Nieuws

Europese duels SEW onzeker

Europese duels SEW onzeker

Bron: NH Nieuws.nl - Voor de handbalvrouwen van SEW kan de boodschap die premier Rutte gisteravond bracht, zomaar flinke impact hebben. Komend weekend staan twee Europa Cup-wedstrijden op het programma in Wognum, waarvan de doorgang onzeker is: "Het is een moeilijke situatie want de Spaanse tegenstanders hebben een topsportstatus, maar onze meiden niet."

Herman op den Kelder is topsportmanager bij SEW en hij heeft er een hard hoofd in. "We moeten volop aan de bak om uit te zoeken wat dit voor komend weekend betekent en zijn in gesprek met het ministerie en het Nederlands Handbal Verbond (NHV) om te kijken of wij een uitzondering vormen." 

Zelf zal de club de stekker er niet uit trekken, want daar staat een flinke boete op. "Als wij de wedstrijd nu afzeggen moeten we 10.000 euro boete betalen aan de European Handball Federation (EHF). We moeten daarom goed kijken wat de juiste stappen hierin zijn, want als het niet door mag gaan, dan is dit overmacht."

Boete

De club speelt weliswaar op eredivisieniveau, maar handbal is in Nederland geen professionele sport. Spelers hebben dan ook geen zogeheten A-status die nodig is om de sport op professioneel niveau uit te kunnen blijven oefenen na de afkondiging van de coronamaatregelen. "We gaan in gesprek met het ministerie en de bond om te kijken of wij een uitzondering vormen, maar het kan zomaar zijn dat wanneer je geen professionele sporter bent, je gewoon amateur blijft."

Het vrouwenteam dat meedoet op Europees niveau had vorige week eigenlijk op Gran Canaria moeten zijn voor de wedstrijden, maar corona gooide hier ook al roet in het eten. "Het zou betekenen dat wij bij terugkomst allemaal tien dagen in quarantaine moesten en dat is voor het team niet mogelijk." Omdat de tegenspeelsters wel een profstatus bezitten werd besloten de heen- én terugwedstrijd in Nederland te spelen.

Vergeleken met de gezondheid is handbal maar bijzaak, maar voor ons is het wel een hele belangrijke bijzaak

"Twee internationale wedstrijden, daar hoort een groots welkom bij voor de spelers die naar West-Friesland komen, daar hoort 1500 man publiek bij dat van de sport geniet", droomt Op den Kelder even vooruit. Maar in de realiteit blijft hier weinig van over. "De sjeu was er al van af. De verbinding die sport moet brengen valt al weg als je elkaar buiten het veld niet mag ontmoeten."

Wat de beslissing ook wordt, Op den Kelder heeft uiteindelijk begrip voor de maatregelen. "Als wij zo een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het virus dan doe je dat. Vergeleken met de gezondheid is handbal maar bijzaak, maar voor ons is het wel een hele belangrijke bijzaak."

 

Deel dit bericht