Nieuws

FINALEDAG EK: BRONS MONTENEGRO, GOUD VOOR NOORWEGEN

Vandaag wedstrijd nummer 46 en 47 op het EK voor vrouwen in Ljubljana. Het laatste EK met 16 ploegen, vanaf de volgende editie in 2024 – Oostenrijk, Hongarije en Zwitserland - staan er 24 ploegen aan de start.

Olympisch kampioen Frankrijk en Montenegro konden het na zestig minuten niet eens worden over de bronzen medaille. Bij rust had de Europees kampioen van 2012 een minimale voorsprong: 13-12. Tien minuten voor tijd leek Frankrijk de grip kwijt te raken: 20-17. Daarop volgde een 0-4 run die Nze Minko afrondde tot 20-21. De vijfde van Radicevic via strafworp betekende nog meer spanning: 21-21.

Paulette Foppa kreeg een aanvallende fout. Djurdjina Jaukovic, ploeggenote van Foppa bij Brest Bretagne, roste de bal vervolgens met 107 km per uur langs Darleux: 22-21. Vervolgens verspeelde Montenegro drie tellen voor tijd knullig de bal: in een poging de lange bal eruit te halen, blokkeerde Itana Gribic de Franse werpster. Gedachten daarbij aan de slotseconden van de WK-finale 2019 toen de Franse zusjes Bonaventura een soortgelijke actie van een Spaanse speelster op een uitgooi van Tess Wester bestraften met rood plus bijbehorende strafworp. Zulks geschiedde nu ook: Graace Zaadi zorgde voor de verlenging: 22-22.

Een keer slaagde Montenegro dat woensdag tegen Oranje nogal fors onderuit ging (42-25) de marge op twee te brengen: 25-23. Met Zaadi en Jaukovic als doelpuntenmakers stond die marge ook na 70 minuten op het bord: 27-25.

Bij het laatste EK werd Montenegro achtste, bij de Spelen van 2012 tweede, in Japan vorige zomer zesde. Op een WK (2019) was een vijfde plek de beste prestatie.

“Vandaag liep alles fout voor ons,” aldus Zaadi na afloop. “We verloren ballen die we normaliter niet weggeven. Ik denk dat we vandaag niet goed genoeg waren om de derde plaats te pakken. We konden niet meer verwachten dan we hebben laten zien.”

SCANDINAVISCHE BURENSTRIJD

23 keer kwamen Noorwegen en Denemarken elkaar tegen in officiële duels. Nooit eindigde een duel tussen beide handbalgrootmachten in een draw. 15 keer Noorse winst, acht keer gingen de punten naar de Deensen. Onlangs, bij de GOLDEN League, in Denemarken en Noorwegen Afgelopen woensdag was de regerend Europees kampioen tweemaal de sterkste.

Noorwegen moest ditmaal vier basisspeelsters missen, maar kwam toch als beste uit de bus. Denemarken startte het EK met verlies tegen SlovenIé (26-28), won vervolgens zes keer maar moest Noorwegen alsnog voor laten gaan: acht duels, zeven keer winst.

Denemarken, dat de laatste medaille op een EK – 14 keer namen de Deensen deel – was in 2002 toen een gouden plak werd behaald. Twee jaar later eindigde het EK met zilver. Bij het laatste EK was er een vierde plek.
Bij het WK 2021 was er een bronzen medaille, de eerste weer sinds 2013. Driemaal was er goud bij de Spelen: 1996, 2000 en 2004. Daar ligt de laatste deelname al weer tien jaar terug, met een negende plaats. De daarop volgende twee toernooien was Denemarken er niet bij.

Denemarken had bijna vijftig minuten de overhand in de finale. Tweemaal Iversen zorgde zelfs voor een comfortabele 9-4 en 9-5. Noorwegen had de vlot scorende Nora Mørk die acht keer kon juichen. Met 50 treffers ook meteen topscoorster van het EK.

Na de rust, met een 15-12 voor de ploeg van coach Jesper Jensen, kwam de 42-jarige Katrine Lunde nog maar eens tussen de palen. Of haar aanwezigheid de sleutel tot het verdere succes werd? Haar ploeg trok zich in elk geval op aan de belangrijke stops en omzeilde prima het Deense aanvalsspel met zeven. Dat hield Jensen, beetje onbegrijpelijk, te lang vol. De Deense aanval draaide vierkant, vond geen oplossing meer tegen het steeds beter functionerende Noorse collectief.

Tweemaal steeg Kathrine Breistol boven de Deense handen uit, tweemaal zoefde de bal langs Sandra Toft: 23-23 en 23-24. Henny Reistad, MVP van het EK, draaide ditmaal erg stroef. De schutter lag goed aan de ketting. Noorwegen leek een makkelijke prooi te worden voor Denemarken. Pas in de slotminuten scoorde de kwikzilverachtige speelster haar drie treffers. Wel in een belangrijke fase in de wedstrijd: 24-24 en 24-26. Denemarken gaf zich gewonnen, drong niet meer aan. Met een 25-27 zege pakt regerend kampioen de achtste Europese titel bij 14 deelnames.

Feest in de Noorse kleedkamer:

https://www.twitch.tv/homeofhandball

Komend weekeinde gaat iedereen weer verder in clubverband: in beide landen start de nationale competitie. Nummer drie, Esbjerg (12 uit 7) gaat vrijdag op bezoek bij koploper Herning-Ikast (14 uit 7). Nykobing (vijfde, met 10 uit 7) en Odense (nummer 2, met 12 uit 7) komen elkaar zondag tegen. In Noorwegen start koploper en CL-winnaar Kristiansand met een uitduel bij laagvlieger Aker. Volda, de ploeg van Hante Hamel, ontvangt 30 november nummer 2, Molde.

cover Nora Mork, topschutter 15e EK

foto EHF kolektiff

Deel dit bericht