

Sportieve resultaten Estavana Polman
Polman kwam in 2013 over van Sonderjyske naar Team Esbjerg en speelde sindsdien 240 duels waarin ze goed was voor 1270 treffers. Met dat aantal is ze tot op heden de succesvolste speelster in de clubgeschiedenis. Voor Oranje kwam de Arnhemse 144 keer uit, ze scoorde 546 keer. In Nederland was ze actief voor AAC Arnhem en VOC Amsterdam.
Met Sonderjyske promoveerde Polman naar de hoogste Deense liga, met Esbjerg werd ze meermaals kampioen: 2016, 2019, 2020. Bekerwinnaar werd ze in 2017 en 2021, winnaar van de Super Cup in 2015 en 2019. Met Nederland won ze in december 2019 de WK-titel in Japan, daarvoor reikte ze met Oranje tot WK-zilver (2015) en EK-zilver (2016) alsook brons bij het WK van 2017 en EK in 2018.

cover Februari 2022: Esbjerg - Brest, time out, Polman in trainingspak, op voorgrond coach Jesper Jensen

foto EHF

Deel dit bericht