Nieuws

Fenix Toulouse start in groepsfase European League

Fenix Toulouse start in groepsfase European League

Van de Redactie - Na zes jaar afwezigheid bij EHF-wedstrijden komt Fenix ​​Toulouse Handball weer in actie. De ploeg zal zijn kans benutten in groep A en het vizier stevig op de knock-outrondes gericht hebben. Tien topduels, te beginnen op 20 oktober thuis tegen Metalurg Skopje. De tiende ontmoeting staat voor 2 maart 2021 gepland, het Oostenrijkse Margareten is dan de opponent.

Tegen het Roemeense Turda moest de Franse ploeg, met Luc Steins en Jef Lettens, hard werken om die plek in de groepsfase te bereiken. In Roemenië veel gemiste kansen, dus was de 35-35 eindstand nog het meest gunstig. In eigen hal werd enkele dagen later de kwalificatie rond gemaakt: 31-27 winst.

Toulouse staat sinds 2015 onder leiding van wereldkampioen en ex-PSG-coach Philippe Gardent. Afgelopen seizoen trok de club vier nieuwe spelers aan, terwijl de topscorer van verleden seizoen, Ferran Sole naar PSG vertrok. In omgekeerde richting volgde Edouard Kempf en neemt, samen met aanvoerder Pierrick Chelle, de positie over van de Spanjaard.

De aanvoerder blikt vooruit op de komende tien Europese duels: "Ik denk dat groep A erg zwaar is met veel historische clubs. Het is een nieuwe ervaring voor ons, dus we zullen er alles aan doen om te winnen." Kandidaat voor de EL-trofee is voor Chelle het Franse Montpellier. “Die club heeft ervaring in diverse Europese competities. Natuurlijk zijn de Duitse clubs ook sterk, dat verschil is niet zo groot.” Zaak dus voor Chelle, Steins en de Belgische doelman Lettens om het eerste thuisduel tegen Metalurg Skopje komende dinsdag in winst om te zetten. “Een goede start is belangrijk, daarna is misschien meer mogelijk.”

Kempf en Chelle dus op rechts, Ayoub Abdi als rechter opbouwer zullen dus van vitaal belang zijn de komende weken. De grote druk komt bij Toulouse immers vanaf die rechter kant. Maar ook van de Serviër Nemanja Ilic, topscorer voor Toulouse in de kwalifcatiewedstrijden met 17 doelpunten, wordt veel verwacht. Sinds 2013 staat hij bij de Zuid-Franse ploeg onder contract om in 2019 te worden uitgeleend aan Barcelona als vervanger van de geblesseerde Casper Mortensen. Hij is de absolute penalty-killer voor Toulouse!

Ayoub Abdi is een veel belovend talent, kreeg vorig seizoen de nominatie als ‘beste rechter opbouwer’ in de Lidl Starligue na een prima seizoen met 71 treffers. Een betrouwbare doelpuntenmaker, zo wordt de 23-jarige Algerijns international omschreven: hij scoort zelden minder dan vier, vijf treffers per wedstrijd. In de twee kwalificatieduels kwam hij tot tien streepjes.

Spelmaker

Spelmaker Luc Steins - sind 2019 spelend voor de huidige nummer 14 in competitie met 2 punten uit 4 duels - is de motor van de ploeg, een genot om naar te kijken, zo melden de Franse media met regelmaat. Zijn onnavolgbare passes, zijn flitsende snelheid – als een bliksemschicht – maken hem tot een nachtmerrie voor elke defensie. Bij moderne verdedigers zien we twee meter lange spelers, in schril contrast met de 173 cm van de Oranje-international. Hij speelt prima in op deze trend bij zijn grotere opponenten: zich lichaamsgestalte gebruikt hij perfect om gaten ‘tussen de reuzen’ slim in te duiken. ‘Houd gewoon je ogen niet van hem af, want zijn inzicht voor een sublieme pass of passeeracties uit het niets’ zijn hem toevertrouwd.

Naast de tien duels tot het einde van dit jaar in de Franse competitie komen Steins en Lettens in november, januari en maart ook nog met hun nationale ploegen uit in een aantal EK-kwalificatieduels.

De indeling:

Groep A:
Ademar Leon (SPA)
Wilsa Plock (POL)
Chekhovskie Medvedi (RUS
Fenix Toulouse (FRA)
Handballclub Fivers Margareten (OOS)
HC Metalurg Skopje (MAC)

PROGRAMMA TOULOUSE:

20/10: Toulouse - Skopje; 27/10: Leon - Toulouse; 17/11: Margareten - Toulouse; 24/11: Toulouse - Medvedi; 01/12: Toulouse - Plock; 08/12: Plock - Toulouse; 09/02: Skopje - Toulouse; 16/2: Toulouse - Leon; 23/2: Medvedi - Toulouse; 02/3: Toulouse - Margareten

Groep B
USAM Nimes Gard (FRA)
Dinamo Bucuresti (ROE)
Tatran Presov (SLOW)
Füchse Berlin (DUI)
Sporting CP (POR)
IFK Kristianstad (ZWE)

Groep C
SC Magdeburg (DUI)
Alingsas HK (ZWE)
Besiktas Aygaz (TUR)
Montpellier HB (FRA)
RK Nexe (KRO)
ZSKA Moskau (RUS)

Groep D
Grundfos Tatabanya (HON)
Kadetten Schaffhausen (ZWI)
Eurofarm Pelister (MAC)
Rhein-Neckar Löwen (DUI)
GOG Handbold (DEN)
Trimo Trebnje (SLOV)

cover Luc Steins is door de Duitse defensie geglipt, EK 2020 in Trondheim

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht