Nieuws

Ex-tophandballer en journalist Houlet over Oranje

Ex-tophandballer en journalist Houlet over Oranje

We kennen hem nog uit de jaren vlak voor en na de eeuwwisseling toen hij acht jaar (1999-2007) als spelverdeler actief was bij het Duitse VfL Gummersbach: de Franse international Francois-Xavier Houlet (50). Speelde 64 interlands, met 181 doelpunten achter zijn naam.

Na zijn actieve carrière keerde hij voor een periode van drie jaar terug als manager bij de club. Daarna ging hij terug naar zijn geboorteland waar hij als journalist en analist actief werd voor het Franse BN-sport. In die hoedanigheid volgt hij bij dit EK de Franse nationale ploeg die na de tweede nederlaag gisteren tegen Noorwegen vervroegd de koffers kan pakken.

Onze verslaggever René Kok sprak met hem in Trondheim over de prestaties en kansen van Oranje.

Hoe ziet de Fransman de ontwikkelingen binnen de Nederlandse mannenploeg?

Houlet: “Ik ben zeer verrast over het spel van Nederland. Ze zijn heel goed bezig en maken terecht een prima indruk hier. Een aantal spelers heeft zich in het buitenland heel goed ontwikkeld. De stap naar het buitenland is voor veel Nederlandse spelers onontbeerlijk, aangezien de competities daar op een hoger niveau staan. Mogelijk kunnen ze dezelfde stap maken als de Nederlandse dames in het verleden gedaan hebben. Maar het is een lange weg. En niet alleen afhankelijk van talent en die stap naar het buitenland. Ook het financiële aspect komt zeker om de hoek kijken”.

                          

                                     Francois-Xavier Houlet, rechts, als analist bij BB.Sport

Over Luc Steins, die als enige speler actief is in Frankrijk.

Houlet: “Ik zie Luc Steins vaak op de tv. Natuurlijk. In Frankrijk worden nu ook veel handbalwedstrijden uitgezonden. Het is een uitstekende speler. Heel snel en behendig. Hij speelt dit seizoen erg goed bij Fenix Toulouse, mede door zijn creativiteit. Hij is wekelijks uitblinker en wordt ook door zijn medespelers geaccepteerd. Keeper Bart Ravensbergen doet het hier ook uitstekend en vormt een prima koppel met de andere keeper Gerrie Eijlers. Ik weet nog goed dat hij naar Sélestat in Frankrijk kwam. In de periode daarna bij Tremblay was hij niet zo gelukkig. Kennelijk was dat niet zo’n goede combinatie. Ik vind het mooi dat het hem nu bij HSG Nordhorn weer goed gaat. Hij ontwikkelt zich daar prima, is mijn mening”.

Hoe kijkt hij aan tegen de internationale ontwikkelingen in het handbal?

Houlet: “De laatste jaren is er vooral op tactisch gebied veel veranderd. De aanval met 7 tegen 6 bijvoorbeeld vind ik een prima ontwikkeling. Er zijn veel mensen en zelfs ‘kenners’ die het maar niets vinden. Daar ben ik het niet mee eens. Er zullen in de toekomst mogelijk nog meer veranderingen plaats vinden op tactisch gebied. Dat is tevens een beetje het manco, waarmee het Franse team momenteel te kampen heeft. Mogelijk zijn die minder meegegaan met een aantal ontwikkelingen. Dat konden we goed zien tegen Portugal. Mede door deze nederlaag moet het Franse team nu al afscheid nemen van dit EK”.

Deel dit bericht